Afbeelding
Foto: Ingezonden

Rookmelder in iedere woning vanaf 1 juli 2022 verplicht

Algemeen

In 2003 werd er een verplichting ingevoerd van het hebben van een rookmelder in nieuwbouwhuizen, maar over het plaatsen van de rookmelder in bestaande huizen werd slechts advies uitgebracht, geen verplichting. Daar komt vanaf 1 juli 2022 verandering in. Vanaf dan is de rookmelder in iedere woning verplicht.

Koop op tijd een goede rookmelder

Voor wie nog geen rookmelder in huis heeft of voor iedereen die een niet-werkend exemplaar heeft is het advies om er tijdig een aan te schaffen. Of meerdere, want het kan natuurlijk zeker geen kwaad om meerdere ruimtes in huis te voorzien van dit belangrijke apparaat. Benieuwd naar goede rookmelders? Je kunt hier een rookmelder kopen en de best geteste modellen vergelijken. Plaats die rookmelder liever wat eerder, voordat je het vergeet én daarnaast ook voor de veiligheid in het algemeen. 

Brandpreventie belangrijk

Brand is iets van alle tijden. Waar we voor veel dingen harde maatregelen kunnen treffen is brand er voordat je het in de gaten hebt. Goede brandpreventie is dus belangrijk om een (uitslaande) brand zoveel mogelijk te voorkomen. Naast het feit dat het veel financiële schade en ongemak oplevert kan het ook nog eens zorgen voor emotionele schade. Voordat je het weet zijn die oude vertrouwde fotoboeken in rook opgegaan. Of natuurlijk veel erger: jijzelf of een van je geliefde kan (ernstige) brandwonden oplopen of er zelfs aan overlijden.

De nieuwe wetgeving omtrent de verplichting van de rookmelders zou niet alleen voor betere voorzorgsmaatregelen moeten zorgen, maar draagt ook bij aan de bewustwording. Hieronder nog een aantal tips die bijdragen aan brandpreventie.

Pas op met huishoudelijke apparaten

Onvoorzichtig gebruik van elektrische apparatuur is een van de belangrijkste oorzaken van een woningbrand. Het is dus belangrijk om hier goed mee om te springen. De droger staat op nummer 1, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De combinatie van warme en droge lucht met stof en pluisjes is geen ideale conditie, dus beter zet je de droger alleen aan als je thuis bent en hang je in ieder geval daar in de buurt een rookmelder.

Ook verkeerd gebruik van de airfryer heeft de afgelopen jaren gezorgd voor een toename in woningbranden. Deze gezondere variant van de friteuse heeft sinds een aantal jaren een plekje veroverd in veel keukens. Wil je een veilige airfryer kopen? Kies dan bijvoorbeeld voor een model met automatische bakprogramma’s. Zo hoef je zelf niet te stoeien met de instellingen en de tijdsduur van het bakken.

Vervang tijdig de batterij van de rookmelder

Eerder hamerde Univé Dichtbij al op het belang van preventieve maatregelen. Uit onderzoek bleek dat in 70% van de woningen een rookmelder hangt, waarvan slechts 45% ook echt werkt. Het komt meer dan eens voor dat de batterij van de rookmelder helemaal niet werkt. ‘Mocht de batterij leeg zijn van de rookmelder, dan kunnen klanten kosteloos een nieuwe batterij ophalen in de winkel’, aldus Univé Dichtbij, die winkels heeft in Burgum, Dokkum en Drachten.

Je kunt de werking van de rookmelder overigens testen door de testknop in te drukken en deze vast te houden. Dan hoor je of hij afgaat. Tip is om ook in de rest van het huis te testen of het geluid hoorbaar is in iedere ruimte. Minimaal één rookmelder per verdieping is aan te raden (vaak in de hal, op de vluchtweg), maar meerdere rookmelders zijn geen overbodige luxe, zeker in grote huizen.

Pas op met kaarsen, aanstekers en sigaretten

Met jonge kinderen in de buurt is het rondslingeren van aanstekers absoluut geen goed idee. Zorg dus dat je deze opruimt. Ook wanneer je binnen rookt dien je erop te letten dat je sigaret écht uit is als hij nog in de asbak ligt. Voor je het weet komt daar immers brand uit voort. Ook die kaarsen blaas je liever uit voordat je gaat slapen. Kerstboomverlichting en andere (halogeen)lampen kunnen warm worden, dus die zet je liever uit alvorens je het huis uit gaat.

Plaats ook een brandblusser in huis

Brandblussers zijn niet wettelijk verplicht in je privéwoning. Dat wil echter niet zeggen dat ze geen absolute aanrader zijn. Mocht er dan toch een keer een beginnend brandje uitbreken, dan kun je die hopelijk zelf blussen. Vergeet natuurlijk niet de brandweer te bellen!

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 19 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 21 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30