Harde wind, stof en een felle zon plaagden de spelers en keepers af en toe.
Harde wind, stof en een felle zon plaagden de spelers en keepers af en toe. Foto: Ingezonden

Zwaar bevochten overwinning ’t Fean ’58 tegen sterk FC Wolvega

Algemeen

Ook in de thuiswedstrijd pakte ’t Fean ’58 zaterdag 23 april 2022 de volle winst tegen FC Wolvega (1-0). Maar net als in de heenwedstrijd was het een zeer zwaar bevochten overwinning. Door de zege van de blauwhemden en het gelijkspel van Kollum tegen Hardegarijp kwamen de Feansters op twee punten van de Kollumers, waardoor de strijd om de kampioenstitel weer helemaal open is.

Door Jacob Hielema

Er stond voor beide ploegen wel wat op het spel. Bij winst zouden de Stellingwervers zich naast ’t Fean ’58 op de tweede plaats van de ranglijst nestelen. Nu hebben de mannen van trainer Minno van der Werff een gat geslagen van zes punten, dit met nog zeven wedstrijden te gaan.

Het werd een open en onderhoudende ontmoeting. De spanning bleef bewaard tot het laatste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter Mauricio Plat. Hij hield de kaarten op zak. De spanning vergoedde veel, want hoogstaand was het niet, grotendeels veroorzaakt door de harde wind en het door de droogte hobbelige en in de doelgebieden stoffige veld.

“Eén van de beste teams”

De thuisclub mocht meer dan tevreden zijn, want de gasten hadden het grootste deel van de wedstrijd het initiatief. “Na de heenwedstrijd wist ik dat zij een goed voetballende ploeg hebben, een van de beste teams in deze klasse. En dat zag je ook vandaag terug”, concludeert Minno van der Werff.

FC Wolvega speelde verzorgder, terwijl ’t Fean ’58 het zocht in opportunisme en strijdlust. “Want die was er ook vandaag zeker.” Het is niet alleen de inzet, die ’t Fean ’58 typeert, ook de brede selectie is van invloed. Een aantal dragende krachten was niet inzetbaar, maar dit werd moeiteloos opgevangen binnen de groep.

“Achterhoede staat goed”

Met name aan de achterhoede moest er gesleuteld worden. Steef Loopstra, met recht tot man van de wedstrijd gekozen, vormde samen met Frank ten Hoeve weer het centrum van de verdediging. Hij werd geflankeerd door René Mellema en Raoul Dijkstra. Met daarvoor A-junior Mark Jager, die opnieuw een basisplaats kreeg. Minno van der Werff: “Maar ook nu winnen we én hebben we drie wedstrijden op rij de nul gehouden.” De Feansters hebben het minste aantal tegengoals. “Dat zegt wel dat het achterin goed staat.”

Tiende doelpunt van Hamstra

De gasten gingen furieus van start. In een hoog tempo werd druk gezet, waardoor de thuisclub niet in haar spel kwam. Dat duurde een klein kwartier. Het eerste gevaarlijke moment aan Feanster zijde kwam van Erwin Tabak, maar zijn inzet werd door een verdediger van de lijn gehaald. Maar twee minuten was het wel raak. De rappe Tabak ontfutselde een verdediger de bal en uit zijn voorzet schoot clubtopscorer Jens Hamstra feilloos raak, zijn tiende dit seizoen (1-0). Bij de gasten kwam het gevaar vooral van Sean de Ruiter.

Ruststand 1-0

Na de rust opnieuw een sterk offensief van FC Wolvega, dat de stevige wind in de rug had. David Deems kreeg een voorzet van Sean de Ruiter niet onder controle, terwijl een schot van Léon Pereboom maar net voorlangs ging. Joran Vrind kopte in kansrijke positie over: de gelijkmaker leek in de maak. Die kwam er echter niet.

Tegenover de aanvalsdrift van de bezoekers poogden de Feansters het via de counter. Met lange ballen werd geprobeerd de snelle vleugelspitsen Edwin Notebomer en Erwin Tabak te bereiken. Dat leek succes te hebben toen Erwin Tabak uit een moeilijke hoek – zo scoorde hij op identieke wijze in de heenwedstrijd – zijn schot echter gestopt zag door Dani Grevelink.

“Niet verdiend”

Een schot van Lieuwe Oosterling - pas twee minuten in het veld – werd uit de hoek geranseld door ’t Fean ’58-doelman Hessel Huisman. Het slotoffensief was voor de gasten, maar te gehaast, zodat er in de uitslag geen verandering meer kwam. Een mooie overwinning voor de Feansters. “Maar het was niet verdiend, met de drie punten hebben we te veel gekregen”, erkende ook Minno van der Werff eerlijk. “Wel weer drie punten. We zien wel waar het eindigt.” 

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 18 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 20 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30