Sipke Hoekstra (64) keert terug in het college van b. en w. van Smallingerland. Ook zijn collega-wethouders zijn 'oude bekenden'.
Sipke Hoekstra (64) keert terug in het college van b. en w. van Smallingerland. Ook zijn collega-wethouders zijn 'oude bekenden'. Foto: Ingezonden

Vier kandidaat-wethouders Smallingerland bekend

Algemeen

Het college van b. en w. van Smallingerland krijgt vooral ‘bekende’ gezichten, zo lijkt het. Robin Hartogh Heys van de Lier, Pieter van der Zwan, Sipke Hoekstra en Maria le Roy zijn de wethouderskandidaten voor het nieuwe college van Smallingerland. Het streven is uiterlijk dinsdag 5 juli het coalitieakkoord te presenteren.

Robin Hartogh Heys van de Lier wordt voorgedragen door de CDA-fractie, Pieter van der Zwan door de fractie van de ChristenUnie, Sipke Hoekstra door de VVD en Maria le Roy door GrienLinks en FNP. Dat Hartogh Heys van de Lier terugkeert, was al bekend. Verrassend is de terugkeer van de overigen, die allen eerder of recent ook wethouder waren. Maria le Roy was van plan met pensioen te gaan, maar blijft dus nog aan.

Robin Hartogh Heys van de Lier

Fractievoorzitter Tjebbe van der Meer van het CDA: “CDA Smallingerland heeft de huidige wethouder, Robin Hartogh Heys, bereid gevonden om langer wethouder te blijven in Smallingerland.” De partij heeft dit op 8 juni naar buiten gebracht: “Het CDA geeft hiermee invulling aan de belofte vanuit de campagne voor een stabiel bestuur, waarin de continuïteit gewaarborgd blijft. De heer Hartogh Heys is bereid gevonden om tot de tweede helft van 2023 aan te blijven als onafhankelijk wethouder. In 2023, wanneer Hartogh Heys zijn pensioengerechtigde leeftijd heeft behaald, zal een wethouder van CDA-huize het stokje overnemen.” Hartogh Heys was eerder wethouder in Arnhem en Deventer. 

Pieter van der Zwan (CU)

Pieter van der Zwan (41) uit Drachten was tot voorkort waarnemend wethouder in de gemeente Westerkwartier, een functie die hij eerder ook in Smallingerland vervulde. Vóór de aanstelling in Westerkwartier was hij programmaleider Foar Fryske Bern, het Friese actieprogramma om de jeugdzorg in de regio te verbeteren. Fractievoorzitter Sebastiaan Roelofs (CU): “Van der Zwan kent Smallingerland goed en kan met zijn ervaring en kwaliteiten bouwen aan een stabiel en betrouwbaar bestuur van onze gemeente. Zijn ervaring en kundigheid, in het bijzonder in het sociaal domein, staan buiten kijf. Wat ons daarbij vooral aanspreekt in hem is zijn kwaliteit als krachtige verbinder. Ook weet hij zaken voor elkaar te krijgen. Die kwaliteiten zijn ontzettend belangrijk om Smallingerland een bloeiende gemeente te laten zijn waarop elke burger trots is.”’ 

Sipke Hoekstra (VVD)

Marco Molhoek, fractievoorzitter VVD: “Namens de VVD wordt Sipke Hoekstra voorgedragen. Hoekstra was raadslid, fractievoorzitter en eerder wethouder financiën in Smallingerland. Hoekstra heeft ruime ervaring binnen de overheid. Bij het Ministerie van Landbouw, waterschappen en politie. Hoekstra woont in Rottevalle. Hij studeerde aan de Hogere Landbouwschool en deed in de avonduren een rechtenstudie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hoekstra is een ervaren bestuurder en daarmee hopen wij een bijdrage te leveren aan een stabiele en vitale gemeente Smallingerland.”

Maria le Roy (GrienLinks en FNP)

Fractievoorzitters Lucienne Meinsma (GL) en Durk Oosterhof (FNP): “Doe’t it dúdlik waard dat FNP en GL tegearre ien wethâlder leverje soene, wiene beide fraksjes it fuort iens. Foar Smellingerlân soe it goed wêze dat ien fan de sittende wethâlders út it sakekolleezje dat wurde moatte soe. Dit omdat hja de lêste twa jier sjen litten hawwe, tige kundige bestjoerders te wêzen en omdat se no goed ynwurke binne yn Smellingerlân. Maria le Roy is op dit stuit wethâlder yn it sakekolleezje fan Smellingerlân. Hja is goed ynwurke en hat in grut draachflak yn de ried.”

Actueel

Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 11 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 12 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 13 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 14 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 15 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 15 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 17 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 18 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 19 uur geleden
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 17 apr, 13:15
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 17 apr, 11:53