Boswachter Jaap Kloosterhuis bekijkt hoe het staat met de routefoldervoorraad bij Het Lauwersnest.
Boswachter Jaap Kloosterhuis bekijkt hoe het staat met de routefoldervoorraad bij Het Lauwersnest. Foto: Actief Media

Lauwersnest in Lauwersmeergebied weer open

Algemeen

In de voorjaarsvakantie - tot en met zondag 6 maart - is het Activiteitencentrum Lauwersnest in Nationaal Park Lauwersmeer van dinsdag tot en met zondag open van 11:00 tot 16:00 uur. Staatsbosbeheer organiseert dan verschillende activiteiten voor jong en oud.

Woensdag 23 februari kun je een nestkast timmeren. En woensdag 2 maart kunnen kinderen en jongeren meedoen aan de junior-boswachterscursus. Ontdek ook de duisternis van het Lauwersmeergebied – er is zelfs een sterrenkijkkoepel van de Rijksuniversiteit Groningen - bij het Lauwersnest en/of ga mee op excursie (vrijdag 25 februari en vrijdag 4 maart).

Het Lauwersmeer is een vogelparadijs op een voormalige zeebodem. Wil je de vogels waarnemen die op dit moment in het gebied zijn? Ga dan woensdag 2 maart mee op excursie.

Als afsluiter van de vakantie kun je zondag 1 maart naar het vogelspreekuur van de boswachter komen. Heb je vragen over vogels? Stel ze dan ter plekke.
Het totale activiteitenprogramma en alle bijzonderheden kun je vinden op www.np-lauwersmeer.nl Het Activiteitencentrum Lauwersnest is het centrale punt: De Rug 1, 9976 VT Lauwersoog.

‘Dark sky’-route

Ook buiten het activiteitenprogramma is er van alles te beleven in het Lauwersmeergebied. Het Nationaal Park heeft diverse routes om te wandelen en/of te fietsen. Nieuw is de ‘dark sky-route’. Je kunt overdag de route lopen en de QR-codes scannen om zo van alles te weten komen over de nacht in het gebied. Kom na zonsondergang terug om de nacht zelf te ervaren.
Door de weersomstandigheden raden de boswachters van Staatsbosbeheer het af om het bos te betreden. Vanwege de regenval is het verstandig om op pad te gaan met regenlaarzen. Want ook het terrein rond het Activiteitencentrum Het Lauwersnest is momenteel erg nat.

“We zijn blij dat we weer open zijn. Het nieuwe deel van het Lauwersnest, met ruimte voor exposities, lezingen en speelruimte voor kinderen, was de afgelopen tijd meer dicht dan open”, zegt boswachter Jaap Kloosterhuis. Voor excursies en lezingen geldt: van tevoren aanmelden.

Rust en voedsel

Het Lauwersmeergebied is één van de Nationale Parken in Nederland. Voor Nederlandse begrippen is het vrij groot, met relatief weinig menselijke bezoekers. “Het is niet alleen belangrijk voor vogels, maar ook voor zoogdieren, planten en insecten. Ze vinden hier rust en voedsel.”

De opvallendste - want veruit de grootste - vogel is de zeearend, die met succes in het gebied broedt. “Aanvankelijk op de Sennerplaat. Vorig jaar was er een tweede paartje op de Blikplaat, maar die zijn er mee gestopt. Dit jaar begon een paartje op de Zoutkamerplaat, maar dat nest is afgelopen week door de storm uit de boom gewaaid. Ik betwijfel of ze nu nog aan een nieuw nest beginnen”, vertelt Kloosterhuis.

Lepelaars, die niet in het gebied broeden, zijn voor hun voedsel wel afhankelijk van het Lauwersmeer: vooral de mannetjes foerageren hier en als de jongen vliegvlug zijn, komen ze met hele families naar het gebied om hier hun voedsel te vinden.”

De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 18 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 18 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 19 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 20 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 20 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 21 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 22 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 23 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen gisteren
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 28 mrt, 09:36