Ga ook de Súd Ie op tijdens het feestelijke openingsweekend
Ga ook de Súd Ie op tijdens het feestelijke openingsweekend Foto: Schreiershoek Recreatie

Eerste gebruikers ontdekken vaarroute Súd Ie

Algemeen

Per fiets, in een boot en zelfs in een treintje mochten genodigden en betrokkenen vrijdagmiddag 10 juni 2022 alvast een voorschot nemen op het feestelijke openingsweekeinde van de vaarroute Súd Ie, tussen Dokkum en het Lauwersmeer. Dit gehele weekeinde staat de Súd Ie namelijk in het teken van de opening van de vaarroute voor bootjes tot 1,50 meter hoogte.

Hiervoor worden tal van gratis activiteiten voor jong en oud georganiseerd. De officiële opening voor genodigden werd gecombineerd met de opening van de Vlasroute 2022. Deze route viert dit jaar haar eerste lustrum.

Opening Súd Ie

Binnen het programma Súd Ie wordt sinds 2011 gewerkt aan diverse toeristische en ecologische projecten rondom de Súd Ie, de twaalf kilometer lange waterweg die loopt van Dokkum naar Oostmahorn en zo de verbinding is naar het Nationaal Park Lauwersmeer.

Tijdens de officiële opening werd er door verschillende betrokkenen teruggekeken op wat er de afgelopen elf jaar allemaal gerealiseerd is. Zo hebben onder andere de watersportfaciliteiten in Dokkum een verbetering gekregen en is met de aanleg van kilometerslange natuurvriendelijke oevers gewerkt aan een betere leefomgeving voor zowel het waterleven als dieren op het land.

Van 1,50 naar 2,40 meter hoogte

In 2022 is de vaarroute voor bootjes met een maximale hoogte van 1,50 meter open. Iedereen met een sloep, kano, vissersbootje, SUP of een ander laag vaarmiddel is van harte welkom om de route te komen testen deze zomer. In 2023 is het de bedoeling dat de vaarroute ook bevaarbaar is voor boten tot 2,40 meter hoogte, door nog een lage brug te vervangen door een hogere brug.

“Nog onontdekt gebied”

Wethouder Pieter Braaksma van Gemeente Noardeast- Fryslân: “Na jarenlang hard werken, kunnen we van de Súd Ie en haar prachtige omgeving genieten. Wij hopen dat de vaarroute helpt om dit nog onontdekte gebied op de kaart te zetten. Bezoekers kunnen hier nog echt op ontdekking gaan, zich laten inspireren en verwonderen door de fantastische initiatieven, zoals de Vlasroute.”

Vijfjarig bestaan Vlasroute

De opening van de vaarroute Súd Ie werd gecombineerd met de opening van de Vlasroute Follow the Blue Line. Deze route, die in de maanden juni, juli en augustus af te leggen is, vertelt het verhaal van de teelt van vlas tot en met het handbedrukt linnen. In de monumentale Doarpstsjerke in Metslawier wordt dit jaar in het kader van de Vlasroute een groepsexpositie gehouden. 

Diverse activiteiten

Op zaterdag 11 en zondag 12 juni worden er in het hele gebied rondom de Súd Ie verschillende activiteiten aangeboden voor jong en oud. Zo kun je middels de ‘Hop-on/Hop-off’ fietsen en bootjes de route verkennen, worden er zwemtochten gehouden in de buitenlucht, kun je meedoen aan workshops in de natuur en houden verschillende locaties zoals het gemaal bij Ezumazijl open huis.

Foto- en filmwedstrijd

Ook zijn er speciale kinderactiviteiten en worden er door diverse ondernemers acties gehouden. De activiteiten zijn met dank aan vrijwilligers en ondernemers gratis te bezoeken. Het gehele programma is te vinden in de speciale programmakrant die afgelopen woensdag huis-aan-huis verspreid is bij 42.500 adressen in de regio. Bezoekers aan het weekend wordt gevraagd om hun foto’s en filmpjes te delen via social media met de hashtag #sudie. Daarmee maken ze kans op leuke prijzen. 

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 15 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 16 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 16 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 17 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 18 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 19 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 20 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 21 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 21 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 22 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34