Een sfeervol moment tijdens een eerdere Elstedenroeimarathon.
Een sfeervol moment tijdens een eerdere Elstedenroeimarathon. Foto: Ingezonden

36ste elfstedenroeimarathon 2022 komt eraan

Algemeen

Vrijdag 27 mei klokslag 20.00 uur zal burgemeester Sybrand van Haersma Buma van de gemeente Leeuwarden het startschot lossen van de 36elfstedenroeimarathon. Dit doet hij vanaf de Stânfries X, het trotse vlaggenschip van Museumhaven Leeuwarden.

De organiserende Leeuwarder Roeivereniging Wetterwille is uitermate content met het weer kunnen organiseren van de elfstedenroeimarathon. “De afgelopen twee jaren hebben we aangepaste marathons georganiseerd, vanwege de COVID-maatregelen: in september 2020 een marathon voor skiffs en in mei 2021 een marathon met C2-boten met ploegen van zes personen in estafettevorm.”

70 teams, 15 uit buitenland

De marathon van dit jaar telt 70 teams, waarvan 15 buitenlandse teams, uit Duitsland, België en een damesteam uit Zwitserland. Net als voorgaande jaren verschijnen er 12 studententeams, waarvan 4 uit Duitsland, aan de start van de 210 kilometer lange tocht.

Uit alle hoeken van Nederland

Zij dragen bij aan de verjonging van het lange afstand-roeien en gaan de concurrentie aan met de meer ervaren roeiers. Verder bestaat het deelnemersveld uit roeiverenigingen vanuit alle hoeken van Nederland: van Maastricht tot Groningen en van Schagen tot Middelburg.

Recordjacht?

Op voorhand zijn er geen favorieten aan te wijzen. Na de laatste reguliere elfstedenroeimarathon in 2019 is de samenstelling van teams dermate gewijzigd, dat de organisatie hierover geen enkele uitspraak durft te doen. “Daarbij zijn we van mening dat, gezien de beperkte voorbereiding op deze monstertocht, alle deelnemende teams favoriet zijn!”

Eerst naar Dokkum

De roeiers vertrekken vanuit de Prinsentuin over de Ee richting Dokkum. Naar verwachting valt de duisternis in voordat ze voor de tweede keer Bartlehiem passeren. Vanaf dan roeien ze in het donker naar Aldtsjerk, Leeuwarden, Sneek en IJlst.

Lantaarns aan boord

Elke boot is uitgerust met lantaarns, wat ’s nachts voor mooie sfeerbeelden zorgt. Bij zonsopkomst arriveren de koplopers bij de stempelpost in Sloten, om van daaruit Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward en Franeker aan te doen. De route loopt via de gemeente Waadhoeke richting Leeuwarden. Naar verwachting passeert de snelste ploeg op zaterdag 28 mei rond de klok van 13.00 uur de finishlijn bij LRV Wetterwille (Avondsterweg 13, nabij de Froskepôlle).

Ploegen volgen

Een groot aantal ploegen – met name de wedstrijdteams - kan via tracking & tracing (GPS-volgsysteem) online worden gevolgd [www.elfstedenroeimarathon.nl]. Ploeggenoten, toeschouwers en thuisblijvers kunnen ‘real time’ bekijken wat de positie en snelheid van hun favoriete team is. 

Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 3 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 4 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 6 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 7 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 8 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 22 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen gisteren
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30