Leerlingen van klas 1C van CSG Liudger Burgum vermaakten zich onder andere met 'spikerslaan'.
Leerlingen van klas 1C van CSG Liudger Burgum vermaakten zich onder andere met 'spikerslaan'. Foto: Actief Media

Leerlingen CSG Liudger Burgum opgetogen bij ‘Techniek Tastbaar’

Algemeen

Het was duidelijk geen straf voor leerlingen van klas 1C van CSG Liudger Burgum: zij vermaakten zich uitstekend bij ‘Techniek Tastbaar’, vrijdag 1 april 2022 in de energiecentrale van Engie aan de Burgumer Mar. Nadat ze bijna alles hadden gezien (dat was heel veel!), leefden ze zich nog even lekker uit met ‘spikerslaan’: naar goede timmerlieden is immers ook veel vraag!

Bij ‘Techniek Tastbaar’ konden scholieren uit de hoogste klassen van het basisonderwijs én uit alle klassen van het voortgezet onderwijs uit Burgum en omgeving terecht van 12 tot 20.00 uur. Deze demonstratiebeurs over technische beroepen werd de afgelopen paar jaar geschrapt vanwege het coronavirus.

Uurtje eerder van school

Afgelopen vrijdag gingen alle eerste, tweede en derde klassen van het CSG Liudger naar het event. Zij waren een uurtje eerder van school om eenmaal ter plekke een opdracht te maken en vooral veel rond te kijken.

De hele middag was het behoorlijk druk in en bij het hoofdgebouw en een bijgebouw van de energiecentrale van Engie. Bij de in- en uitgang stonden scholieren de bezoekers (behalve kinderen ook aardig wat volwassenen) op te wachten, zo nodig te registreren en plattegrondjes aan hen uit te delen.

Zware hydraulische schaar

De demonstratiestands waren verdeeld over vijf hallen en ook buiten kon je nog zaken bekijken en zelf uitproberen: behalve ‘spikerslaan’ ook: een heftruck besturen op een oefenbaantje, twee minikranen en een graafmachine bedienen, een autowiel verwisselen en zelfs een auto openbreken met een zware hydraulische schaar, zoals de brandweer nogal eens moet doen.

Leuk was natuurlijk ook het (leren) hacken van een computerprogrammaatje en het spelen met een computertje met grijparm, om zo de Rubik-kubus op te lossen.

Plankjes en schroeven

Maar ook het ‘eenvoudige’ handwerk van het in elkaar zetten van een bijenhuisje met plankjes, schroeven en een elektrische schroevendraaier was een populaire bezigheid. En niet te vergeten het lassen van een minibruggetje: ook naar goede lassers is volop vraag.

Myrthe Castelein, leerling uit 1C, gaf aan “dat het erg gezellig was!” en dat het maken van een vogelhuisje en een telefoonhouder goed in de smaak viel. “En ook de raadspelletjes waarbij je dingen kon winnen waren leuk”.

Waterstof maken

Je kon je ook verdiepen in het inwendige van ‘ouderwetse’ auto’s die op ‘fossiele’ brandstof rijden én in auto’s die volledig op elektrisch rijden (met name buiten). Ook de biofilters van Sonac ontbraken niet bij ‘Techiek Tastbaar’. In meerdere demonstraties werd getoond hoe je met zonnepanelen en water waterstof kunt maken, én hoe je met die waterstof weer stroom kunt maken!

Stand van CSG Liudger

Het CSG Liudger was met een eigen stand aanwezig op de Techniek tastbaar. Tien collega’s (ICT, innovatielab en docenten) presenteerden moderne leertechnieken. De achtbaan-simulator was héél populair. Met een green screen en foto-bewerk-programma’s was het onmogelijk om niet even in de stand te komen kijken. Een andere leerling vertelt dat hij “het besturen van een balletje met de tablet een mooie slimme techniek” vond. Deze zogenaamde spherobolt stond ook opgesteld in de kraam.

Energieverbruik thuis

Ook was er een leuke puzzel over energieverbruik: welk huishoudelijk apparaat kost gemiddeld per jaar het minst en welk het meest aan stroom? Dat de ledlamp het zuinigst is en het aquarium de meeste stroom gebruikt, dat wist vrijwel iedereen. Maar de rest? Dit was de oplossing (van goedkoopst naar duurst): 1. Ledlamp; 2. Stofzuiger; 3. Waterkoker; 4. Gloeilamp (700 Lumen); 5. Koffiezetapparaat; 6. Koelkast; 7. Plasma-TV (ouder model); 8. Vaatwasser. 9. Aquarium.

Actueel

Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 46 minuten geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 16 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 16 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 16 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 16 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 17 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 18 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 18 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 19 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 20 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 21 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 22 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 23 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 23 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen gisteren