Herberg De Drie Witte Leliën kreeg z'n naam terug, maar het is nu de ingang van het Stadhuis in Dokkum, aan de Suupmarkt 2-4.
Herberg De Drie Witte Leliën kreeg z'n naam terug, maar het is nu de ingang van het Stadhuis in Dokkum, aan de Suupmarkt 2-4. Foto: Piet de Haan

Huisnamenproject Dokkum: oude huisnamen terug in stadsbeeld

Algemeen

Het Huisnamenproject is een actie in Dokkum om oude huisnamen met steun van de SOM (Stads Ontwikkelings Maatschappij) terug in het stadsbeeld te brengen.

In Dokkum werden de huisnummers pas rond 1805 ingevoerd. Straatnamen waren er wel, maar ze kwamen lang niet overeen met de huidige straatnamen. Wie waar woonde was dan ook lang niet altijd duidelijk. Pas na de invoering van het Kadaster - officieel per 1 oktober 1832 - werd het duidelijk wie de eigenaren, c.q. de bewoners van de panden in Dokkum waren.

Voor de invoering van huisnummers, het Kadaster en (officiële) straatnamen werd er vaak gebruik gemaakt van een huisnaam, uithangbord of een gevelsteen om aan te geven waar iemand woonde of wat voor nering er in het pand gevestigd was.

Wat zijn huisnamen?

Huisnamen zijn geschilderde namen op de gevel van een pand. Ze kwamen in alle maten en vormen voor en hadden soms een relatie met de nering die in het pand gevestigd was. In veel historische steden zijn ze nog aanwezig of zijn ze opnieuw aangebracht.

Vele huisnamen in Dokkum

In het verleden sierden vele huisnamen ook de Dokkumer gevels. Veel van die namen zijn teruggevonden en konden na historisch onderzoek gekoppeld worden aan een huidige locatie, met daarbij de aantekening dat de oorspronkelijke panden met daarop de naam vaak niet meer zichtbaar zijn.

Voorbeelden: De Drie Rosenobelen. De Witte Swaan, Het Witte hert. Dit roept ook vragen op: past een oude naam op een modern gebouw? Wat is de mooiste naam? Welke bijzondere naam kunnen we beter maar niet terug plaatsen?

Vier Dokkumers

Het is een initiatief van vier Dokkumers: Jan Buwalda namens Stichting Oud Dockum en contactpersoon met de SOM, Hein Joustra die de aangewezen panden fotografeert, Onno Loonstra ontwerpt en plaatst de namen en Piet de Haan doet historisch onderzoek.

De Drie Witte Leliën

Het eerste pand dat de oude naam terug kreeg is van de gemeente Noardeast-Fryslân aan de Suupmarkt 2-4: de ingang van het Stadhuis. De naam ‘De Drie Witte Leliën’ werd voor het eerst in 1605 vermeld. Vanaf 1713 moet sprake zijn geweest van een woning en een schuur, maar tussen 1750 en 1761 weer van een bierhuis annex tapperij.

Donderdag 9 juni 2022 tussen 12.30  en 13.00 uur is er hier een kort fotomoment met burgemeester Johannes Kramer en de vier initiatiefnemers van het huisnamenproject.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 15 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 16 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 17 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 19 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 20 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 21 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30