Op de foto v.l.n.r. Pieter Nieuwland, Jitse van der Veen, Antje Miedema-Leijenaar, Wilhelmina de Vries - De Jager, Pieter van Keimpema en burgemeester Jeroen Gebben
Op de foto v.l.n.r. Pieter Nieuwland, Jitse van der Veen, Antje Miedema-Leijenaar, Wilhelmina de Vries - De Jager, Pieter van Keimpema en burgemeester Jeroen Gebben Foto: Gemeente Tytsjerksteradiel

Lintjesregen in regio Noordoost-Fryslân

Algemeen

Op 26 april vond de welbekende lintjesregen plaats. Zo ook in de gemeenten Noardeast-Fryslân, Opsterland, Smallingerland, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Hieronder een overzicht van de gedecoreerden.

Noardeast-Fryslân

Sijtze Bauke de Boer (76). De heer de Boer krijgt zijn onderscheiding vanwege diverse verdiensten. Zo was hij onder andere penningmeester van de school in Twijzelerheide en bestuurslid van Friese Boys. Tevens deed hij jarenlang de administratie van de voetbalkantine van de club. Hij was lid van de medezeggenschapsraad van de Christelijke Agrarische Landbouwschool. Tot op heden is de Boer nog lid van Stichting Sneek 1940-1945. Ook vervulde hij jarenlang verschillende kerkelijke taken zoals diaken, ouderling, kerkvoogd en koster.

Opsterland

Catharina van Dijk (61) ontvangt de onderscheiding voor haar functie als diaken voor de PKN Kerk in Gorredijk, voor haar rol als vrijwilliger bij de Ronald McDonald Hoeve, waar ze een luisterend oor biedt aan familieleden. Daarnaast zet ze zich ook vrijwillig in als gastvrouw bij het Damshûs in Nij Beets.

Lydia Taekema (48) ontvangt de onderscheiding voor de vijf vrijwilligersfuncties die zij vervult. Ze is vrijwilliger bij Eendracht Maakt Macht Hemrik; zonder haar zou er waarschijnlijk niet elk jaar een dorpsfeest zijn. Daarnaast is ze nog vrijwilliger bij het zwembad in Hemrik, is ze voorzitter bij volleybalvereniging HVC, secretaris bij Sportvereniging Hemrik en bestuurslid en redacteur bij Doarprounte.

Egbert Poortenga (77). De heer Poortenga ontvangt de onderscheiding omdat hij gedurende een zeer lange periode, van 2006 tot 2021, coördinator van de groep Thuisadministratie van Humanitas Smallingerland-Opsterland is geweest. Onder zijn leiding is de groep Thuisadministratie uitgegroeid tot het grootste onderdeel van Humanitas Smallingerland-Opsterland. De kwaliteit van zijn werk en de hoeveelheid tijd die hij ruim 15 jaar investeerde, maakt zijn vrijwillige bijdrage aan de gemeenschap buitengewoon.

Smallingerland

Mevrouw Jacoba Beerda-Hoogeveen (74). Ze was jarenlang actief als vrijwilliger bij een groot aantal instanties en heeft daarmee veel betekend voor de samenleving. Ze was voorzitter van de Naturij te Drachten (2008-2021), voorzitter bij Humanitas Smallingerland Opsterland (2007-2014) en voorzitter bij Openbaar Primair Onderwijs Furore Smallingerland/Tytsjerksteradiel (2009-2019). Haar verdiensten hadden een lokale uitstraling met een grote lokale impact op diverse maatschappelijke terreinen.

De heer Anne Elzinga (72). De heer Elzinga werkt sinds 1996 wekelijks vele uren met grote ijver, getrouwheid en accuraatheid in de rol van teamleider en beheerder financiën binnen de Vrije Baptistengemeente Bethel. Vanuit zijn functie was hij onder meer betrokken bij gemeentebrede besluiten rondom de financiering van projecten en bij de jaarlijkse begroting en jaarrekening.

De heer Ale Groen (68) kent een rijke staat van dienst als vrijwilliger bij diverse lokale instanties. Zo was hij onder andere voorzitter van het Regenboogkoor Drachten en regiovertegenwoordiger van de NCVB. Kenmerkend voor de heer Groen is zijn ambitie om mens en organisatie mooier te maken.

De heer Jan Willem van Mersbergen (67). Naast zijn fulltimebaan en een gezin met vier kinderen, zet de heer van Mersbergen zich al 30 jaar vrijwillig in voor kerk, sport en maatschappij. 

De heer Frans Roorda (76). Sinds 2009 is hij een onmisbare spil voor de Vereniging van gepensioneerden van Philips Drachten. De heer Roorda is een harde en betrouwbare werker die een belangrijke rol speelt binnen de samenleving, zowel kerkelijk als maatschappelijk. Sinds 2001 is hij tevens mantelzorger voor zijn schoonmoeder.

Achtkarspelen

Jarig Wijma (66). Hij beschikt over een lange staat van dienst als vrijwilliger. Zo is hij onder andere lang actief voor de kerk in verschillende functies, meer dan 40 jaar voorzitter van de ondernemingsraad bij Stertil en penningmeester van sportvereniging Turnlust.

Grietje Algra-de Vries (86) kreeg een lintje voor het vrijwilligerswerk dat ze heeft gedaan, maar vooral ook vanwege de mantelzorg die ze jarenlang gaf. Vanaf 1997 werd mevrouw Algra-de Vries van de één op de andere dag mantelzorger voor haar echtgenoot. Deze zorg verricht zij al 25 jaar met de grootste toewijding. Daarnaast coördineerde mevrouw Algra 20 jaar lang de collecte van de kankerbestrijding (KWF).

Jelle Johannes de Vries (76) was jarenlang actief betrokken bij korfbalvereniging DTS, als onder andere algemeen bestuurslid, penningmeester en tijdelijk voorzitter. Daarnaast heeft hij meer dan 40 jaar deel uitgemaakt van het bestuur van Motor- en Auto Club Surhuisterveen (MAC) en is hij decennialang kerkelijk actief geweest voor de protestantse gemeente in Surhuizum

Jan Vos (77) ontving zijn lintje onder andere voor zijn werk bij de vrijwillige brandweer bij het korps in Surhuisterveen. Ook zijn inzet voor de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Surhuisterveen en Boelenslaan draagt bij aan de Koninklijke onderscheiding. Als vrijwilliger is de heer Vos als jaren actief bij de Spitkeet in Harkema. Hij werkt mee aan bouw en onderhoud, in de horeca, als gids en ondersteunt waar nodig. Zo zijn er nog vele organisaties waar de heer Vos actief is geweest als vrijwilliger

Tytsjerksteradiel

Pieter Nieuwland (79) heeft een belangrijke bijdrage aan de ontsluiting van diverse Friese archieven voor het publiek. Hij zet zich nog steeds in voor de verdere ontsluiting van de Friese archieven. Gesteld wordt dat de heer Nieuwland een van de beste genealogen van Fryslân van deze tijd is en dat hij zijn activiteiten voor een groot deel heeft aangewend in het belang van anderen. Iedereen die onderzoek verricht in de Friese archieven heeft nog steeds profijt van zijn werk. Daarnaast is hij vrijwilliger(geweest) bij diverse organisaties zoals Bridge District Friesland en Stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel.

Antje Miedema-Leijenaar (79). Sinds 1981 vervulde mevrouw verschillende taken voor de Protestantse Gemeente Hurdegaryp. In 2021 is ze gestopt met een groot deel van haar ondersteunende werkzaamheden voor de kerk en verricht nu nog schoonmaakwerkzaamheden. Ook is ze bij veel verschillende organisaties actief als vrijwilliger zoals bij Bennema State in Hurdegaryp en Vrouwenbeweging Passage Hurdegaryp.

Wilhelmina de Vries – De Jager (66) heeft zich, vanaf het moment dat ze aan de Susterwei in Sumar is komen te wonen, onafgebroken ingezet voor vrijwel alle verenigingen in Sumar en omliggende dorpen. Bijvoorbeeld als secretaris van het Dagelijks Bestuur voor dorpshuis De Tike en als ouderling en diaken voor de Gereformeerde kerk Opeinde – Nijega – De Tike .

Jitse van der Veen (77) heeft zich vanaf 1970 geheel vrijwillig ingezet voor diverse verenigingen en stichtingen.
Zo was hij actief binnen de Gereformeerde Kerk en de voetbalvereniging De Griffioen in Oosterwolde, was hij betrokken als vrijwilliger bij verschillende voetbalclubs en was hij bestuurslid van de Stichting Vriendenkring Berchhiem.

Pieter van Keimpema (68) is sinds 1969 al vrijwilliger bij Voetbalvereniging V en V ‘68 in Garyp. Dit doet hij minstens 15 uur per week. Sinds 1990 is de heer Van Keimpema betrokken bij Toanielselskip Lytse Krêft Garyp als toneelspeler en hij zit via de toneelvereniging in de Culturele Raad van Tytsjerksteradiel. Daarnaast was hij onder andere voorzitter van de Personeelsvereniging ONA en mantelzorger van zijn inmiddels overleden zoon en vrouw. Omdat hij nog in het bezit is van een auto, geschikt voor rolstoelvervoer, biedt hij nu zijn diensten aan als chauffeur van rolstoelgebruikers binnen de dorpsgemeenschap.

Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 14 uur geleden
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 15 uur geleden
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 16 uur geleden
Pannenkoekendag in Rottevalle
Pannenkoekendag in Rottevalle Algemeen 17 uur geleden
De subsidie biedt kansen voor iedereen die wil bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige landbouw.
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Algemeen 18 uur geleden
Foto links: Friso Wielenga 
Foto rechts: Monique vd Ven en Elles Pieterse
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Algemeen 18 uur geleden
De lopers van de Wetter- en Willerun in Burgum gaan van start voor de editie van 9 oktober 2022
Derde editie van de Wetter- en Wille run Algemeen 19 uur geleden
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm Algemeen 20 uur geleden
De bedside singers.
(video) De Bedside Singers zingen al 5 jaar aan het bed Algemeen 16 apr, 19:00
Skriuw dy no yn!
Noch twa wiken om yn te skriuwen foar Liet 2024 Algemeen 16 apr, 16:03
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum.
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum Algemeen 16 apr, 15:00
'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 16 apr, 13:29
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum Algemeen 16 apr, 12:30