Sytse van der Werf, Hylke Heidstra en Hans Groeneweg in Museum Dokkum waar het schilderij van het Dokkumer skûtsje Ebenhaëzer een mooi plekje heeft gekregen.
Sytse van der Werf, Hylke Heidstra en Hans Groeneweg in Museum Dokkum waar het schilderij van het Dokkumer skûtsje Ebenhaëzer een mooi plekje heeft gekregen. Foto: Klasina van der Werf

Skûtsjeschilderij Ebenhaëzer krijgt mooi plekje in Museum Dokkum

Algemeen

Voorzitter Hylke Heidstra van het wedstrijdskûtsje van Dokkum heeft een schilderij van het skûtsje aangeboden aan directeur Hans Groeneweg van Museum Dokkum. Het schilderij krijgt een mooi plekje in de Dokkumzaal van het streekmuseum. “Het is een prachtig schilderij”, zegt Groeneweg. “Bovendien maakt het skûtsje een wezenlijk onderdeel uit van de geschiedenis van dit gebied.” 

Aanleiding van het bestuur van skûtsje Ebenhaëzer om het originele exemplaar van het schilderij aan het museum te geven is het educatieproject over skûtsjes dat dit jaar van start gaat. Het lesprogramma voor basisschoolleerlingen is een initiatief van Stichting Foar de Neiteam en ontwikkeld door de Stichting Erfgoed & Publiek. Museum Dokkum werkt voor dit educatieproject ‘Pake syn skûtsje’ samen met de beide Dokkumer skûtsjes. “We hopen op deze manier de cultuur van het skûtsjesilen door te geven aan de volgende generatie. Kinderen leren de skûtsjes letterlijk en figuurlijk van alle kanten kennen: van de bouw, de eigenschappen, het vrachtvervoer en het vroegere leven aan boord tot aan de wedstrijden van nu”, vertelt Jacob Bosma van Museum Dokkum die zich bezighoudt met het educatieproject. Vanwege corona is de startdatum nog onbekend, maar hij hoopt dat het project dit jaar door kan gaan. 

Hans Groeneweg hoopt in elk geval dat het publiek het schilderij snel kan zien in het museum zodra het weer open mag. “We hangen het deze week op zijn vaste plek op in de Dokkumzaal. Het aquarelschilderij is prachtig gemaakt door Rienk Vlieger uit Eastermar.”

Nieuwe bodem voor skûtsje
Skûtsje Ebenhaëzer wordt ondertussen onder handen genomen in Harlingen, waar een deel van de bodem van het skûtsje wordt vervangen. “By de restauraasje fan it skip ûntdutsen wy dat dit stik boaiem oan ferfanging ta wie. Mei stipe fan ús sponsoaren en frijwilligers slagget it ús om dit projekt dit jier ek oan te pakken”, vertelt Heidstra. Naast de vele trouwe sponsoren zijn er onlangs ook weer twee nieuwe sponsoren bijgekomen, te weten Synnovem en McDonald’s Dokkum.

De verwachting is dat de bemanning van de Ebenhaëzer, onder leiding van schipper Olphert van der Pol, het komende jaar nóg meer kans maakt om de skûtsjewedstrijden van de IFKS te winnen. “Ik haw der alle fertrouwen yn”, stelt Heidstra. Sytse van der Werf is als vertegenwoordiger van de familie, door wie dit skûtsje ooit is gebouwd, blij dat het schip zo goed onderhouden wordt waardoor het skûtsje voor de toekomst behouden blijft. Dat het verhaal van het skûtsje nu ook nog een plek krijgt in het museum vindt hij helemaal fantastisch. “Dit is it earste wedstriidskûtsje yn de skiednis fan Dokkum, it is hjir sels boud en boppedat leit de basis fan it skûtsjesilen yn dizze stêd. Dus dat it museum hjir no omtinken oan jout fyn ik mear as terjochte.” 

Actueel

Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 4 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 5 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 6 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 7 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 8 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 8 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 10 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 11 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 11 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 12 uur geleden
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 17 apr, 13:15
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 17 apr, 11:53