V.l.n.r.: Ernest Briëst (bestuurslid KMRD), Marion de Vries en haar vader Binne de Vries uit Sumar, de geredde Wijbren van der Werff uit Drachten, Allard Sjaak Nijboer (Tijnje), Wiebe de Vos (Donkerbroek), burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland en Robert Jan van Stralen uit Groningen.
V.l.n.r.: Ernest Briëst (bestuurslid KMRD), Marion de Vries en haar vader Binne de Vries uit Sumar, de geredde Wijbren van der Werff uit Drachten, Allard Sjaak Nijboer (Tijnje), Wiebe de Vos (Donkerbroek), burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland en Robert Jan van Stralen uit Groningen. Foto: Actief Media

Zes redders van Drachtster drenkeling geëerd

Algemeen

De 78-jarige Wijbren van der Werff was al hartpatiënt, toen hij op 24 november 2021 bij de afslag Burgum van de Wâldwei opnieuw hartproblemen kreeg. “Ik rekke út de tiid”, zegt Van der Werff. Hij zat op dat moment achter het stuur van z’n auto, is – zonder het zelf te beseffen – de berm in gereden en met auto en al in een sloot beland. De auto sloeg bovendien over de kop en liep snel vol water.

Gelukkig voor hem waren er heel vlot andere weggebruikers die hulp verleenden. In totaal waren het er zes. Die zijn maandagmiddag 2 mei 2022 geëerd met een oorkonde, een medaille van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, opgericht in 1767. “Gemiddeld zijn er in Nederland ongeveer vijftig geslaagde reddingen per jaar”, zegt bestuurslid Ernest Briëst. Van de gemeente Smallingerland kregen allen ook een bos bloemen, evenals het geredde slachtoffer.

“Echt heel bijzonder”

Van de zes redders waren maandag vijf bij de uitreiking aanwezig, en ook de geredde was ter plekke, in de raadszaal van het gemeentehuis in Drachten. “Deze oorkonde en deze medaille zijn echt heel bijzonder”, beklemtoonde burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland. “U mag hier heel trots op zijn: deze onderscheiding is ouder dan die van de koninklijke lintjes!”

Vader en dochter

Binne de Vries (49) uit Sumar, zijn dochter Marion (18), Allard Sjaak Nijboer (43) en Robert Jan van Stralen (36) waren alle drie toevallig ook onderweg en op dezelfde afrit. Nijboer en Binne de Vries hebben beiden geen moment geaarzeld en sprongen zo snel mogelijk te water om de portier aan de bestuurderszijde open te kunnen krijgen. “De auto stie al fol wetter”, weet De Vries nog.

Vereende krachten

Met vereende krachten kregen ze de portier open en het slachtoffer uit de auto. “Mar dan moasten wy him ek noch op ‘e kant krije”, zegt Nijboer. “Ien persoan hie dat grif net klear krigen.”

De overige redders – die ook het water in gingen om de drenkeling op de kant te krijgen – waren Wiebe de Vos (52) uit Donkerbroek en Ivo Martijn Reekers (28) uit Harderwijk. De Vos kreeg maandag de onderscheiding en de medaille eveneens uitgereikt. Reekers was er niet, hij krijgt ze daarom opgestuurd.

Toen Van der Werff op de kant lag, begon De Vries meteen met reanimeren. “Ik wit hoe’t dat moat, folgje alle jierren de BHV-kursussen”, zegt hij. “Der kwam al snel water uit de longen en de man opende ook al snel zijn ogen”, weet Van Stralen nog.

Omstander belde 112

Geen van hen heeft 112 gebeld. “Dat moat in omstander dien hawwe. Wy witte net wa, mar plysje en ambulance wienen der hiel gau”, herinnert De Vries zich.

Het geredde slachtoffer herinnert zich niets van het ongeluk: “Ik bin út de tiid rekke. Ik bin earst nei de IC brocht fan it UMCG yn Grins. Dêr haw ik in wike lein. En doe noch twa wiken om te herstellen yn sikehûs Nij Smellinghe yn Drachten.” Van der Werff heeft nu wel een pacemaker, zodat die een eventuele nieuwe hartritmestoornis kan opvangen. “Ik bin bliid dat ik der noch bin”, zegt hij. “En myn frou ek. Dêrom kriget dy it bosk blommen.” Zij woonde de plechtigheid ook bij.

Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 1 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 2 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 3 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 4 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 5 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 6 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 6 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 7 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 22 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 23 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 23 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen gisteren
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 27 mrt, 13:15