Mark van der Meer vangt de bal op zijn borst en scoort voor Buitenpost.
Mark van der Meer vangt de bal op zijn borst en scoort voor Buitenpost. Foto: André Weening (Orange Pictures

Buitenpost verliest ongelukkig van Putten, vooral dankzij arbiter

Algemeen

VV Buitenpost leed zaterdag een ongelukkige nederlaag tegen SDC Putten. Het werd 1-3. De gasten kwamen fortuinlijk op 0-1 waarna ze uitliepen naar 0-2. Net voor rust scoorde Mark van der Meer de aansluitingstreffer. Na de thee ging Buitenpost vol in de aanval, maar tevergeefs.

De arbiter nam een hoofdrol op zich. Hij gaf direct rood aan Rolf Dijk wegens hands op de doellijn en een strafschop die benut werd door Putten. En daarmee was de wedstrijd na drie minuten in de tweede helft gespeeld. Het was de eerste verliespartij voor de Blauwkes sinds 30 oktober.

Geluk voor Putten

Pupil van de week Tieme Ate van der Meer opende het duel op De Swadde. Na een paar speldenprikjes van Buitenpost kwam Putten na ruim tien minuten spelen gelukkig op voorsprong. Een speler van Putten gleed uit, maar scheidsrechter Willem Kuijntjes floot voor een overtreding. De vrije trap van Lucas Veenendaal werd vervolgens in de Buitenposter muur van richting veranderd, zodat doelman Kevin van der Meulen kansloos was: 0-1.

De thuisploeg reageerde snel. Rolf Dijk krulde de bal vanaf rechts op de buitenkant van de paal. Vervolgens was de rappe Mark van der Meer bijna succesvol. Hij schoot raak, maar er werd gevlagd voor buitenspel. Daarna trokken de gasten de wedstrijd naar zich toe. Buitenpost-trainer Willem Brouwer: “We hadden moeite met hun systeem, 4-2-2-2, waardoor we achterin een man te veel hadden. Ook speelden we te onrustig. Al was het rommelig aan beide kanten.”

Na een half uur slalomde handenbindertje Kevin Schmidt knap door de Buitenposter verdediging en passeerde Van der Meulen fraai. Op slag van rust deed Buitenpost iets terug. Rob Schokker werd aangespeeld en legde de bal klaar voor Mark van der Meer. Hij knalde hard raak: 1-2.

Strijdplan in de prullenbak

Na de thee kwamen Joran Olijve, Wim de Vries en Aleksandar Radenkovic in het veld voor Mark Huizinga, Wessel van der Galiën en Willem de Boer. “Het plan was heel aanvallend te spelen met 3-3-4. We waren bereid risico te nemen, om voor de winst te gaan.” Het strijdplan van Brouwer en zijn assistenten kon al na twee minuten in de prullenbak. Uit een hoekschop van Putten werd op doel gekopt. Bij de eerste paal kreeg Rolf Dijk de bal ongelukkig op zijn hand, die hij overigens straks naast het lichaam hield.

De scheidsrechter trok echter de rode kaart en wees naar de stip. In de commotie over deze omstreden beslissing gaf hij ook nog geel aan Olijve en De Vries. “Ik kon het niet goed zien en de scheidsrechter volgens mij ook niet. En de grensrechter zei dat ze niks had gezien. Op appèl wordt er dus een penalty gegeven en een rode kaart. Een heel zware straf”, zei Brouwer later.

“Heel vervelende middag”

De strafschop werd vervolgens benut door Vincent ter Burg. Het was het sein voor Buitenpost om de mouwen op te stropen en met tien man alsnog op zoek te gaan naar de aansluitingstreffer. De Blauwkes stopten veel energie in de wedstrijd, maar konden onvoldoende een vuist maken. Ook Putten werd niet meer gevaarlijk en zo ging het duel als een nachtkaars uit. De arbiter strooide nog met gele kaarten. “Daar was het de wedstrijd niet naar, het was absoluut geen schoppartij. Ik kan onze jongens niks verwijten, ze hebben alles gegeven. Maar er was in de tweede helft met tien tegen elf niks meer aan voor het publiek. Al met al een heel vervelende middag”, aldus trainer Brouwer.

Opstelling, goals en kaarten

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wessel van der Galiën (46. Wim de Vries), Danny Boersma, Mark Huizinga (46. Joran Olijve), Durk de Haan, Max Huiskamp (82. Bernd Douma), David Kazimier, Willem de Boer (46. Aleksandar Radenkovic), Mark van der Meer (82. Jorrit Terpstra), Rob Schokker, Rolf Dijk.

Doelpunten: 12. Lucas Veenendaal 0-1, 30. Kevin Schmidt 0-2, 45. Mark van der Meer 1-2, 48. Vincent ter Burg 1-3 (p.). Gele kaarten: Willem de Boer, Wim de Vries, Joran Olijve, Max Huiskamp, David Kazimier (Buitenpost), Steijn van Ark, Noevel Kasmi, Vincent ter Burg (Putten). Rode kaart: 47. Rolf Dijk (Buitenpost).

Actueel

KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 11 minuten geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 55 minuten geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 1 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 2 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 3 uur geleden