Afbeelding
Foto: Ingezonden

Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM) van start in Ureterp en Drachten

Algemeen

Zo lang mogelijk vitaal blijven, genieten van het leven en zelfstandig en onbezorgd de dagelijkse dingen doen. Dat willen we allemaal wel. Maar naarmate we ouder worden, kan dit steeds lastiger worden. Vallen bijvoorbeeld, kan grote gevolgen hebben voor de mobiliteit en de zelfstandigheid. Omdat ouderen een relatief grote kans hebben om te vallen, gaan ZuidOostZorg en Sûnenz van start met het programma TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel). Dit is een valpreventieprogramma, dat ouderen helpt om hun risico op een val te beperken. Op 28 februari (Drachten) en 7 maart (Ureterp) staan de eerste informatiebijeenkomsten gepland.

Programma van een half jaar
De informatiebijeenkomsten zijn de start van een langer programma, dat van februari tot juni duurt. Tijdens dit traject worden deelnemers in een vast groepje van maximaal acht deelnemers begeleid om spierkracht en balans te verbeteren. Ook krijgen ze onder het genot van een gezamenlijke lunch voedingsvoorlichting van de diëtist. Naast de eigen fysiotherapeuten en diëtisten van ZuidOostZorg, zijn lokale partners betrokken, zoals Fysiotherapie Ureterp en Sterdiëtisten Ureterp. Daarnaast wordt in het project samengewerkt met landelijke partners als Nutricia en VeiligheidNL.

Bij de informatiebijeenkomst zijn ook een fysiotherapeut en een diëtist aanwezig. Zij gaan, samen met de potentiële deelnemers, tijdens een screening kijken of het TOM-programma geschikt is voor de persoon in kwestie. “Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar balans en spierkracht”, zegt Ingrid Dijkstra, projectleider vanuit ZuidOostZorg. “TOM is een bewezen effectief programma en brengt het risico op vallen flink terug. Uit onderzoek blijkt dat deelnemers aan TOM minder vallen, kracht en balans verbeteren, gezonder eten, een betere kwaliteit van leven ervaren en meer sociale contacten hebben. Ook zijn zij door hun deelname minder bang om te vallen, wat hun mobiliteit vaak ten goede komt.”

Voeding, beweging en samen
Deelnemers aan het programma zijn veelal mensen die ófwel al een keer zijn gevallen, óf die bang zijn om te vallen. Volgens Dijkstra is de combinatie van beweging en voeding de kracht van het TOM-programma, samen met het feit dat deelnemers het programma echt samen doorlopen. “Het kopje koffie na afloop, even een gesprek met elkaar, dat maakt dat je het ook samen doet. Deelnemers helpen elkaar op die manier ook tijdens het programma en doen inzichten bij elkaar op.”

Kosteloos door subsidies
De informatiebijeenkomsten vinden plaats op 28 februari in Rispinge in Drachten en op 7 maart in De Lijte in Ureterp. Beide bijeenkomsten zijn van 9.30 tot 12.30 uur. Deelname aan TOM is dit eerste jaar kosteloos mogelijk door subsidies van onder andere de gemeente Smallingerland. Opgave voor de informatiebijeenkomsten gaat via de recepties van Rispinge (0512-580900) of De Lijte (0512-305305). Voor meer informatie, kijk op www.sûnenz.nl/tom

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 12 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 13 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 14 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 16 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 17 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 18 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30