Door heel Nederland zijn nu al ruim 950.000 adressen aangesloten op het netwerk van DELTA Fiber en er komen maandelijks zo’n 20.000 nieuwe aansluitingen bij. DELTA Fiber heeft als ambitie om door te groeien naar 2 miljoen aansluitingen in 2025.
Door heel Nederland zijn nu al ruim 950.000 adressen aangesloten op het netwerk van DELTA Fiber en er komen maandelijks zo’n 20.000 nieuwe aansluitingen bij. DELTA Fiber heeft als ambitie om door te groeien naar 2 miljoen aansluitingen in 2025. Foto: Ingezonden

Glasvezelkeuze voor alle dorpen in gemeente Achtkarspelen

Algemeen

DELTA Fiber Netwerk start een glasvezelcampagne in de gemeente Achtkarspelen. De campagne geldt voor de kernen Harkema, Kootstertille, Drogeham, Augustinusga, Boelenslaan, Gerkesklooster en Stroobos, Surhuizum, Twijzel en Twijzelerheide. Als 25% van de inwoners in een dorp instemt met de aanleg van een glasvezelnetwerk door vóór 20 april 2022 een abonnement af te sluiten bij één van de aangesloten telecomaanbieders, komt er daar glasvezel. Aanmelden kan via: gavoorglasvezel.nl.

Sybryn Hettinga, projectmanager bij DELTA Fiber Netwerk, legt uit: “DELTA Fiber Netwerk heeft als missie: snel internet voor iedereen in Nederland. In de gemeente Achtkarspelen zijn Buitenpost, Surhuisterveen en ook het buitengebied al aangesloten op een glasvezelnetwerk. Nu krijgen de inwoners van Harkema, Kootstertille, Drogeham, Augustinusga, Boelenslaan, Gerkesklooster en Stroobos, Surhuizum, Twijzel en Twijzelerheide de mogelijkheid om voor glasvezel te gaan. Heel de gemeente kan zo aan het einde van 2022 aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk. Vanwege de ligging loopt ook het dorp Jistrum uit de gemeente Tytsjerksteradiel mee in deze campagne.”

Bewoners van de dorpskernen hebben straks de keuze uit twee netwerken: een coax- of koperkabelnetwerk of een snel glasvezelnetwerk. Op het coax- of koperkabelnetwerk is meestal alleen de bijbehorende telecomaanbieder beschikbaar. DELTA Fiber legt een open glasvezelnetwerk aan waar in eerste instantie vijf providers hun diensten aanbieden: DELTA, Caiway, Helden van Nu, Kliksafe en Online.nl. “Na het eerste jaar komen daar meer providers bij”, vertelt Hettinga. “Het open netwerk is toegankelijk voor alle providers.”

Glasvezel is een heel dunne draad van glas die het mogelijk maakt data te transporteren, met hoge snelheid over grote afstanden. Oorspronkelijk werd glasvezel toegepast op hoofdroutes omdat daar de meeste capaciteit nodig is. Door de continue stijging in verbruik is men nu toe aan de laatste fase: het aanleggen van glasvezel tot in de meterkast. Het zorgt voor veel sneller internet dan via de kabel of ADSL, zegt Hettinga. “Glasvezel is betrouwbaarder en sneller dan de traditionele koperkabel. Bovendien is de uploadsnelheid van glasvezel veel groter. De download- en de uploadsnelheid zijn net zo hoog en zijn ook niet afhankelijk van afstanden. Elke gebruiker heeft een eigen verbinding met het netwerk en hoeft die dus niet te delen.” 

Op het aan te leggen glasvezelnetwerk zegt DELTA een uploadsnelheid tot 8 gigabyte te kunnen halen, tegenover 60 megabyte op de kabel. Dit is dus meer dan 130 keer zo snel. “Nu we vaker thuiswerken, meer series streamen, online gamen, is de zekerheid van betrouwbaar en snel internet nog belangrijker geworden. Ook zorg op afstand maakt langer thuiswonen mogelijk, en dat draagt bij aan de leefbaarheid in deze kernen.” Volgens Hettinga is glasvezel dan ook bij uitstek geschikt om alle digitale ontwikkelingen bij te houden. “Je haalt de modernste technologie met een enorme capaciteit in huis. Bovendien is een woning beter verkoopbaar, want een huis met snel internet is klaar voor de toekomst.”

Op 2 februari is er om 19.30 uur een ‘Online Glasvezel Informatieavond’. In 45 minuten krijgt u meer informatie over de voordelen en mogelijkheden van glasvezel. Vanuit huis kunt u uw vragen over glasvezel stellen of hulp krijgen bij het afsluiten van een abonnement. Aanmelden kan via de website gavoorglasvezel.nl.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 9 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 9 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 10 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 10 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 11 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 12 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 13 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 14 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 14 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 16 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34