Platform NUL-EEN wil op basis van vier doelstellingen een deel van het mkb in Noordoost-Fryslân cyberweerbaarheid bieden.
Platform NUL-EEN wil op basis van vier doelstellingen een deel van het mkb in Noordoost-Fryslân cyberweerbaarheid bieden. Foto: ingezonden

NUL-EEN start eerste hulp bij cyberdreiging voor MKB in regio Noordoost-Fryslân

Algemeen

Het initiatief en platform NUL-EEN biedt in de regio Noordoost-Fryslân eerste hulp bij cyberdreiging aan het MKB in de bouw- en metaalindustrie en recreatie- en toerismesector. Het programma bestaat uit onder andere masterclasses en een digitale weerbaarheidsscan, met als doel om ondernemers blijvend digitaal weerbaar te maken. Op 2 juni is de eerste masterclass in De Pleats in Burgum.

NUL-EEN is een initiatief van de MKB Cyber Campus, NHL-Stenden Hogeschool, ROC Friese Poort en IntegriPro. Het programma, dat tot 2024 loopt, wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van het QOP: De Regiodeal Noordoost-Fryslân.

Ondernemers werken steeds vaker met digitale methoden en gegevens. Dat brengt veel efficiency en mogelijkheden met zich mee, maar heeft ook een risicokant, waarschuwt Dirk van der Woude, de mede-eigenaar van IntegriPro B.V. “Cybercriminaliteit neemt hand over hand toe. Kleinere, regionale ondernemers hebben vaak niet de kennis en de middelen om zich daar tegen te weren. Daarom is het belangrijk dat regionale ondernemers de krachten bundelen om digitaal weerbaarder te worden. Dit wordt bevorderd door bewustwording te creëren en het ontwikkelen en delen van kennis en hulpmiddelen beschikbaar te maken. Met overheden, bedrijfsleven en het onderwijs, kunnen ondernemers zo samen sterk staan tegen de dreiging van cybercriminaliteit.”

Cybercriminaliteit vormt volgens hem een reële bedreiging voor ondernemers en kan grote gevolgen hebben. Ondernemers zijn niet alleen de economische motor van de regio Noordoost-Fryslân, maar zorgen ook voor sociale cohesie. “Dat betekent dat een bedreiging van ondernemers in de regio niet alleen economische gevolgen heeft, maar ook tot maatschappelijke ontwrichting kan leiden.”

Het project is voor ondernemers in de gemeenten Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel en bestaat uit meerdere deelprojecten, vertelt Van der Woude. “De masterclass-series vormen het eerste deelproject. Deze zijn bedoeld om ondernemers aan te moedigen en te enthousiasmeren om actief met cyberweerbaarheid aan de slag te gaan. Daarmee verkleint de ondernemer meteen de kans om slachtoffer te worden van cyberincidenten. Bij stap twee gaan wij cyberonderzoeken doen bij bedrijven en eventuele verbetermaatregelen voorstellen.”

Om de resultaten ook na afloop van het programma te borgen, wordt er een kenniscafé opgezet. Dit kenniscafé gaat het centrale punt in de regio worden voor diverse cyberveiligheids- en cyberweerbaarheidsvraagstukken. “Het kenniscafé is een mooi voorbeeld van een nauwe samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven.”

Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel opent de eerste masterclass op 2 juni om 16.30 uur. De masterclass duurt tot ongeveer 20.00 uur. Deelname is gratis. Na 2 juni zullen meerdere masterclasses georganiseerd worden. Aanmelden kan via de website: www.nul-een.frl.

Actueel

Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 41 minuten geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 57 minuten geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 1 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 2 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 17 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 19 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 20 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 21 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 22 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 23 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen gisteren
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen gisteren
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 08:30
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51