Gryteke Schievink
Gryteke Schievink Foto: ingezonden

MS-patiënt Gryteke Schievink zamelt geld in voor stamceltransplantatie

Algemeen

De 32-jarige Gryteke Schievink uit Reahel heeft MS. Op 24 oktober wordt ze verwacht in Puebla, Mexico, voor de start van een aHSCT- behandeltraject. Ze ondergaat daar een stamceltransplantatie. Het traject, inclusief bijkomende kosten, kost 60.000 euro. De behandeling wordt niet vergoed. Daarom zamelt ze nu geld in. 

Als tiener kampte ze al met erge vermoeidheid, maar dat werd door de huisarts op de naweeën van de ziekte van Pfeiffer gegooid. In 2015 kreeg ze een auto-ongeluk en bleef last van haar nek houden. Van de huisarts kreeg ze een verwijzing naar de neuroloog. “Vervolgens een MRI. Hier bleek al iets niet te kloppen, want de MRI van 30 minuten werd tweeënhalf uur”, vertelt ze. “Twee weken later kwam ik bij de neuroloog voor de uitslag en in plaats van een beknelde zenuw werd het de diagnose MS. Ik was toen 25 jaar.”

Na haar middelbare school volgde Gryteke een opleiding tot beveiliger. Ze kwam erachter dat ze niet haar hele leven als beveiliger wilde werken en ging meerdere opleidingen volgen, waarbij ze in het weekend werkte als beveiliger. Toen ze de diagnose MS kreeg deed ze de studie Informatiedienstverlening en Management aan de Hanzehogeschool. Ze werkt nu volledig als cloud-consultant. Haar droom is nog een masterstudie volgen. “Leren en studeren vind ik echt leuk.” Ook wil ze meer van de wereld zien. 

MS heeft echter haar leven volledig veranderd en steeds meer van haar zelfstandigheid afgepakt. “Ook al werk ik veel thuis, mijn energie laat mij steeds vaker in de steek. Met name het laatste jaar ben ik erg achteruitgegaan.” Ze geeft aan nu vooral last te hebben van haar ledematen. “Ik had al uitval van mijn linker onderbeen. Nu ook mijn rechtervoet. En de aansturing van beide handen is niet meer optimaal.”

Ze heeft meerdere soorten medicatie gebruikt, maar die werken niet meer. “Nu kreeg ik weer de keuze uit twee andere soorten medicatie, mogelijke bijwerkingen zijn een herseninfectie of huidkanker. Ik heb al genoeg familie aan kanker verloren dus daar voel ik niets voor.” 

Stamceltransplantatie ziet ze als haar laatste en enige optie. “78 procent van de MS-patiënten slaagt in het buitenland met stamceltransplantatie. De hoeveelheid laesies in mijn hersenen en ruggenmerg liegen er niet om. Als er niets gebeurt, zal blijvende invaliditeit snel volgen. Stamceltransplantatie is hiervoor de enige oplossing.”

Zie voor meer informatie op www.geefomgryteke.nl. Een donatie doen kan via: NL31RBRB8836244157, ten name van de Stichting Geef om Gryteke in Augustinusga. 

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 17 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 18 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 19 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 21 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 22 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 23 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30