Van links naar rechts: Govert Geldof (Initiatief Consortium Waadhoeke), gedeputeerde Sietske Poepjes, Jan Willem Sietsma (Ús Koöperaasje) en Pieter van der Berg (FSFE)
Van links naar rechts: Govert Geldof (Initiatief Consortium Waadhoeke), gedeputeerde Sietske Poepjes, Jan Willem Sietsma (Ús Koöperaasje) en Pieter van der Berg (FSFE) Foto: Ingezonden

Financiering voor ontwikkeling lokale duurzame energie-initiatieven

Algemeen

Om de ontwikkeling van lokale duurzame energieproductie te stimuleren, heeft de provincie de ontwikkelfinanciering LEI-Fryslân (Lokale Energie Initiatieven) opgezet. Hiermee kunnen energiecoöperaties in de ontwikkelfase van hun project ondersteuning krijgen. Het betreft projecten op het gebied van zonne- en windenergie, opslag, biomassa, warmte of een combinatie hiervan die hun directe omgeving laten meeprofiteren van de opbrengsten. Voor de financiering is in totaal drie miljoen euro beschikbaar en financiering loopt via het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE).

Goede ideeën voor lokale, duurzame energieprojecten stranden vaak in de beginfase van het project. De initiatiefnemers beschikken vaak niet over het geld om specialistische onderzoeken uit te voeren of andere belangrijke stappen te maken om te komen tot een vergunning en een financierbare business case voor het project. Hiervoor kunnen deze initiatieven vaak niet terecht bij een bank. Daarom start de provincie Fryslân, samen met het FSFE en Ús Koöperaasje, een ontwikkelfinanciering voor lokale energie initiatieven (LEI).

Samenwerking
Ús Koöperaasje is de koepel van Friese, lokale energiecoöperaties en verbindt al zo’n zestig energiecoöperaties in Fryslân met elkaar. Ús Koöperaasje kan lokale initiatieven signaleren en deze begeleiden in het proces om te komen tot haalbare en voor de omgeving renderende energieprojecten. Het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) verstrekt risicodragend kapitaal voor energieprojecten en kan bij gebleken haalbaarheid de ontwikkeling van projecten meefinancieren.

Bestuursakkoord
De realisatie van dit ontwikkelfonds is één van de resultaten uit het bestuursakkoord ‘Lok op 1’. “De enerzjytransysje is kânsleas sûnder maatskiplik draachflak. Ik bin bliid te sjen dat dit yn Fryslân faak aktyf oppakt wurdt. Fryslân is unyk yn it fan ûnderop kreëarjen fan duorsume enerzjyproduksje. Enerzjykoöperaasjes en oaren rinne soms tsjin problemen oan by it ûntwikkeljen fan in grut inisjatyf ta in echte business case. Wy slute oan by de sterke kant fan Fryslân troch inisjatyfnimmers dêrby te stypjen,” aldus energiegedeputeerde Sietske Poepjes.

Meer informatie vindt u op: fsfe.frl/lei-fryslan.

Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 3 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 4 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 6 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 19 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 21 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen gisteren
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen gisteren
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45