Open dag in 2018 op Vliegveld Drachten.
Open dag in 2018 op Vliegveld Drachten. Archieffoto: Jelle Jeensma

‘Doodsbedreiging’ in verkiezingscampagne Smallingerland

Algemeen

Kandidaat-raadslid Jeroen Scholte, op plaats 7 van Smallingerlands Belang (SB), heeft een ‘doodsbedreiging’ geuit via sociale media richting de partij ELP in Smallingerland en kandidaat-raadslid Willem de Boer in het bijzonder. De lijsttrekker en de voorzitter van SB, Meine Hofman en Fred de Groot, hebben openlijk afstand genomen van de uitlatingen van Scholte. ELP-lijttrekker Yntze de Vries doet wellicht aangifte bij de politie.

Burgemeester Jan Rijpstra heeft zich ook met de kwestie bemoeid. Hij heeft ELP-lijsttrekker Yntze de Vries – tevens voorzitter van de huidige ELP-fractie – geadviseerd aangifte te doen bij de politie en hij roept alle kandidaten op “hun gezond verstand te gebruiken”.

Scholte heeft zijn ‘bedreiging’ weer van Facebook verwijderd, maar die is door de SB wel verspreid om er juist afstand van te kunnen nemen. “Diep gat graven op het vliegveld en overloper Willem de boer samen met zijn draaikonten partij er in stoppen en dan nieuw laagje asfalt er lost ook veel problemen op”, schreef Scholte.

Wel of geen vliegveld bij Drachten?

Volgens bestuur en fractie van Smallingerlands Belang is dit bericht van Scholte weer een reactie op een filmpje van genoemde SB-kandidaat Willem de Boer, waarin hij pleit voor het opheffen van het vliegveld ten gunste van woningbouw. Bestuur en fractie “van Smallingerlands Belang bieden hun excuses aan voor het ongepaste artikel, dat inmiddels niet meer op facebook te zien is”, schrijven de SB-lijsttrekker Meine Hofman en SB-voorzitter Fred de Groot.

“Het kandidaatraadslid (scholte; red.) staat op een onverkiesbare plaats 8 van onze kieslijst en heeft op persoonlijke titel gereageerd”, merkden de SB-voormannen nog op.

Oproep burgemeester Rijpstra

Naar aanleiding van de kwestie hebben burgemeester Jan Rijpstra, griffier Gert-Jan Fokkema en ELP-fractievoorzitter De Vries maandag een gesprek met elkaar gehad. “Besloten is dat de heer De Vries een melding van het voorval zal doen bij de politie, dit in lijn met de landelijke richtlijn veilige publieke taak”, meldt de gemeente Smallingerland.

Eerder al heeft burgemeester Rijpstra een brief aan de lijsttrekkers over de verkiezingscampagne gestuurd en aandacht gevraagd voor een respectvolle manier van campagnevoeren. Rijpstra: “In die brief heb ik de lijsttrekkers en hun partijgenoten opgeroepen om de campagnestrijd te voeren op de inhoud en niet op de persoon. De door De Vries gesignaleerde reacties op social media keur ik ten sterkste af. Zelf constateer ik dat de ELP goed en gedegen het debat aangaat. De partij laat dit in de campagne ook zien door diverse, eigen onderzoeksrapporten aan te bieden aan het college.”

“Gezond verstand”

Rijpstra vervolgt: “Van verschillende partijen krijg ik diverse signalen van een verharde campagne. Ik sta boven de partijen en doe nogmaals een beroep op het gezond verstand, van zowel politici als anderen die zich mengen in het debat. Ik wil deze week de campagneleiders van de diverse partijen hier nogmaals over spreken.”

Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 3 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 3 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 4 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 6 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 6 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 7 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 23 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 23 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen gisteren
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen gisteren
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 24 apr, 13:02
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 12:05