De subsidies  voor vernieuwing in Noostoost-Fryslân zijn een gevolg van de Regiodeal, die in 2018 bekrachtigd werd door 42 deelnemende partijen.
De subsidies voor vernieuwing in Noostoost-Fryslân zijn een gevolg van de Regiodeal, die in 2018 bekrachtigd werd door 42 deelnemende partijen. Foto: Binne-Louw Katsma

QOP: Ruim tien miljoen euro subsidie Noordoost-Fryslân

Algemeen

Vanuit de subsidieregeling Versnellingsagenda is ook dit jaar weer veel subsidie beschikbaar voor innovatieve projecten voor de regio Noordoost-Fryslân. Voor grote projecten met subsidieaanvragen boven de € 25.000 euro is binnenkort de regeling weer geopend. De programma-adviseurs van Stichting QOP hebben het druk met nieuwe aanvragen en goede ideeën. Ze zien dat onderwijsinstellingen, ondernemers en overheden uit de regio elkaar steeds beter weten te vinden.

In de subsidieregeling zit ruim voldoende budget om ook dit jaar weer mooie projecten van toegevoegde waarde op te starten in de regio. Projecten kunnen maximaal 65 % van de totale projectkosten gesubsidieerd krijgen. Voor de subsidiecategorieën tot € 5.000 en van € 5.001 tot € 25.000 is in totaal € 500.000 subsidie beschikbaar in 2022. Projecten zoals de kunstroute ‘KleiKunst en Route’, waarbij de verbinding wordt gelegd tussen historie en hedendaagse kunst, ontvingen afgelopen jaar een subsidiebedrag en konden meteen van start.

Projectplannen met een subsidieaanvraag boven de € 25.000 kunnen in de drie openstellingen per jaar een aanvraag indienen. Vanaf 17 januari tot en met 28 februari 2022 is de regeling weer opengesteld voor grote aanvragen. In de eerste en ook tweede subsidieopenstelling van 2022 is ruim vijf miljoen euro beschikbaar voor projecten in de regio.

Regiogidsen en bijzondere verhalen

Zo klopten ook Johannes Houtsma, Anke Bijlsma, Sjak Papma en Siebe Post van Stichting Vitale Waddenkust in september aan bij de Versnellingsagenda. Samen met It Fryske Gea en de Waddenvereniging gaan ze aan de slag met het project Gouden Gidsen Gilde. Dit om bijzondere verhalen en parels van het waddengebied zichtbaar te maken en de beleving te versterken. In beginsel enthousiaste mensen krijgen de kans als regiogidsen te worden opgeleid.

Via het online boekingssysteem kunnen toeristen en inwoners uit de regio dan eenvoudig een gids boeken in het gebied naar wens. De eerste stappen zijn al gezet en de verwachting is dat na de zomer de eerste pilotgroep deelnemers van start gaat.

Toekomstbestendige landbouw

De subsidieregeling Versnellingsagenda bestaat in totaal uit zes ‘businesscases’. In de laatste periode van afgelopen jaar werden veel aanvragen gedaan vanuit de landbouwsector. In deze sector liggen veel kansen om toekomstbestendige landbouw mogelijk te maken. Voor zeker ook andere branches zoals de bouw, metaal, industrie of juist voor innovatieve start-ups is de regeling wellicht een uitkomst.

Als een project aansluit bij de doelstellingen van één of meer van deze thema’s, kan een aanvraag worden ingediend. De adviseurs van Stichting QOP bieden begeleiding aan partijen met een goed idee voor de regio. Zij denken graag met u mee en koppelen ook partijen aan elkaar die elkaar kunnen versterken. Bekijk de mogelijkheden op www.qop.nl en bel gerust voor een vraag.

De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 uur geleden
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 18 uur geleden
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 19 uur geleden
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 20 uur geleden
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 20 uur geleden
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 22 uur geleden
Pannenkoekendag in Rottevalle
Pannenkoekendag in Rottevalle Algemeen 23 uur geleden
De subsidie biedt kansen voor iedereen die wil bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige landbouw.
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Algemeen 23 uur geleden
Foto links: Friso Wielenga 
Foto rechts: Monique vd Ven en Elles Pieterse
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Algemeen gisteren
De lopers van de Wetter- en Willerun in Burgum gaan van start voor de editie van 9 oktober 2022
Derde editie van de Wetter- en Wille run Algemeen gisteren
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm Algemeen gisteren
De bedside singers.
(video) De Bedside Singers zingen al 5 jaar aan het bed Algemeen 16 apr, 19:00
Skriuw dy no yn!
Noch twa wiken om yn te skriuwen foar Liet 2024 Algemeen 16 apr, 16:03