Een volle raadszaal, dinsdagavond 5 april, met 15 insprekers en diverse raads- en statenleden.
Een volle raadszaal, dinsdagavond 5 april, met 15 insprekers en diverse raads- en statenleden. Foto: Actief Media

Vraagtekens bij berekeningen plannen de Hege Warren

Algemeen

Het plan ‘Open en Natuurlijk’ voor de toekomst van de Hege Warren is gebaseerd op onjuiste, of in elk geval onvolledige berekeningen. Dat betreft zowel de financiële kant als ook de (beperking van) de uitstoot van CO2, dan wel methaan. Dat stelt Joris Scheepens, die hierover uitvoeriger bericht op de website VaarsnelwegNee.nl

Scheepens was dinsdagavond 5 april 2022 één van vijftien insprekers over de toekomst van de Hege Warren, het schiereiland ten zuiden van de Alde Feanen en noordwestelijk van de Veenhoop. Volgens hem zijn bijvoorbeeld de plannen voor de bouw van een nieuw recreatiedorp met 50 woningen en 60 woonarken niet doorgerekend wat betreft CO2-uitstoot.

‘150 jaar’

Omdat bovendien sprake is van miljoeneninvesteringen, vooral door Wetterskip Fryslân, zal het volgens Scheepens ongeveer 150 jaar duren voor deze zijn ‘terugverdiend’.

Verzet tegen recreatiewoningen

Tegen het planonderdeel voor recreatiewoningen en -arken is ook verzet gerezen vanuit de dorpen de Veenhoop en Goëngahuizen. De Plaatselijke Belangen vrezen aantasting van stilte en duisternis in de Hege Warren en een te grote recreatiedruk op het gebied. In het ‘co-creatieteam’ dat meedacht over de plannen zouden deze aantallen woningen en arken niet genoemd zijn. Het nieuwe ‘dorp’ zou in het zuidoosten van de Hege Warren moeten verrijzen, vrijwel pal tegenover de Veenhoop, maar dan aan de noordkant van het water De Kromme Ie.

Aankopen zijn begonnen

De provincie Fryslân is een tijdje geleden begonnen met het aankopen van landbouwgronden en -bedrijven. In de toekomst willen de provincie, de gemeente Smallingerland en Wetterskip Fryslân het hele schiereiland herinrichten.

Na een jarenlange voorbereiding liggen er twee uitgewerkte plannen: ‘Open en Natuurlijk’ heeft de voorkeur van de dagelijkse besturen van de drie betrokken overheden. De huidige landbouwbedrijven in de Hege Warren verdwijnen met dit plan. Met ‘Akwarel’ of ‘Aquarel’ kunnen wellicht nog twee biologische, of althans niet intensieve veehouderijen in de Hege Warren werkzaam zijn, staat in de toelichting bij dit plan.

Woensdagavond 6 april 2022

De statencommissie bespreekt de plannen woensdagavond 6 april 2022, vermoedelijk vanaf ongeveer 20.00 uur. De commissie begint om 19.00 uur en praat dan eerst over de Omgevingsverordening, is de planning. De vergadering is ook te volgen via de website van Provinciale Staten van Fryslân: Provinciale Staten | Fryslan 

Afbeelding
(video) Een Skatepark in Burgum? Dat moet toch lukken! Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Woonwagenkamp Drachtster Compagnie officieel geopend Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Vlasroute van start met speciale vlasdagen en activiteiten Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Bandfinale Kleine Prijs van Fryslân Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Onvergetelijke Alpe d'HuZes voor Team Matrix Lyceum Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Zesde FC Burgum net als FC Emmen met Easy Toys door naar finale Algemeen 5 jun., 17:04
Afbeelding
(video) Skûtsje 'Hendrika' krijgt opknapbeurt in Sluisfabriek Algemeen 5 jun., 15:35
Afbeelding
Altijd al saxofoon willen uitproberen? Algemeen 5 jun., 14:00
Afbeelding
Walter Bloembergen wordt jeugdtrainer Buitenpost JO14-1 Algemeen 5 jun., 12:30
Afbeelding
Wegensteunpunten Hurdegaryp en Scharnegoutum in de verkoop Algemeen 5 jun., 11:31
Afbeelding
Open tuin Passiflora zaterdag 17 juni Algemeen 5 jun., 10:30
Afbeelding
Herinrichting Harddraverspark wellicht miljoenen euro's duurder Algemeen 5 jun., 10:22
Afbeelding
De afscheidsfotografe legt vooral liefde vast Algemeen 5 jun., 08:30