Het terrein aan de Swette 3C in Feanwâlden.
Het terrein aan de Swette 3C in Feanwâlden. Archieffoto: Actief Media

Kwestie Rubberverwerking Nederland in Feanwâlden ‘loopt nog’

Algemeen

De kwestie over het wel of niet toelaten van Rubberverwerking Nederland (RVN) op het bedrijventerrein Feanwâlden-Súd aan de Swette ‘loopt nog’. Er zijn diverse bezwaren ingediend, die door de Raad van State moeten worden behandeld. Wanneer deze hoogste bestuursrechter de kwestie zal behandelen, is bij de gemeente Dantumadiel niet bekend.

Dorpsbelang Feanwâlden/Feanwâldsterwâl (DBF) is één van de bezwaarmakers. Dorpsbelang heeft bovendien ook nog een tweede bezwarenprocedure in werking tegen de gemeente. De eerste gaat over de vergunning voor Rubber Verwerking Nederland (RVN) en de tweede is vanwege het niet aanpassen van de milieucategorieën voor bedrijventerrein Feanwâlden Súd.

“Geluidscontour geactualiseerd”

De gemeente meldt dat die categorieën bewust niet zijn aangepast. Wel is er een aanpassing geweest wat betreft geluidsoverlast: “De bestaande planologische situatie is het uitgangspunt geweest, waarbij ten aanzien van de geluidscontour van het industrieterrein een actualisering is verwerkt”, schrijft Dantumadiel in antwoord op vragen van Actief Media.

Dorpsbelang Feanwâlden/Feanwâldsterwâl schrijft over de kwestie RVN en Dantumadiel in het februarinummer 2022 van dorpskrant Doarpskompas. Er is inmiddels een hoorzitting geweest van de bezwarencommissie van de gemeente over de ‘van rechtswege’ verleende vergunning aan RVN. Dat was het gevolg van het te laat reageren van de gemeente op de vergunningaanvraag van het bedrijf.

WOB-procedure

Dorpsbelang ging in beroep én deed bij de gemeente een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Maar ook daarop reageerde de gemeente te laat, meldt Dorpsbelang, zodat bij de hoorzitting sprake was van onvolledige informatie. “De bezwarencommissie heeft daarom alsnog besloten een tweede hoorzitting te houden, die binnenkort zal plaatsvinden”, aldus Dorpsbelang in het blad Doorpskompas.

Actie vanwege onkosten

Het meeste van dit administratief-juridisch werk van Dorpsbelang wordt door vrijwilligers gedaan. Maar omdat ook Omgevingsburo Wiegersma is ingeschakeld, dat een vergoeding krijgt voor dit werk, is b. en w. gevraagd mee te betalen aan deze onkosten. Het college heeft dit geweigerd, omdat bezwaar maken kosteloos kan. Wie professionele deskundigen inschakelt, zal dus zelf ‘ta de beurs’ moeten, legt de gemeente uit. Daarom roept Dorpsbelang de inwoners en betrokkenen op mee te betalen aan deze onkosten.

Milieucategorieën

Dat geldt ook voor de tweede procedure, over de milieucategorieën in het bijzonder. Op een aantal kavels geldt milieucategorie 4.1, waar ook potentieel milieuvervuilende bedrijven als Rubberverwerking Nederland een beroep op doen. “Deze zaak loopt nog en zal door de Raad van State beoordeeld worden.” De gemeente Dantumadiel bevestigt.

Deze bijzondere steen met fossielen is in aanwezigheid van de vinders op dinsdag 9 april onthuld en heeft nu een prominente plek gekregen in het IJstijdenmuseum te Buitenpost.
De lange reis van een prehistorische inktvis Algemeen 2 uur geleden
De bouwploeg druk bezig met het decor voor iepenloftspul Kening & Kening.
(video) By Burgum ferriist in lyts ferburgen keninkryk Algemeen 15 uur geleden
Noord-Nederlands “Jagerskoor’’ zoekt zangers.
Noord-Nederlands Jagerskoor zoekt zangers. Algemeen 16 uur geleden
Dit jaar was de slagzin: 'Ik heb het zo druk als een kip met pasen.'
Puzzelen met paaseieren en letters Algemeen 18 uur geleden
Op vele plekken in Friesland staat de heide volop in bloei, zoals hier langs het fietspad door het Fochteloerveen bij Fochteloo.
Nieuwe fietsroutes in Zuidoost-Friesland zetten 'Het Andere Friesland' op de kaart Algemeen 19 uur geleden
Aafke Jansen uit Friesland de middelste van de drie vrouwen met bevrijdingsrokken. Vandaag maandag 15 april hangt de bevrijdingsvlag in Grou aan de gevel.
(video) Wat is het verhaal achter de bevrijdingsrokken in Fryslân? Algemeen 19 uur geleden
Lezing wolf en maatschappij door André Donker.
Lezing Wolf en maatschappij in Dokkum Algemeen 19 uur geleden
In part fan it oanplakbiljet yn 19e-iuwske styl fan de jûn fan 6 maaie 2024 yn 't Readhert yn Burgum.
200 jier Tsjibbe Gearts van der Meulen, Wâldman en Wrâldboarger Algemeen 20 uur geleden
Medailleregen GYM academy ABC teams
Medaille "regen" GYM Academy Dokkum Algemeen 20 uur geleden
De Badeendjesrace in Dokkum
Badeendjes gaan weer racen op Koningsdag Algemeen 20 uur geleden
Een vrouwtje grijze zandbij met pollen van een wilg.
Nationale Bijentelling vraagt tien dagen aandacht voor wilde bijen Algemeen 21 uur geleden
Ferwert is klaar voor Kain
Ferwert is klaar voor Kaïn Algemeen 22 uur geleden
De nieuwe training van energieboswachters. Staand cursusleidster Suzanna Bekkema in 'De drie pilaren' in Oudeschoot.
De Training Energieboswachter 2024 is gestart! Algemeen gisteren