Zelfportret Lou Loeber
Zelfportret Lou Loeber Foto: Rene den Engelsman

Vrouwenpalet 1900-1950 haar kunst, haar verhaal

Algemeen

Nederland kent in de eerste helft van de 20ste eeuw een groot aantal getalenteerde vrouwelijke kunstenaars. Zij maakten onderscheidend werk en doen hierin niet onder voor hun mannelijke collega’s. Toch krijgt hun werk lang niet altijd de aandacht die het verdient. Om dit recht te zetten, organiseren Museum Dr8888 en Museum De Wieger de tentoonstelling Vrouwenpalet.

Centraal staan 100 werken van 24 vooruitstrevende Nederlandse kunstenaars zoals Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck van Beest, Else Berg, Lou Loeber, Alida Pott, Jo Koster, Edith van Leckwyck, Anna Sluijter, Nola Hatterman, Elisabeth Stoffers en Jemmy van Hoboken. Er is ruim aandacht voor de levens van de vrouwen en de keuzes die zij voor hun carrière maakten. Bij de tentoonstelling is een uitgebreid randprogramma samengesteld en verschijnt een boek in samenwerking met Uitgeverij Waanders. De expositie is tegelijk in Deurne en Drachten te zien. Halverwege vindt een wissel plaats zodat alle 100 werken op beide locaties te zien zijn. 

De 24 kunstenaars nemen allemaal hun eigen plaats in de moderne kunstgeschiedenis in, werkend in stijlen als het kubisme, expressionisme, luminisme, sociaal realisme, nieuwe zakelijkheid, cobra en abstract expressionisme. Ze hebben zich losgemaakt van de tradities, waarbij vrouwen vooral geacht werden om lieflijke landschappen of stillevens te schilderen. Ze maken nu bewuste keuzes voor avant-garde stijlen en gedurfde onderwerpen. Lou Loeber schrijft zelfs een theoretische grondslag voor haar werk. Veel van deze vrouwen zijn sociaal bevlogen, bereisd en staan open voor nieuwe levensbeschouwelijke opvattingen. Hun werk is in meerdere gevallen maatschappijkritisch. Anneke van der Feer bijvoorbeeld, is haar leven lang communistisch. De kritieken zijn wisselend. Vooral bij de sociale onderwerpen vroeg men zich af of het wel ‘vrouwelijk’ genoeg was. Het gedurfde werk van Hanny Korevaar werd zelfs eens ‘een afschuwelijke degeneratie’ genoemd. Om het samen te vatten met de woorden van Charley Toorop: “De strijd tussen vrouw zijn en scheppend weten”. 

Een eigen creatief leven 

Vrouwenpalet laat niet alleen werk van deze getalenteerde vrouwen zien, maar gaat ook dieper in op de achtergronden van hun levens. Wat zijn de (on)mogelijkheden voor vrouwen en welke keuzes moeten ze maken? Naar voren komt hoe zij de durf hebben om zich te onderscheiden en hoe ze zich staande houden in een door mannen gedomineerde kunstwereld. Vrouwen krijgen steeds meer kansen om zich te ontwikkelen in deze periode, maar huwelijk en het gezinsleven hebben wel grote invloed op hun carrière. Alida Pott, een actief lid van De Ploeg, stopte bijna geheel met werken nadat ze kinderen kreeg. Charley Toorop trouwde, maar scheidde ook weer. Ze zei: “Ik geloof niet, dat je je werkelijk aan een man kunt geven, met hem kunt meeleven, als je een eigen sterk creatief leven hebt”. 

Stereotypes

Vanuit het historische verhaal legt de tentoonstelling een link naar het heden. Door de verhalen van de 24 vrouwen te verbinden met ervaringen van nu, wordt duidelijk waar staan we staan ten opzichte van een eeuw geleden. Er zijn verschillen maar ook veel herkenning waar het onderwerpen als opleiding, gezinsleven, vriendschappen, kritiek, onzekerheid, zelfvoorzienend leven, ziekte en afscheid nemen betreft. In een audiotour bij de tentoonstelling komen deze onderwerpen aan de orde, maar ook: hoe is het in de 21e eeuw gesteld met tentoonstellingen rond vrouwen en met hun 2 werk in (museale) collecties. Zijn de verschillen beslecht of bestaan de hardnekkige stereotypes en vooroordelen nog steeds? 

Op Instagram, via @vrouwenpalet_womenartists, zijn de verhalen van de kunstenaars al voorafgaand aan de tentoonstelling te volgen.

De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 18 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 19 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 20 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 20 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 21 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 21 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 22 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 23 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen gisteren
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 28 mrt, 09:36