ONT1 scoorde veel, afgelopen seizoen, maar net te weinig om te kunnen promoveren. Foto: Ingezonden

Geen promotie naar tweede klasse voor ONT

Algemeen

Twee keer een voorsprong nemen in de reguliere speeltijd was voor ONT niet voldoende om - in Grou, op neutraal terrein - van Workum te winnen. Workum besliste de wedstrijd vijf minuten voor afloop van de verlenging. ONT was toen niet meer bij machte de gelijkmaker te scoren. Over de gehele wedstrijd genomen was Workum de verdiende winnaar. Toch kijkt vertrekkend ONT-trainer Jan Huizinga “met trots” terug op het seizoen.

Door Sjouke Walinga

Workum zal niet met een gerust hart aan deze wedstrijd zijn begonnen. Want Workum heeft slechte herinneringen aan nacompetitiewedstrijden tegen ONT. In het seizoen 2013-2014 won ONT in Workum met 2-3 en in Opeinde werd het 3-1. In het seizoen 2015-2016 werd het een memorabele strijd. In Workum werd het 0-1, in Opeinde was het na 90 minuten 1-2 en moest er worden verlengd. In die verlenging nam Workum een 1-4 voorsprong en leek het einde verhaal voor ONT. Maar ONT scoorde toch nog 2-4 en 3-4, waarna er strafschoppen volgden. Ee volgde een lange serie, waarin ONT de negende strafschop benutte en Workum die miste. Maar dat is verleden tijd.

Workum neemt initiatief

De wedstrijd werd gespeeld op neutraal terrein. In overleg tussen ONT en Workum viel de keus op het terrein van GAVC in Grou. Die club bleek een uitstekende gastheer en had alles tot in de puntjes geregeld. Zo’n 800 toeschouwers omzoomden het veld. Workum had de negatieve bagage van de eerder verloren nacompetitiewedstrijden niet meegenomen naar Grou. Sterker: Workum nam vanaf de aftrap het initiatief en gaf dat 45 minuten lang ook niet meer uit handen.

ONT-trainer Jan Hulzinga zei na afloop dat Workum twee tempootjes hoger speelde dan wat ONT gewend is in de derde klasse B. Daar had ONT het moeilijk mee. ONT kwam in de eerste helft nooit tot het geliefde spelletje van combinatievoetbal en druk op de tegenstander zetten. Workum kreeg in de eerste zes minuten al een drietal mogelijkheden, afgedwongen door direct druk te zetten op ONT. De ‘bezoekers’, Workum speelde ‘thuis’, zetten daar na tien minuten één kansje van Michel Weisser tegenover. De ONT-spits vuurde te gehaast op het doel van Workum. Voor Workum-doelman Theo Nota was het een gemakkelijke vangbal.

Kopbal op de lat

Het betere Workum zag Jorrit Sjoerds een bal op de lat koppen. Dezelfde speler liet na ONT-doelman Hidde Ament van dichtbij te passeren, Ament redde uitstekend, en Niels de Jong schoot over het ONT-doel. Tussendoor vuurde Janco van der Veen net naast het Workum-doel en produceerde Weisser een schotje dat Workum niet verontrustte.

Blijkbaar had ONT-trainer Jan Hulzinga in de rust middelen gevonden om Workum te beteugelen. Want na rust lukte het ONT wel om, al combinerend, Workum te bespelen en werd het voor Workum lastig. De ONT-achterwaartsen Albert Wijma, Gerard Douwsma en Jorrit de Graaf deden nu wat ze normaal ook doen: hun tegenstander de baas zijn en zich bemoeien met de opbouw.

In de 53e minuut werd Van der Veen binnen de ‘zestien’ onderuit getrokken. Maar scheidsrechter Blom zag er geen penalty in. Van der Veen was even later dichtbij de openingstreffer voor ONT. Aangespeeld door Marten Folkersma schoot Van der Veen op het doel, waar Nota met een katachtige redding een voorsprong voor ONT voorkwam. ONT-doelman Ament moest even later redden op een kopbal van Niels Bandstra. Voor ONT raakte Van der Veen de paal en kon Weisser uit de rebound niet scoren.

Alsnog twee strafschoppen

De op dat moment verdiende voorsprong voor ONT kwam er toch. Van der Veen werd opnieuw vastgehouden en scheidsrechter Blom besloot nu wel tot een strafschop. Die werd onberispelijk benut door Weisser: 0-1 voor ONT. Maar drie minuten later was de stand al weer gelijk. Ook Workum kreeg een strafschop! Tom Brandsma liet Ament kansloos: 1-1. Daarna waren er twee momenten voor Workum via Jurgen Buma die naast schoot en Ament zag redden op een inzet.

Zeven minuten voor tijd kwam ONT op prachtige wijze op voorsprong. Weisser krulde de bal van de rand ‘zestien’ fraai in de verre hoek, onbereikbaar voor Nota: 1-2. Maar opnieuw kon ONT niet lang genieten van de voorsprong. Niels Visser bestrafte het niet goed wegwerken van de bal af met een treffer: 2-2. Daar bleef het bij, dus kwam er verlenging.

Workum wint met 3-2 en promoveert

In het eerste deel van de verlenging was er een schot op de paal van dezelfde Workum-speler Visser en dat was het dan ook wel. Bij beide teams vloeiden de krachten weg en dat kwam het spel niet ten goede. De tweede helft van de verlenging gaf wat meer te zien en dan met name van Workum. Ament moest een bal uit een vrije trap van Bandstra onder de lat wegtikken en een doelpoging van Visser onschadelijk maken. Maar toen ONT vijf minuten voor afloop de bal opnieuw niet weg kreeg, sloeg Workum toe. Jaldert Sjoerds benutte het buitenkansje: 3-2 voor Workum. ONT kreeg het daarna niet meer voor elkaar om nog een kans op de gelijkmaker te creëren. Workum won en promoveert naar de tweede klasse.

ONT blijft dus derdeklasser. Het team kan terugzien op een prima seizoen. De derde periode gaf een kaartje voor de nacompetitie. SVM en Nijland werden aan de zegekar gebonden en tegen Workum lukte het net niet. Verliezen van Workum is geen schande. Het is een uitstekend team dat wil voetballen en ook de nodige routine bezit. Twee keer scoren tegen een team dat in de competitie maar elf tegengoals incasseerde verdient ook een compliment.

ONT-supporters bedankt

Zéér terecht bedankten de ONT-spelers na afloop de vele ONT-supporters voor hun steun. Niet alleen tegen Workum was de aanhang ruim aanwezig, dat was tegen SVM en Nijland ook al het geval. En bij al die drie wedstrijden zorgden de supporters voor mooie sfeeracties.

Jan Huizinga stopt bij ONT

ONT-trainer Jan Hulzinga keek terug op zijn laatste wedstrijd als hoofdcoach van ONT: “Op het mooie sportpark van GAVC en onder een geweldige ambiance, hebben we denk ik een prachtige wedstrijd gezien. In de eerste helft werden we geregeld vroeg onder druk gezet en wisten we de juiste oplossing niet altijd te vinden. Dit leverde een overwicht op voor Workum, maar gelukkig bleef ons een achterstand bespaard.”

Hulzinga over de tweede helft: “In de rust hebben we enkele zaken aangepast om onder de druk vandaan te kunnen spelen en dat lukte in het tweede bedrijf steeds vaker. Het werd meer een wedstrijd en het gevoel leefde dat één doelpunt wel eens genoeg zou kunnen zijn. Helaas hielp twee keer een voorsprong ons niet om deze tot het einde vast te houden. Erg jammer en natuurlijk is er de teleurstelling. We hadden graag in de tweede klasse gespeeld aankomend seizoen. Toch verdient ook Workum het om in die klasse uit te komen. Een goed en uitgebalanceerd team.”

“Trots overheerst”

Hulzinga verder: “Ondanks de teleurstelling van het moment overheerst toch voor een groot deel trots. We hebben 143 keer gescoord in 44 wedstrijden, hebben elke week laten zien voor elkaar door het vuur te willen gaan en het allermooiste: met nagenoeg dezelfde groep zelfopgeleide spelers als twee jaar terug. De stappen die de jongens gezet hebben in de afgelopen 1,5 jaar zijn bewonderenswaardig. En er zit nog zoveel meer in, we zijn nog maar net begonnen. Deze A-selectie is écht een team geworden en ik ben erg blij dat ik hier onderdeel van heb mogen zijn. Ik zal de groep, het trainen en de club enorm gaan missen. Aan een ieder die ons de laatste weken, maanden en jaren toegejuicht hebben, ontzettend bedankt. En mijn opvolger Tjerk heel veel succes en bovenal plezier gewenst volgend seizoen.”

Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 16 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 17 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 20 uur geleden
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 20 uur geleden
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 21 uur geleden
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 22 uur geleden
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen 22 uur geleden
Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland.
Zeven miljoen euro subsidie voor innovatie in MKB Noord-Nederland Algemeen 23 uur geleden
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt.
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt Algemeen gisteren
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs.
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs Algemeen 26 mrt, 19:00