Cris Alma (links vooraan) zet een sprint in achter de bal aan.
Cris Alma (links vooraan) zet een sprint in achter de bal aan. Foto: Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde weer te sterk voor Friese Boys

Algemeen

Na zeven achtereenvolgende duels zonder overwinning heeft Harkema-Opeinde zaterdagmiddag 23 april 2022 op overtuigende wijze een driepunter in de wacht gesleept. Na de laatste zege, de 0-4 in Kollumerzwaag exact 55 dagen eerder, heette het slachtoffer opnieuw Friese Boys. Het eindigde op De Bosk in 4-1.

Het was echter geen eenvoudige winstpartij. Dat een ruime overwinning van Harkema dik verdiend was, daar waren vriend en vijand het over eens. In de beginfase wees weinig op een royale zege voor de gastheren. Friese Boys was meer aan de bal. Aan thuiszijde oogde het timide.

Watervlugge Cris Alma

Na een kwartier leek Harkema te beseffen dat er méér moest gebeuren. Het spel werd verzorgder. Friese Boys werd steeds vaker de eigen helft op gedrukt. Vlak voor het halfuur was de 1-0 een feit. Het was de van een blessure teruggekeerde Cris Alma die aan de basis stond van de openingstreffer. Met een fraaie passeerbeweging sneed de watervlugge Alma het vijandelijke strafschopgebied binnen, waar hij op onreglementaire wijze werd gevloerd. Arbiter Brussaard wees terecht naar de stip. Vanaf elf meter bleef Hilbrand Benedictus koel.

Direct na de 1-0 was de groengele formatie dicht bij een verdubbeling van de score. Alex van der Tuin leverde een prima voorzet af. Broertje Geert kreeg het hoofd niet goed achter de bal en schampte het kunststofleder naast het doel. Behoudens een kopbal van Dirk Jan Heidstra, die ruim over de veste van keeper De Graaf vloog, kwam de voorsprong van de Harkemasters niet in gevaar.

Kolderiek

Meteen in de tweede helft ging Harkema op zoek naar een tweede treffer. Afstandspogingen van de voor Ids van der Ploeg ingevallen Jesper Hoeksma en Alex van der Tuin waren veelbelovend. Daarna brak bij Harkema een beduidend mindere fase aan, zodat Friese Boys zomaar op gelijke hoogte had kunnen komen. Elwin de Jong tikte de bal van dichtbij naast, uit een voorzet van Dirk Jan Heidstra. Even later was er een kolderieke situatie, waarbij een inzet van de overigens soeverein opererende rots-in-de-branding Jesse Nicolai maar net naast het eigen doel verdween.

Van der Tuin scoort 2-0

In de 64ste minuut werd de niet geheel okselfrisse Hilbrand Benedictus gewisseld voor junior Arno Schievink. Door deze wijziging kwam Geert van der Tuin in de spits. Drie minuten na deze omzettingen was het duel beslist. Cris Alma speelde ook een belangrijke rol bij de totstandkoming van het tweede doelpunt. Een voorzet van Alma kwam via een verdediger voor de voeten van Geert van der Tuin. Waar moeder Anneke zaterdagmiddag langs de zijlijn verre van scherp was, deed zoon Geert het tussen de lijnen aanzienlijk beter: hij schoof de bal gedecideerd in de touwen: 2-0.

Ongelukkig

Een minuut later fungeerde de pas ingevallen Arno Schievink als scharnier in een combinatie met Hille Postma. Van dichtbij ramde de goed spelende Postma de bal keihard in het dak van het doel. Met 3-0 was de wedstrijd gespeeld. Een vierde doelpunt hing hierna nadrukkelijker in de lucht dan een Kollumerzwaagster eretreffer. De solide invallende Jesper Hoeksma van Harkema onder-19 was tweemaal in korte tijd ongelukkig in de afwerking voor het doel van keeper Bloem.

Eerste goal Jesper Hoeksma

Driemaal is scheepsrecht: in de 81ste minuut was Hoeksma wel trefzeker. Een verre ingooi van de teruggekeerde Albert Veenstra werd verlengd. Hoeksma legde de bal geplaatst in het hoekje en scoorde zo zijn eerste officiële treffer voor het vlaggenschip. Een mooie bekroning voor de solide invalbeurt.

Kopbal Heidstra: 4-1

Iemand die het zeker verdient om ook genoemd te worden is Sytze Wouda, die zich inmiddels ontpopt tot een uiterst nuttige kracht voor de eerste selectie. Net als de voor Ronald van der Wal ingevallen Dennis van der Meer overigens. Het was sneu voor de defensie van de thuisploeg, waar Paul van der Heide een puike partij afwerkte, dat Dirk Jan Heidstra in de 86ste minuut koppend voor 4-1 zorgde, al was het maar een smetje op de middag, gezien het eindresultaat.

39e speler dit seizoen

Met een nederlaag was Harkema-Opeinde in een vervelende situatie beland. De grootste degradatiezorgen zijn nu afgewend. Wel is het wel van belang dat Harkema de volgende wedstrijd in Oostergo weer goed voor de dag komt. Fijn is het dat de technische staf weer iets ruimer in de spelers zit, al moest zaterdag wel een beroep worden gedaan op de 39ste kracht dit seizoen: vlak voor tijd maakte Menno Mozes zijn officiële debuut.

Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 3 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 3 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 4 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 5 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 20 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 21 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 22 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 23 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen gisteren
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen gisteren
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 18 apr, 09:23