Perspresentatie van de locatie voorstelling Verdriet van de Zuiderzee van Orkater en Schouwburg de Lawei.
Perspresentatie van de locatie voorstelling Verdriet van de Zuiderzee van Orkater en Schouwburg de Lawei. Foto: Jilmer Postma

HET VERDRIET VAN DE ZUIDERZEE

Algemeen

Op 28 mei is het precies negentig jaar geleden dat het laatste gat van de Afsluitdijk gedicht werd. Een historisch moment. Op diezelfde Afsluitdijk kwam op 16 mei een groot deel van de cast van ‘Het Verdriet van de Zuiderzee’ voor het eerst samen. Schrijver en regisseur Geert Lageveen, acteurs Manoushka Zeegelaar Breeveld, Keja Klaasje Kwestro, Simme Wouters en Nick Livramento Silva en muzikant Sytze Pruiksma treffen elkaar voor een eerste lezing en brengen muziek en een lied ten gehore. 

Al in 1891 schetste Cornelis Lely het eerste concept voor de afsluiting van de Zuiderzee. In 1920 ging de eerste schop de grond in, twaalf jaar lang werkten duizenden mensen aan de bouw van de ruim 30 kilometer lange dijk. Een iconisch staaltje waterwerken die het einde betekende van De Zuiderzee. Het zoute water werd zoet, vele vissoorten stierven uit en de visserij in aangelegen dorpen kwam definitief tot stilstand. Een enorme biodiversiteit verloren. Een ecocide van formaat. De voorstelling ‘Het Verdriet van de Zuiderzee’ biedt dit perspectief eindelijk een groot podium.

Archiefbeelden van 28 mei 1932 tonen de mensen die de eerste oversteek maakten, met als boegbeeld de dolenthousiaste Grietje Bosker. Zij maakte geschiedenis door als eerste vrouw, blootsvoets en met opgetrokken rokken naar de overkant te springen. Aan de hand van verhalen over mensen die rond de Zuiderzee leefden, zoals Grietje Bosker en de broers Inne en Minne Minnes wordt in de voorstelling ‘Het Verdriet van de Zuiderzee’ de heimwee naar een verloren zee voelbaar gemaakt. 

Onder grote belangstelling van de betrokken partners, gemeente De Fryske Marren, Kunstkring Gaasterland, Bezoekerscentrum Mar & Klif, Arcadia, medewerkers van Schouwburg De Lawei en Orkater en de Friese media las Geert Lageveen samen met de cast voor het eerst een aantal scènes uit het stuk. Met het IJsselmeer op de achtergrond zong Manoushka Zeegelaar Breeveld een nummer uit de voorstelling gecomponeerd door Radek Fedyk en begeleid op gitaar door Simme Wouters. 

Het Verdriet van de Zuiderzee speelt deze zomer op het Oudemirdumerklif, die in de jaren ‘30 als één van hun eerste natuurgebieden werd aangekocht door Natuurmonumenten. Op deze bijzondere locatie maken Orkater en De Lawei een onvermijdelijke muziektheatervoorstelling met weids uitzicht over het water dat alles nog weet. Met Manoushka Zeegelaar Breeveld, Keja Klaasje Kwestro, Jasper Stoop, Simme Wouters en Nick Livramento Silva en muziek door Radek Fedyk, Sytze Pruiksma en Harald Austbø. Het Verdriet van de Zuiderzee is onderdeel van Arcadia 2022 en gaat in première op 13 augustus. Er zijn inmiddels ruim 5.000 kaarten verkocht. 

Meer informatie is te vinden op www.verdrietvandezuiderzee.nl.

Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 16 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 18 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 21 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen gisteren
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00