Kunst en wetenschap gaan samen in botanische tekeningen van Sigrid Frensen.
Kunst en wetenschap gaan samen in botanische tekeningen van Sigrid Frensen. Foto: Ingezonden

Botanische tekeningen Sigrid Frensen in de Schierstins

Algemeen

Terwijl in de tuin van de Schierstins vele stinzenplanten bloeien, is in het monumentale gebouw in Feanwâlden vanaf zaterdag 5 maart de expositie Botanisch Gezien te bezichtigen. Het gaat hier om fraaie botanische tekeningen van Sigrid Frensen.

Botanisch tekenen is een vak en een kunst waar de monniken in de middeleeuwen al mee bezig waren. Later namen ontdekkingsreizigers deze specialistische tekenaars mee op hun verre reizen. Nog steeds zijn er botanische tekenaars en Sigrid Frensen uit Zuidhorn is er één van.

Kleurpotlood en aquarel

De tekeningen van Sigrid zijn zo mooi gekleurd en gedetailleerd getekend, dat je ze zo vast wil pakken. Botanische tekeningen zijn dan ook wetenschappelijk verantwoorde weergaven met (kleur)potlood en aquarel. Hoewel het botanisch tekenen gebonden is aan allerlei regels, slagen tekenaars als Sigrid Frensen er toch in om een eigen stijl te ontwikkelen.

Slootkanten in Fryslân

Als kind mocht de in Zuidhorn wonende Sigrid al graag buiten zijn om de natuur te verkennen. Op haar achtste had ze al een abonnement op het blad Grasduinen. Bovendien tekende en kleurde ze op jonge leeftijd dat het een lieve lust was. Bij pake en beppe op de boerderij kon zij zich uitleven langs de slootkant en in de klei.

De Groningse bezocht de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, waar de nadruk lag op het vrij werken met allerlei technieken. Sigrid deed er veel kennis op en leerde goed kijken, maar het boeide haar niet erg. In 2004 begon ze met een cursus botanisch tekenen. “Het ging heel goed en ik vond het erg leuk.”

Cursus in Engeland

In Engeland ging ze verder met cursussen botanisch tekenen. Daar ontdekte ze een manier om goed met de aquarelleertechniek om te gaan. Aan de overkant van de Noordzee leerde ze ook de finesses van het werken met (kleur)potlood.

Werken in opdracht

Tegenwoordig werkt ze voor verschillende instellingen, zoals het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar in Leeuwarden. Elke dag heeft ze wel een plant in het vizier. Bij bijvoorbeeld een zwarte els met katjes probeert ze de gebogen lijn in de tak te pakken. “Ik probeer de lijnen te laten dansen.”

Haar doel is om in haar werk dat naar voren te brengen wat haar erg heeft aangesproken in een plant: de vorm, de kleur, de beweging. “Ik wil mensen graag laten zien hoe mooi en bijzonder dat is”, zei ze onlangs in een interview.

Tot en met 17 april

De expositie ‘Botanisch Gezien’ duurt tot en met zondag 17 april. De Schierstins is meestal dinsdags tot en met zondags open van 13.30-17.00 uur, met uitzondering van andere culturele activiteiten en zaalverhuur. Zie verder www.schierstins.nl, www.sigridfrensen.com en sigridfrensen.blogspot.com .

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 12 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 13 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 14 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 16 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 17 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 18 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30