
5 juli online informatie over - grote - collectieve zonnedaken
AlgemeenIn de noordelijke provincies – Groningen, Friesland, Overijssel en Drenthe – zijn veel grote daken van minimaal 500 vierkante meter, die mogelijk een zonnedak kunnen worden. Door zonnepanelen op een dak te plaatsen, is het niet langer enkel een dak. Het wordt een dak met meerwaarde. De dakeigenaar draagt zo aanzienlijk bij aan de energietransitie van ‘fossiel’ naar ‘schoon’.
Dit kan door het dak (deels) beschikbaar te stellen aan een lokale energiecoöperatie. De eigenaar ontvangt dan een huurvergoeding. Daarnaast genieten ook omwonenden van de groene energieopbrengst. Speciaal voor dakeigenaren organiseert Stichting Buurkracht op dinsdag 5 juli om 20.00 uur hierover het online webinar: ‘Een collectief zonnedak, iets voor u? ‘
Antwoorden op vragen
Tijdens het webinar wordt er ingegaan op vragen als: Wat is een zonnedak? Wat levert een zonnedak mij en mijn omgeving op? Hoe ziet een zonnedaktraject eruit? Is mijn dak geschikt? Zijn er extra mogelijkheden voor daken met asbest? Ook is er een dakeigenaar uit Winsum aanwezig. Hij vertelt tijdens de informatieavond over zijn ervaringen en het traject dat hij heeft doorlopen.
Minimaal 500 m2 per dak
Het webinar is speciaal bedoeld voor mensen uit de provincies Friesland, Groningen, Overijssel en Drenthe met een dak van minimaal 500 m2. Ook eigenaren van asbesthoudende daken worden aangemoedigd het webinar bij te wonen. Met de vergoeding die dakeigenaren ontvangen van coöperaties kunnen doorgaans de kosten voor het saneren en renoveren van het asbest-dak grotendeels worden terugverdiend.
Vooraf aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich via buurkracht.nl/zonnedak aanmelden voor het webinar. Stichting Buurkracht heeft de afgelopen jaren tal van dakeigenaren en coöperaties ondersteund bij het realiseren van collectieve zonnedaken. Inwoners uit de betreffende gemeenten kunnen tegen gunstige rendementen mee investeren, en daarnaast realiseren de energiecoöperaties met de energie-opbrengsten ook andere duurzame projecten in de omgeving. Meer informatie over Stichting Buurkracht is te vinden op buurkracht.nl