Een archieffoto waarop verkeersregelaars te zien zijn die ervoor zorgen dat het verkeer over de brug in goede banen wordt geleid. Deze zijn later vervangen door 'slimme' verkeerslichten.
Een archieffoto waarop verkeersregelaars te zien zijn die ervoor zorgen dat het verkeer over de brug in goede banen wordt geleid. Deze zijn later vervangen door 'slimme' verkeerslichten. Foto: Actief Media

Zorgen bij Plaatselijk Belang Kootstertille over brug en dreiging vertrek Haitsma Beton

Algemeen

Dinsdag dreigde directeur Wim Comello van Haitsma Beton met vertrek uit Kootstertille als de brug bij het dorp niet snel verstrekt wordt. Hij uitte zijn zorgen over de brug in de N369 tijdens een zitting van de provinciale bezwarencommissie in Leeuwarden. Omdat de ‘dreiging van vertrek uit Kootstertille’ door de media groot werd opgepakt, stuurde de directeur een brief naar Plaatselijk Belang Kootstertille. Hierin geeft hij aan dat er wel een nadrukkelijke wens is om in Kootstertille te blijven. Toch maakt Plaatselijk Belang Kootstertille zich zorgen.

‘Neffens de krante driget it bedriuw út Koatstertille te ferdwinen. De direksje hat ús yn in skriuwen útlein dat dat it lêste is. Likegoed meitsje we ús soargen en hoopje we dat de belutsen oerheden har ferantwurdlikens nimme en mei gauens mei in feilige en ôfdwaande oplossing komme’, schrijft Plaatselijk Belang Kootstertille in een ingezonden brief. 

De brug over het Princes Margrietkanaal is in zo’n slechte staat dat de provincie Fryslân deze begin oktober afsloot voor zwaar verkeer. Rijkswaterstaat had geconstateerd dat in de vaste delen van de brug - de zogeheten aanbruggen - scheurvorming dreigde. Hierdoor moesten de vrachtwagens van Haitsma Beton tientallen kilometers omrijden. 

Comello stelt in de brief die hij naar Plaatselijk Belang Kootstertille stuurde dat hij al enige tijd met Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeente Achtkarspelen in gesprek is over de ‘de perikelen rond de brug in Kootstertille’. Volgens de directeur is de situatie complex omdat de brug van Rijkswaterstaat is en de weg van de provincie. Hij wijst erop dat al in 2014 is geconstateerd dat het betonnen gedeelte constructief (op dwarskracht) niet voldoet. 

Omdat Comello de huidige situatie met een beperking van aslasten en verkeerslichten op de brug geen gedegen oplossing vindt heeft hij het bezwaarschrift ingediend bij de provincie. Hij wil dat de brug weer gebruikt kan worden als voor oktober 2021 en dat er een robuuste versterking ten aanzien van het dwarskrachtprobleem wordt aangebracht. Een voorstel voor een constructieve versterking, inclusief kostenraming, heeft hij aan Rijkswaterstaat verstrekt met een afschrift aan de provincie. Volgens hem laat Rijkswaterstaat eveneens een optie voor een constructieve versterking uitrekenen door adviesburo Nebest. Dit rapport wordt in april verwacht. 

Comello probeert de berichten over het vertrek uit Kootstertille in de brief wat te nuanceren: ‘De berichtgeving legt de nadruk op een eventueel vertrek van Haitsma Beton uit Kootstertille, dat is niet wat we nastreven. Het is onze nadrukkelijk wens om in Kootstertille gevestigd te blijven. We moeten echter wel zekerheid hebben over de omstandigheden waarin we kunnen opereren. Een goede infrastructurele verbinding is daarvoor noodzakelijk.’

De directeur wacht het advies van de bezwaarschriftencommissie af, maar is hoopvol. ‘Het advies wordt veelal opgevolgd. Verder is het aan Rijkswaterstaat om te besluiten welke stappen worden genomen ten aanzien van de brug. We vertrouwen nog steeds op een goede afloop.’

De Kunst van het Evenwicht
NVA-Autismeweek met thema 'De Kunst van het Evenwicht Algemeen 1 uur geleden
Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 2 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 4 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 6 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 21 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 22 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 22 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 23 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 23 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen gisteren
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen gisteren