Afbeelding
Foto: Hans Pietersma

It Fryske Gea presenteert inrichtingsplannen Peazemerlannen

Algemeen

Dinsdagavond 1 februari presenteerde It Fryske Gea de inrichtingsplannen voor natuurgebied Peazemerlannen aan omwonenden en andere belangstellenden. De natuurorganisatie wil de mogelijkheden voor foerageren, broeden en rusten voor vogels als visdief, kluut en scholekster op deze plek verbeteren. Tegelijkertijd krijgt het publiek de kans om te genieten van het unieke stukje Fryslân, met vernieuwde wandelroutes. De plannen zijn onderdeel van het meerjarige samenwerkingsprogramma Wij & Wadvogels. 

It Fryske Gea ziet, sinds de aankoop van het terrein in 2016, mogelijkheden om de natuur in de Peazemerlannen meer ruimte te geven en mensen te laten genieten. Uit eerdere gesprekken met omwonenden en partners, bleek dat er draagvlak was voor deze verbeterslag. Met de plannen wil It Fryske Gea een meer gevarieerde kwelder creëren, de jonge kwelder aan de oostkant uitbreiden, meer broedvogels en bodem voor pioniersoorten en recreanten variatie in het gebied bieden. 

Wandelpad naar Waddenzee en langs zomerkade
Samen met de streek is gekeken naar een verbetering van de beleefbaarheid van het mini-kwelderlandschap aan de westzijde van de Peazemerlannen, zonder dat dit ten koste gaat van de natuurwaarden. Vanaf de dijk bij Paesens komt een jaarrond opengestelde wandelroute. Om dit rondje te kunnen lopen wordt een nieuwe brug aangelegd. Recreanten krijgen daardoor de kans om helemaal door te wandelen naar de Waddenzee en zich onder te dompelen in het gevarieerde landschap. Daarnaast maakt een ‘laarzenpad’ langs de zomerkade een wandelrondje buiten het broedseizoen mogelijk. De oostkant van de Peazemerlannen krijgt een rustfunctie voor vogels die naar land trekken bij hoog water.

Meer ruimte voor natuur
Door verruigde delen van het gebied begraasbaar te maken ontstaat op de kwelder kortere vegetatie. Dit biedt betere broedgelegenheid voor vogels als de kluut en de scholekster. De grazers van de pachter van It Fryske Gea zijn dus belangrijke medebeheerders van het gebied.

Het middendeel van de kwelder wordt begraasbaar gemaakt. Het westelijke en oostelijke deel van de kwelder blijft onbeweid, zodat zeldzame planten als lamsoor en zeeaster en vogels als de velduil voldoende ruimte houden. De combinatie van beweide en onbeweide delen op de kwelder zorgt voor meer variatie aan plant- en diersoorten. 

Op een deel van de oostelijke zomerpolder, mag het zeewater straks weer binnenstromen. Het slib dat uit de Waddenzee neerslaat, is goed voor primaire vegetatie als zeekraal, lamsoor en schorrekruid. Ook zoutminnende planten als zeealsem doen het goed langs de slenken in het gebied. Door de slibafzetting zal de polder (over zo’n tien jaar) hoger en dus aantrekkelijker worden voor broedvogels.

In het midden van de verruigde kwelder wordt een eiland geschikt gemaakt als broedplek voor vogels als kokmeeuw, visdief, noordse stern en kluut, die van open weide- en kustgebieden houden. Predatoren als de vos kunnen moeilijk bij het eiland komen, zodat er een veilige rust- en broedplek ontstaat. 

Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 2 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 4 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 5 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 21 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 21 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 21 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 22 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 23 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 23 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen gisteren
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 28 mrt, 13:08