Strijdlust was er van weerskanten in de derby Anjum-Ropta Boys (geelgroen).
Strijdlust was er van weerskanten in de derby Anjum-Ropta Boys (geelgroen). Foto: Ingezonden

Strijdlustig Ropta Boys verliest derby in tweede helft

Algemeen

Zaterdag 9 april 2022 stond de altijd beladen derby op het programma tussen Anjum en Ropta Boys (Oosternijkerk), in Anjum. Vooral in de eerste helft toonde Ropta Boys volop strijdlust, maar Anjum overtroefde de gasten in de tweede helft.

Anjum draait dit jaar boven verwachting mee in de hoogste regionen van de derde klas-competitie. Maar de laatste weken laat het eerste team hier en daar wat steekjes vallen. Ropta Boys daarentegen zakt steeds verder af en moet vrezen voor in ieder geval nacompetitie. Een derby staat echter altijd op zichzelf en leidt vaak tot verrassingen.

Snelle goal van Anjum

Ropta Boys leverde de eerste helft veel strijd en zat er bovenop. Iets wat we al lange tijd niet hebben gezien bij de geel/groene formatie van David Elmendorp en Martin Kool. Anjum laat de laatste weken wat steekjes vallen en ook deze dag lieten zij niet hun beste voetbal zien. Toch kwamen ze snel op voorsprong, in de achtste minuut, door een goed uitgespeelde aanval: 1-0.

Ropta Boys bleef niettemin sterker en halverwege kreeg het team een levensgrote kans via Edwin de Vries. Die raakte via de keeper de paal. De terugkerende bal kwam voor de voeten van André Turkstra, maar die verloor de bal, in plaats van hem simpel terug te leggen op de volledig vrijstaande Hendrik Willem van der Vorst.

Afstandsschot: 1-1

Gelukkig voor Ropta Boys was het in de minuut daarna wel raak via een prachtig afstandsschot van Rutger Torensma, net over de keeper van Anjum: 1-1. Ropta Boys zocht daarna meteen weer de aanval. Erik de Vries leek weer te scoren, maar deze poging werd afgevlagd wegens buiten spel.

Gretig

De gretigheid van Ropta Boys werd er niet minder om, want korte tijd later stoomde Edwin de Vries op vanaf het middenveld. Er volgde een prachtige pass op Lieuwe Sijtsma, maar diens inzet was een prooi voor de Anjum-goalie.

Uitbraak van Anjum

Aan de andere kant werd het gevaarlijk bij een uitbraak van Anjum. Toen keeper Frans Postmus al verslagen was, haalde Tim van der Voort de bal nog voor de goal weg dankzij een sliding. Net voor rust waren er nog twee kansen voor Torensma en Sijtsma, maar deze ballen gingen net naast en in handen van de keeper.

1-1 in de rust

De tweede helft liet Ropta Boys het een beetje hangen en kreeg Anjum meer ruimte. Dit resulteerde meteen in een grote kans voor Anjum, die maar net over de goal heen ging. Sijtsma en Turkstra kregen beiden een kansje, maar hun inzet was te slap.

In een paar minuten had Anjum drie redelijke kansen, die het doel misten. Halverwege de tweede helft werd een lichte handsbal van Ropta Boys zwaar bestraft met een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Anjum schoot dit buitenkansje binnen en zette zich zelf op voorsprong: 2-1.

3-1 voor Anjum

Ropta Boys kreeg meteen daarna een grote kans op de gelijkmaker door een prachtige aanval. Maar spits Turkstra was veel te wild en schoot de bal wel tien meter over de goal. Ropta Boys moest meer risico nemen en daardoor kwam er achterin meer ruimte. Een goed uitgespeelde aanval van Anjum werd tien minuten voor het einde binnen geschoten en daarmee was de wedstrijd gespeeld: 3-1.

Thuis tegen ONT

Op dit moment staat Haulerwijk nog onder Ropta Boys en degradeert alleen de nummer 14 uit de derde klas. Met nog negen wedstrijden te gaan, zullen er punten bij elkaar geharkt moeten worden om de nacompetitie te kunnen ontlopen. In het Paasweekend staat de thuiswedstrijd tegen ONT (uit Opeinde) op het programma, vanaf 15.00 uur.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 3 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 5 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 6 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 6 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 7 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 8 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 8 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 9 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 11 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 12 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 13 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00