De Nederlandse vlag in top van de toren van de Agneskerk in Earnewâld, donderdag 5 mei 2022.
De Nederlandse vlag in top van de toren van de Agneskerk in Earnewâld, donderdag 5 mei 2022. Foto: Actief Media

Bevrijdingsdag in teken van oorlog in Oekraïne

Algemeen

De nationale Bevrijdingsdag in zowel Nederland als Denemarken wordt gevierd op 5 mei. In beide landen staat deze dag in het teken van de oorlog in Oekraïne. In Nederland wordt vooreerst rekening gehouden met het opvangen van 50.000 en later wellicht 100.000 vluchtelingen uit dat land, in Denemarken gaat men eveneens uit van 100.000 Oekraïense vluchtelingen.

In Fryslân zijn al diverse gebouwen ingericht en in gebruik voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, zoals hotel Van der Valk in Drachten (voor maximaal 30 mensen) en Berchhiem in Burgum (eerst 30, later wellicht maximaal 60 (kleine) gezinnen. De vluchtelingen zijn vooral vrouwen, inclusief moeders met kinderen.

Opvangplekken in Drachten

Aan de Ee in Drachten is er een opvanglocatie klaar voor gebruik. Dit is locatie De Trijesprong. De Trijesprong stelt kosteloos woonruimte beschikbaar en heeft een opvangcapaciteit van 10 tot 15 personen. In De Omloop, ookin Drachten, worden op dit moment 22 vluchtelingen opgevangen in drie bedrijfswoningen. De opvang is daarmee vol. Sparck Technologies stelt de woningen kosteloos beschikbaar voor tenminste twee jaar.

De opvang in het Ichtus hûs aan de Burmanialaan in Drachten is klaar. Er is plek voor 40 vluchtelingen. De huur voor de locatie wordt tot opzegging steeds met drie maanden verlengd.

Opvang in Tytsjerksteradiel

Kerkelijk centrum De Ikker in Burgum wordt ook gereedgemaakt voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Camping De Klaborij in Ryptsjerk is niet meer in bedrijf als camping en is door de eigenaren aangedragen als opvanglocatie. Deze locatie biedt ruimte aan ongeveer 20 vluchtelingen uit Oekraïne die kunnen verblijven in vier stacaravans en een bed and breakfast. 

In Hurdegaryp is de kerkwoning van de PKN-kerk beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen. De kerkwoning, vrijstaand met grote tuin, is geschikt voor de opvang van een gezin of familie van maximaal 10 personen. 

Kerkelijk centrum De Ikker in Burgum blijft beschikbaar als extra noodvoorziening mochten, mocht er niet genoeg ruimte zijn in de duurzame opvanglocaties als Berchhiem en Ryptsjerk.

Opvang in Noardeast-Fryslân

De eerste vluchtelingen uit Oekraïne die in de gemeente Noardeast-Fryslân worden opgevangen, gaan naar een voormalig woonzorg-complex aan de Omloop in Dokkum. Hier kunnen ongeveer 50 personen worden opgevangen. Ook het voormalige gemeentehuis in Ferwert wordt ingericht voor opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Ook in het gemeentehuis in Ferwert kunnen binnenkort Oekrainse vluchtelingen worden opgevangen. Het gemeentehuis wordt de tweede tijdelijke opvanglocatie in Noardeast-Fryslân.

Opvang in Achtkarspelen

In overleg met het kerkbestuur van PKN Kootstertille is besloten de kerk aan te bieden aan de Veiligheidsregio Fryslân als opvanglocatie voor een langere periode. In de kerk kunnen ongeveer 40 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen worden. De verwachting is dat de locatie in de eerste week van mei klaar is. Dit betekent niet dat de locatie dan ook direct in gebruik wordt genomen.

In Twijzel is ruimte voor de opvang van 70 vluchtelingen uit Oekraïne. Het betreft hier het dorpshuis, de gymzaal, het jeugdhonk en de Gereformeerd Vrijgemaakte kerk in Twijzel. De locatie is bedoeld voor de eerste twee tot drie maanden opvang. Voor de langere termijn zoekt de gemeente Achtkarspelen locaties waar mensen bijvoorbeeld een eigen slaapruimte hebben, in plaats van een gedeelde slaapruimte.

Lees meer informatie over hulp aan Oekraïense vluchtelingen op de website van uw gemeente, de website van Vluchtelingenwerk of bijvoorbeeld op wegwijsindrachten.nl.

Veel overheden en scholen laten momenteel de Oekraïense vlag wapperen. Gemeenten, instellingen én bedrijven zetten zich in voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 10 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 11 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 12 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 14 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 15 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 17 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30