Vernieuwd uitkijkpunt Ryptsjerksterpolder
Vernieuwd uitkijkpunt Ryptsjerksterpolder Foto: It Fryske Gea

Vernieuwd uitkijkpunt Ryptsjerksterpolder officieel geopend

Algemeen

Woensdag 30 maart vierde It Fryske Gea samen met andere partijen het begin van het weidevogelseizoen 2022 bij de Ryptsjerksterpolder. De natuurorganisatie heeft het uitkijkpunt naast de Westerdyk bij Gytsjerk in 2021 opgeknapt. De heuvel biedt prachtig uitzicht over de Ryptsjerksterpolder waar grutto’s en andere weidevogels ieder voorjaar naar terugkeren. Gedeputeerde Hoogland en directeur Henk de Vries van It Fryske Gea deden de officiële opening van het vernieuwde uitkijkpunt, waar het publiek met mooi én slecht weer heerlijk kan vertoeven.

De Ryptsjerksterpolder is onderdeel van Natura 2000-gebied Grutte Wielen. Het is een van de natuurparels in Fryslân, waar in het voorjaar veel weidevogels naar terugkeren vanuit hun overwinteringsgebieden. Bijtankende grutto’s, baltsende tureluurs, zingende veldleeuwerikken en broedende kieviten voelen zich thuis in het levendige landschap met kruidenrijk grasland en gezond bodemleven. Het vogelrijke gebied met grazende exmoorpony’s is te bewonderen vanaf het vernieuwde uitkijkpunt. Dankzij een bankje met een paraplu-vormige overkapping is het jaarrond genieten van het panorama-view. 

‘Dit is ien fan de top-gebieten fan Fryslân. Wy binne hjir ôfgryslik grutsk en sunich op en dogge altyd ús bêst om dizze unike nateur te beskermjen’ (Jan Jelle Jongsma districtshoofd It Fryske Gea)

Water speelt belangrijke rol

Naast weidevogels trekken ook duizenden wintergasten als ganzen, eenden en zwanen naar de graslanden die van half oktober tot half maart onder water staan. Kolganzen, brandganzen en smienten houden een tussenstop voor ze in het voorjaar naar hun broedgebieden in het hoge Noorden vliegen. In het voorjaar is de langzaam droogvallende polder een eldorado voor grote aantallen weidevogels. Het vernatten en indrogen van het land en het creëren van eilandjes, maken deze verbindingszone tussen de Alde Feanen en het Lauwersmeer tot een dynamische natuurgebied. Ook vissen, reptielen en de otter voelen zich hier thuis.

‘De Ryptsjerksterpolder is foar de Friezen in bekend stik grûn as der iis leit. Fûgels witte dit gebiet it hiele jier troch as gjin oar te finen.’ (Gedeputeerde Hoogland)

Welkom thuis grutto

It Fryske Gea is dit jaar, samen met andere natuurorganisaties, de campagne ‘Geef de grutto een thuis om groot te worden’ gestart. Meer dan de helft (60%) van de Nederlandse grutto’s broedt in Fryslân, Noord-Holland en Groningen. Met de campagne wordt steun gevraagd voor het realiseren van extra bescherming van weidevogels in hun eigen natuurgebieden. De Ryptsjerksterpolder is uitermate geschikt voor het opvetten van grutto’s in het vroege voorjaar en biedt andere weidevogels een veilige omgeving om hun jongen groot te brengen. 

We doen het samen

“Samen met Provincie Fryslân werken we aan het behoud en het versterken van de unieke natuurwaarden in het Natura 2000-gebied Grutte Wielen.” 

Het vernieuwde uitkijkpunt Ryptsjerksterpolder is in samenwerking met architect Pieter Jukema, aannemer Fa. Epema en staalwerk Postma Groen bv gerealiseerd. Het is financieel mede mogelijk gemaakt door De Friesland Zorgverzekeraar, Stichting De Versterking, Stichting Ynnatura, Van der Meer-Boerema Stichting, Stichting Het Old Burger Weeshuis, Wielenwerkgroep en Netwerk van Wetlandwacht.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 10 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 12 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 13 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 14 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 14 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 15 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 16 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21