VV Kollum vs SC Joure
VV Kollum vs SC Joure Foto: Bert Wijma

VV Kollum pakt de draad van goede resultaten weer op

Algemeen

Na de teleurstellende wedstrijd en dito resultaat vorige week thuis tegen VV Zuidhorn (1-3) was het aan de hoofdmacht van Kollum om in en tegen SC Joure de bittere smaak hiervan weg te spoelen en een goed resultaat mee terug te nemen naar Kollum. Dat dit vooraf geen gemakkelijke opgave zou zijn bleek uit het feit dat de gastheren de laatste vier wedstrijden allen in winst wisten om te zetten. Aan vertrouwen dus geen gebrek meer, zou je zeggen. Als dan ook nog de koploper van dit moment op bezoek komt, die een nederlaag moet zien weg te spelen, zit het met de motivatie zeker ook wel goed om de zegereeks een vervolg te geven.

In het begin van de wedstrijd lieten de gastheren duidelijk zien wat de bedoelingen deze middag waren. Van meet af aan werd druk gezet op de Kollumers, wat al in de eerste minuut leidde tot een vervelende botsing/overtreding waarbij de net “herstelde” Pieter Henstra aangeslagen achter bleef, maar toch verder kon en wilde spelen. Rechtervleugelaanvaller Senne Dijkstra werd in de minuten hierna veelvuldig gezocht om voordeel uit de situatie te halen. Verder dan een gevaarlijk strakke voorzet, gelukkig voor de VV Kollum door een ieder gemist, kwam hij in de beginfase niet. Het waren de bezoekers die de eerste grote kans van de wedstrijd kregen en eigenlijk de 0-1 hadden moeten aantekenen. Joop Pijnacker werd aan de rechterzijde van het veld de diepte ingestuurd en zijn voorzet werd over doelman Van der Werf gelegd en verdedigend onvoldoende verwerkt, waarna Benjamin Zondervan in de draai de bal over het doel schoot. Waar Zondervan verzuimde de openingstreffer aan te tekenen was het twee minuten later wel raak voor de thuisploeg. Eerder genoemde Senne Dijkstra wist met een verdekt schot vanaf rechts verdediger Henstra te verrassen en vervolgens doelman Dijkstra in de verre hoek te verschalken, 1-0. Kollum rechtte de rug en het was na drie minuten alweer gelijk. Wel moet gezegd dat de snelle gelijkmaker ingeleid werd door een verdedigende blunder waarbij Joop Pijnacker de bal zomaar in de voeten geschoven kreeg. Vervolgens was het een koud kunstje om met een breedtepass Gerard van Zonneveld in stelling te brengen. Deze faalde niet en de 1-1 was een feit. Gaandeweg de eerste helft namen de Kollumers steeds meer het initiatief en kon SC Joure het voetballend even niet meer bijbenen. Gevaarlijk werden ze dan ook niet meer, terwijl de bezoekers tien minuten na de gelijkmaker de 1-2 al konden aantekenen. Een bekeken breedteballetje van Gerard Van Zonneveld, zorgde ervoor dat de snelle Benjamin Zondervan, opstomend vanuit het middenveld, de bal perfect kon meenemen en ineens vrij voor de doelman stond. Met binnenkantje links werd doelman Van der Werf kansloos gelaten en de verre hoek gevonden.

Kollum liet er geen gras over groeien, want nog geen vijf minuten na de verkregen voorsprong leek de nekslag uitgedeeld te zijn toen, na een perfecte vrije trap van Pieter Henstra vanaf links, Gerard van Zonneveld eigenlijk alleen nog maar tegen de bal hoefde aan te lopen en dit ook deed om zo zijn tweede van de middag aan te tekenen, 1-3. De oranjehemden leken al na een klein half uur spelen op rozen te zitten en dit besef leek ook in te dalen bij de ploeg. In het laatste kwartier voor rust was er toch wel sprake van enige verslapping aan Kollumer zijde en werden de ruimtes op het veld te groot, waardoor de thuisploeg meer tijd kreeg in het spel en dus dichter in de buurt van doelman Dijkstra kon komen. Een eerste waarschuwing was van Stijn Terpstra, die een vrije trap van een kleine twintig meter binnen de palen wist te plaatsen, waarbij Andries Dijkstra redding kon brengen ten koste van een corner. Uit deze corner werd Senne Dijkstra koppend gevaarlijk, maar ook nu bleef doelman Dijkstra meester over de situatie. Toch liet de koploper het zover komen dat de thuisclub nog voor de pauze de aansluitingstreffer kon produceren. Eigenlijk vanuit de eigen defensie werd de groenhemden geen strobreed in de weg gelegd om uiteindelijk met een schot van buiten de vijandelijke zestien doelman Dijkstra, die misschien iets te ver voor z’n doel stond, te verrassen in de rechterbovenhoek, 2-3. Met deze tussenstand werd er gepauzeerd en kon wel worden gesteld dat de voorsprong voor de VV Kollum, gezien grote delen van de eerste helft, terecht was. Gespeeld was het nog zeker niet, omdat het laatste deel van die eerste helft weer een ietwat ander beeld liet zien.

Vol verwachting dus op naar die tweede helft, waarbij SC Joure zou proberen om zo snel mogelijk de gelijkmaker op het scorebord te krijgen en de VV Kollum in ieder geval deze voorsprong zou willen verdedigen en het liefst zo snel mogelijk uitbreiden. Kollum verscheen aan de start met invaller Yannick Hoekstra, omdat Pieter Henstra toch niet verder kon spelen. De ploeg in achterstand begon wederom voortvarend en was al na amper vijf minuten dichtbij de gelijkmaker. Het gebrek aan kordaat optreden in de verdediging zorgde ervoor dat er ongehinderd een voorzet kon worden afgeleverd. Gelukkig voor de Kollumers had Stijn Terpstra het vizier nog niet op scherp staan, want de bal verdween over het doel. Dit zou wat beloven voor het vervolg van de tweede helft, maar niets was echter minder waar. Eigenlijk was het gehele restant van de tweede helft hoofdzakelijk zwoegen wat de klok sloeg voor beide elftallen. Kollum kon het niveau wat het in een groot deel van de eerste helft aantikte niet meer halen en SC Joure kon eigenlijk ook niet uit een ander vaatje tappen. Wellicht had het vervelende windje ook nog enige invloed op het spel. (Grote) kansen werden er in ieder geval amper meer gecreëerd.

Totdat een fors kwartier voor het einde vanuit het niets de gelijkmaker daar was. Onrustig uitverdedigen aan Kollumer zijde zorgde ervoor dat SC Joure meteen weer in balbezit kwam en met een bekeken boogballetje werd de Kollumer defensie, in voorwaartse beweging, buiten het spel gezet. Senne Dijkstra kon vervolgens alleen richting Kollumer doel en wist de uitkomende doelman Dijkstra wederom met een boogbal het nakijken te geven, 3-3. Gezien het spelniveau leek de wedstrijd vervolgens op een remise af te stevenen. Totdat acht minuten voor het einde van de reguliere speeltijd Kollum de volle winst toch nog naar zich toe leek te trekken. Een vrije trap, na een overtreding op Thieme Brandsma, werd gevaarlijk ingedraaid door Dennis Krohne. De zwaar onder druk gezette doelman kon de bal hierdoor niet goed verwerken en de mee naar voren getogen Johan Schat was er als de kippen bij om de afvallende bal binnen te tikken en hiermee de 3-4 aan te tekenen. De ontlading was groot bij, de naar later bleek, matchwinner Schat, ook gezien zijn aandeel in de totstandkoming van de gelijkmaker. SC Joure was in de tijd die hen restte niet meer bij machte om toch nog een punt aan dit treffen over te houden. Toen in de blessuretijd een corner voor de thuisploeg bij de tweede paal nog naast werd geschoten wist iedereen het zeker. De drie punten waren voor de Kollumers. Gezien het vertoonde spel in het grootste deel van de eerste helft en een tweede helft die van beide kanten de schoonheidsprijs niet verdiende, was de driepunter overall verdiend te noemen. Volgende week staat de topper thuis tegen SV Marum op het programma. Een ploeg die, in het gelijke spel eerder dit seizoen in Marum, een goede indruk achter liet.

Actueel

Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 21 minuten geleden