V.l.n.r.: Over-overgrootmoeder Boudien Rijpkema-Visser (86) uit Oppenhuizen, moeder Patricia Ruurda (18) uit Twijzel met op de arm baby Nadia Ruurda (geboren op 20 april), overgrootmoeder Veronica van de Wolfshaar (62) uit Wijnjewoude, en oma Manuela Drost-Van de Wolfshaar (37) uit Drachtstercompagnie
V.l.n.r.: Over-overgrootmoeder Boudien Rijpkema-Visser (86) uit Oppenhuizen, moeder Patricia Ruurda (18) uit Twijzel met op de arm baby Nadia Ruurda (geboren op 20 april), overgrootmoeder Veronica van de Wolfshaar (62) uit Wijnjewoude, en oma Manuela Drost-Van de Wolfshaar (37) uit Drachtstercompagnie Foto: Ingezonden

Vijf generaties jonge(re) ouders “Hast krekt wat mear enerzjy”

Algemeen

Het komt steeds minder vaak voor: vijf generaties vrouwen of mannen in één familielijn. Daarom tipte Geert Drost uit Drachtstercompagnie de krant. “In leuke ervaring om pake te wurden, mar op je 35ste is dit wol wat betiid, fansels.” Toch ziet hij eigenlijk alleen maar voordelen.

Vroeger was het een bekend plaatje in (plaatselijke) kranten: een familiefoto met daarop een vier- of vijfgeslacht, zoals het genoemd wordt wanneer vier of vijf levende personen van hetzelfde geslacht in een rechte lijn van elkaar afstammen, en daarmee van vier of vijf generaties zijn. Maar zulke foto’s zie je eigenlijk nog zelden gepubliceerd, aangezien mensen steeds later kinderen krijgen.

“In 1975 was van 90 procent van de eerste kinderen de moeder jonger dan 30, in 2020 van 44,6 procent”, aldus het CBS. Ook het aantal meisjes dat voor haar twintigste een kind krijgt nam af. Dat dit in één familie meermaals voorkomt is dan eigenlijk best bijzonder, vindt ook Geert Drost (net 36).

Negentien was hij pas toen hij Manuela ontmoette, die toen al Patricia van 2,5 had en ook op haar zestiende al een kindje had gekregen, Michael. Helaas sloeg het noodlot toe en overleed hij na zeven weken. Toen Geert en Manuela elkaar drie maanden kenden woonden ze al samen, tot verbazing van sommigen in hun omgeving. “Mar ik fielde my net sa hiel jong en alles klikte sa goed.” Een paar jaar later kregen ze nog twee kinderen: Thomas en Lucas, nu 11 en 10. “De jongste woe altyd in suske derby, mar in omkesizzer is ek leuk.”

Dat Patricia nu ook jong moeder is geworden, net als haar eigen moeder op haar achttiende, verbaast Geert eigenlijk niet eens zo. “Se woe altyd wol bern ha.” Zelf vindt hij het vooral prettig om jong kinderen te hebben gekregen. “Hast krekt wat mear enerzjy en der is net echt in ‘generatiekloof’.”

Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 21 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 21 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen gisteren
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken gisteren
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28