De dames van Be Quick zijn kampioen.
De dames van Be Quick zijn kampioen. Foto: ingezonden

Vrouwen Be Quick kampioen in tweede klasse

Algemeen

Zaterdag konden de vrouwen van Be Quick hun uitstekende competitieprestaties omzetten in een kampioenschap. Na 17 van de 20 competitiewedstrijden hadden de vrouwen van Be Quick negen punten voorsprong op de enige overgebleven belager Leeuwarder Zwaluwen. Een gelijkspel zou voldoende zijn voor het kampioenschap in de tweede klasse D. Met een vrijwel compleet fitte selectie van zestien speelsters werd afgereisd naar Groningen. Marije Procee is dichtbij haar rentree, maar had nog te veel last van haar blessure. Tegenstander Lycurgus strijdt nog volop om de nacompetitie te ontlopen en was zaterdag een geduchte tegenstander.

Op het droge hoofdveld van Lycurgus werd vlak na 14.30 uur onder leiding van de uitstekend fluitende scheidsrechter R. Keijzer afgetrapt. Voor de drinkpauze halverwege de eerste helft was Be Quick Dokkum de bovenliggende partij en nam meteen het initiatief. Dat leidde ook tot twee grote kansen, maar er kon nog niet worden gejuicht door het in grote getale meegereisde publiek. In de zesde minuut veranderde dat toen Mirthe Bouma hard uithaalde en keepster Nienke Groot-Zevert goed redde, maar Mariska Bosma de rebound attent binnen kopte. Na deze 0-1 creëerde Be Quick kans op kans maar wist niet meer te scoren. Daarbij speelde de keepster van Lycurgus vaak een hoofdrol met enkele sterke reddingen. Na de drinkpauze werd het spel onrustiger en was Be Quick onzorgvuldig in de afronding. Daarnaast creëerde Lycurgus ook weinig kansen en werd 0-1 de ruststand.

In de tweede helft was het spelbeeld in eerste instantie gelijk aan de eerste helft. Be Quick speelde gecontroleerd en vanuit de organisatie, maar was niet adequaat in de voortzetting van de aanvallen of de afronding. In de laatste 25 minuten van de tweede helft nam Be Quick dan toch duidelijk het heft in handen. Met het inbrengen van diverse verse krachten werd in een veel hogere versnelling gespeeld. Uit een gevaarlijke hoekschop kopte topschutter Mariska Bosma de 0-2 binnen. Vlak daarna zag Ingrid van der Wal haar kans schoon en haalde net buiten het strafschopgebied uit en zag haar schot perfect in de hoek belanden voor de 0-3. Tien minuten voor tijd zette Mariska Bosma een mooie combinatie met Simone Hofer op. Simone glipte door de verdediging van Lycurgus en maakte de 0-4. In de slotfase voltooide Mariska Bosma haar hattrick en zette de 0-5 eindstand van deze sportieve wedstrijd op het scorebord. Lycurgus trakteerde de vrouwen van Be Quick op bloemen en bier en op het hoofdveld in Groningen werd een eerste feestje gevierd, dat in Dokkum vrolijk werd voortgezet.

Het kampioenschap werd zo in stijl binnengehaald. Met twaalf maal een clean sheet en vijftien overwinningen zijn de vrouwen van Be Quick Dokkum twee wedstrijden voor het einde al kampioen in de tweede klasse D. Zij keren na vier seizoenen weer terug in de landelijke eerste klasse.

Actueel

Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 1 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 2 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 3 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 3 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 4 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 5 uur geleden