V.l.n.r.: Anne Sophie Kraamer, Silje van der Wal, Nynke Posthumus, Silke Wiersma, Ellin de Boer en Esmee Mullender van Turn- en Gymsport Dokkum.
V.l.n.r.: Anne Sophie Kraamer, Silje van der Wal, Nynke Posthumus, Silke Wiersma, Ellin de Boer en Esmee Mullender van Turn- en Gymsport Dokkum. Foto: Ingezonden

Turnsters strijden om Fries kampioenschap

Algemeen

Op zaterdag 18 juni mochten er in Buitenpost veel turnsters van Turn- en Gymsport Dokkum met hun toestelfinales strijden om de titel Fries kampioen.

In de eerste ronde turnden in bij de middenbouw niveau 4 Silje van der Wal en Anne Sophie Kraamer. Silje had zich geplaatst voor het onderdeel balk, waarop ze het hele seizoen erg stabiel turnde. Helaas viel ze er deze keer af, waardoor ze de titel niet kon pakken en als vierde net naast het podium eindigde. Anne Sophie turnde zich dit seizoen op de vloer elke keer naar de eerste plaats. Wederom turnde ze een prachtige oefening, waarmee ze deze dag het zilver won.

Zilver en brons

In de andere baan turnden Nynke Posthumus, Ellin de Boer, Esmee Mullender en Silke Wiersma in de categorie middenbouw niveau 5. Als eerste kwamen Nynke en Ellin in actie op balk. Ze turnden hun oefeningen netjes en strak en werden beloond met een mooie zilveren medaille voor Nynke en een bronzen medaille voor Silke. Daarna turnden Esmee, Nynke en Ellin op vloer. Alle drie toonden een prachtige oefening. Het zilver was voor Ellin en het brons voor Nynke. De scores lagen ontzettend dicht bij elkaar. Esmee belandde nipt naast het podium, met een minimaal verschil van 0,05. Als laatste was sprong aan de beurt. Hier kwamen Silke en Nynke in actie. Silke liet mooie sprongen zien, waardoor ze uiteindelijk her zilver mee naar huis mocht nemen. Ook Nynke turnde hier mooie sprongen.

Nipt vierde op vloer

In de tweede ronde was het de beurt aan Mirjam Slager, Myla Jagersma, Chantal Sijtsma, Elske Feenstra en Eline van der Wagen. Zij kwamen uit in jeugd H. De wedstrijd begon op brug, hier kwam Mirjam in actie. Ze turnde een stabiele oefening, ondanks een blaar. De scores lagen weer dicht bij elkaar en ze werd knap achtste. Daarna was het de beurt aan Chantal op balk. Ze turnde netjes, maar viel helaas met de radslag. Hierdoor werd ze veertiende. Het derde toestel was vloer. Hier turnden Chantal, Myla en Elske. Chantal turnde een erg mooie oefening en werd nipt vierde. Ook Elske turnde netjes. Helaas werd een element afgekeurd, waardoor ze zestiende werd.

Hoogste score bij sprong

Als laatsten mochten Myla, Eline en Chantal naar sprong. Eline en Chantal hadden een paar kleine slordigheden en eindigden als achtste en veertiende. Myla turnde een prachtige eerste sprong en had daarmee de hoogste score van het deelnemersveld. Ze struikelde helaas bij de tweede sprong, waardoor ze de titel niet kon pakken.

Brons voor Milena Eelkema

In de andere baan turnden Yfke Wierda en Milena Eelkema. Deze meiden kwamen uit in jeugd G. Yfke begon op balk. Hier kwamen de zenuwen even op, maar ze bleef staan! Daarna mochten beide meiden naar vloer. Milena had een paar slordigheden en eindigde op de tiende plek. Yfke wist met een mooie oefening het brons te winnen. Het derde toestel voor deze turnsters was de brug. De jury waardeerde Yfke haar oefening met een mooie vijfde plek. Milena werd zestiende. Milena sloot haar wedstrijd af met twee mooie sprongen, waarvoor ze het brons in ontvangst nam.

Thealde Holwerda Fries kampioen op balk

Thealde Holwerda turnde bij de jeugd derde divisie op alle toestellen. Thealde haar specialiteit is brug, waarop ze in de voorrondes steeds het hoogste cijfer haalde. Helaas had ze deze dag een val op dit onderdeel, waardoor dit deze keer niet lukte. Op de vloer turnde ze een mooie oefening, waarmee ze met een minimaal verschil van 0,05 net naast het podium eindigde. Op de balk wist ze met haar stabiele oefening de titel Fries kampioen te veroveren.

Zilver op balk voor Anouk Knoop

In de andere baan turnde Anouk Knoop, uitkomend in junior F. Zij begon op brug. Ze was hier in eerste instantie reserve voor, maar mocht toch meedoen. Anouk turnde een ontzettend strakke oefening, waar ze knap zevende mee werd in een sterk deelnemersveld. In de tweede ronde turnde Anouk op balk. Ze bleef haar zenuwen de baas door te blijven staan met boogje. Ze won uiteindelijk het zilver. Het laatste toestel voor Anouk was vloer, haar favoriete onderdeel. Ze kreeg de hele zaal aan het klappen met haar prachtige oefening vol mimiek en uitstraling. Ze kreeg hiervoor het zilver omgehangen.

Fenna en Swany Fries kampioen

In de laatste ronde mocht Fenna Hoekstra bij de junioren derde divisie turnen en Swany de Haan bij de senioren derde divisie. Beiden turnden ze alle vier onderdelen. Op het onderdeel sprong turnde Fenna een nieuwe sprong, wat haar de bronzen medaille opleverde. Op de brug werd ze met een prachtige oefening Fries kampioen. Swany turnde zich op de balk met een indrukwekkende combinatie van een radslag-loopsalto voorover naar het brons. Op de vloer werd Swany met een ruime voorsprong Fries kampioen. 

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 13 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 14 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 15 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 17 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 18 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 19 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30