Het winnende ontwerp van Alynia Architecten voor het nieuwe MFA in Jistrum, dat de huidige sportvoorziening vervangt, op de hoek van de Hessel Loonstrastrjitte en de Fjildwei.
Het winnende ontwerp van Alynia Architecten voor het nieuwe MFA in Jistrum, dat de huidige sportvoorziening vervangt, op de hoek van de Hessel Loonstrastrjitte en de Fjildwei. Foto: Alynia Architecten

Jistrum presenteert 10 februari ontwerp nieuw MFA

Algemeen

In een extra ledenvergadering van VV Jistrum wordt donderdag 10 februari vanaf half acht het ontwerp van architect Pieter Schievink van Alynia Architecten uit Harlingen gepresenteerd. Dit meldt dorpskrant Oksenijs van Jistrum in het februari-nummer van 2022.

Het MFA-complex moet de huidige sportvoorziening vervangen, maar ook onderdak bieden aan peuter- en kinderopvang, Bernemienskip De Greide, binnensportvereniging Tonevido, muziekvereniging Joost Wiersma, toneelvereniging Snieskeppers, de PKN-gemeente en de jeugdsoos.

DOM Jistrum

Om het complex mogelijk te maken, is in Jistrum de Dorpsontwikkelingsmaatschappij (DOM) Jistrum opgericht. Die werkt aan de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van Jistrum. De DOM ziet de nieuwe accommodatie als “een mooie kans voor Jistrum om alle voorzieningen te behouden binnen het dorp.”

Alynia Architecten

De verwachting is dat met de MFA op een efficiëntere manier gebruik gemaakt kan worden van de beschikbare ruimte in Jistrum. “Het ontwerp van Alynia Architecten heeft een passende multifunctionele indeling, waarbij iedere gebruiker zijn eigen plek heeft. Het gebouw sluit goed aan bij het dorpsgezicht van Jistrum.”

“Veel voordelen”

VV Jistrum ziet vele voordelen in het nieuwe complex: er is meer samenwerking mogelijk tussen verenigingen in het dorp, het gebouw is beter te exploiteren, de sportvelden zijn beschikbaar voor de school en de buitenschoolse opvang, het gebouw wordt energieneutraal, er zijn minder exploitatiekosten, er zijn geen renovatiekosten voor de huidige kantine plus kleedkamers, er kan een natuurlijke doorstroming komen van de schooljeugd en de kinderopvang naar de (sport-)verenigingen, er zijn minder barvrijwilligers nodig. Eén en ander kan bijdragen aan het overeind houden van VV Jistrum.

Parkeren en geluidsoverlast

Andere voordelen: meer parkeergelegenheid voor bezoekers en omwonenden, betere beheersing van de geluidsoverlast; er komt een noodgebouw ten tijde van de bouw. De trainingsvelden krijgen een opknapbeurt en het hoofdveld krijgt (betere) verlichting.

Prijsvraag

Het ontwerp is gekozen na een prijsvraag, uitgeschreven door de gemeente Tytsjerksteradiel. De gemeente koos al eerder een ontwerp van hetzelfde bureau Alynia uit Harlingen, namelijk de Nije Westermar in Burgum. Dat gebouw is vorig jaar uitgeroepen tot de meest duurzame nieuwe sportvoorziening van het jaar in Nederland.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 5 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 6 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 7 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 9 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 10 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 11 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen gisteren
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30