Volgens DELTA Fiber Netwerk is de overlast door graafwerkzaamheden beperkt. Er wordt namelijk telkens een smalle strook van enkele tientallen meters opengelegd en dezelfde middag weer gedicht.
Volgens DELTA Fiber Netwerk is de overlast door graafwerkzaamheden beperkt. Er wordt namelijk telkens een smalle strook van enkele tientallen meters opengelegd en dezelfde middag weer gedicht. Foto: Ivo Horn

Alle dorpen in Opsterland krijgen de glasvezelaansluiting van DELTA Fiber Netwerk

Algemeen

Goed nieuws voor de inwoners van Gorredijk, Beetsterzwaag, Nij Beets, Tijnje, Luxwoude, Langezwaag, Terwispel, Lippenhuizen, Hemrik, Wijnjewoude, Siegerswoude, Frieschepalen en Bakkeveen. Net als in Ureterp eerder, zijn er ruimschoots voldoende aanmeldingen binnengekomen om een glasvezelnetwerk aan te leggen. Dat betekent dat nu ook alle inwoners van deze dorpen een gratis glasvezelaansluiting krijgen aangeboden. Hiermee krijgt heel de gemeente Opsterland het internetnetwerk dat klaar is voor de toekomst. Nu het zeker is dat er glasvezel komt, krijgt iedereen nog tot en met vrijdag 18 februari de mogelijkheid om zich aan te melden zonder aansluitkosten. Dit kan via gavoorglasvezel.nl.

Eerste aansluitingen al dit jaar
Sybryn Hettinga, ambassadeurscoördinator bij DELTA Fiber Netwerk: “We zijn heel blij dat we kunnen gaan aanleggen. Door de lockdown was het een lastige start van de campagne, maar nu gaan alle huizen daadwerkelijk een glasvezelaansluiting krijgen. Hiermee krijgt heel de gemeente een upgrade in haar internetinfrastructuur. Bovendien is de overlast van graafwerkzaamheden beperkt omdat de straat maar één keer open hoeft. Sowieso is die beperkt want er wordt telkens een smalle strook van enkele tientallen meters opengelegd en dezelfde middag alweer gedicht. Omdat er in de naastgelegen gemeente Ooststellingwerf al gegraven wordt door ons, kan er hier al heel snel glasvezel worden aangelegd. Als het weer meezit, krijgen de eerste adressen al dit jaar hun aansluiting. Super dat deze dorpen in zo’n korte periode voldoende animo toonden. De steun voor de plannen door de gemeente en vrijwilligers van de plaatselijke belangen en sportverenigingen hebben de doorslag gegeven. Zij mogen heel trots zijn op deze prestatie.”

Een glasvezelaansluiting is nog geen glasvezelverbinding
Hettinga vervolgt: “Een glasvezelaansluiting betekent dat we een vertakking van de glasvezelkabel naar het huis leggen en in huis een bijbehorend kastje (FTU) plaatsen. Let op, een glasvezelaansluiting is nog geen werkende verbinding. Om daadwerkelijk supersnel en stabiel internet via glasvezel te kunnen gebruiken, heb je een abonnement nodig van een deelnemende telecomaanbieder. Nu hier zeker glasvezel komt, geven we nog tot en met 18 februari om je aan te melden zonder kosten. Dus iedereen die zich alsnog aanmeldt in de komende weken krijgt dus later geen eenmalige bijdrage voor de aanleg doorberekend.”

Aanmelden zonder aansluitkosten 
De inwoners van de dorpen in Opsterland, die dat nog niet gedaan hebben, kunnen zich tot en met 18 februari aanmelden voor glasvezel bij een van de telecomaanbieders Caiway, DELTA, Helden Van Nu of Online.nl. Zo profiteren ze van de voordelen van glasvezel, besparen de aansluitkosten van 650 euro én profiteren van een scherp welkomstaanbod van de telecomaanbieders. Bij een aanmelding via GunGorredijkGlasvezel.nl, GunBeetsterzwaagGlasvezel.nl of GunUreterpGlasvezel.nl voor DELTA of Caiway, krijgt een lokaal spaardoel of lokale vereniging nog steeds een bijdrage van 50 euro en de abonnementhouder zelf 25 euro.

Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 18 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 19 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 uur geleden
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen gisteren
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen gisteren
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet.
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet Algemeen 21 apr, 21:17