Een artist impression van de vakantievilla's.
Een artist impression van de vakantievilla's. Foto: Ingezonden

Uitbreiding Waterpark Zwartkruis in Noardburgum is een impuls voor de regio

Algemeen

Waterpark Zwartkruis in Noardburgum breidt uit met 34 luxe vakantievilla’s. Wethouder Gelbrig Hoekstra van de gemeente Tytsjerksteradiel slaat op dinsdag 11 januari om 12.00 uur de eerste paal in de grond. De uitbreiding past bij de ambitie van de vier gemeenten in Noordoost-Fryslân om het aantal jaarlijkse overnachtingen in de regio van 600.000 nu naar 900.000 in 2030 te brengen. Waarschijnlijk blijft het niet bij deze uitbreiding, er worden al nieuwe bouwplannen gesmeed. 

“Wij zijn een goed alternatief voor de drukke watersportplaatsen in het zuidwesten van Fryslân”, zegt bedrijfsleider Bastiaan Faber. “Op de Burgumer Mar is het een stuk rustiger dan op bijvoorbeeld de Snitser Mar. Daarnaast kun je hier prachtig fietsen in het coulissenlandschap en ben je zo op de Waddeneilanden.” De bedrijfsleider, die het park samen met zijn vrouw Elina en oudste zoon Bjorn runt, heeft over drukte niet te klagen. Het park is ook populair bij onze oosterburen. “Zo’n 40 tot 45 procent van de bezoekers komt uit Duitsland. Daarnaast weten ook toeristen uit België ons steeds beter te vinden. Zij vormen zo’n 10 tot 15 procent van onze bezoekers.” 

Luxe, gasloos en duurzaam
Het park telt nu 41 vakantievilla’s, waarvan de meeste zijn voorzien van luxe wellness-faciliteiten. De 34 nieuwe vakantievilla’s zijn ontworpen door Adema Architecten, worden traditioneel gebouwd en liggen net als de bestaande villa’s aan open vaarwater. De woningen hebben geen gasaansluiting en voldoen aan de nu geldende duurzaamheidseisen (BENG-normering) maar kunnen ook als energieneutrale woning worden geleverd. Faber merkt dat gasten steeds meer luxe willen. “De grootste vakantievilla voor tien personen heeft daarom een vloeroppervlakte van 200 vierkante meter, dit is inclusief overdekt terras. Ook is de villa voorzien van drie badkamers en maar liefst vijf wc’s.”

Dagrecreatiestrand
In 2023 moet deze uitbreiding klaar zijn. Dan beginnen de voorbereidingen voor fase 3. Waterpark Zwartkruis heeft nog zeven hectare grond, waarop volgens het bestemmingsplan 60 eenheden mogen worden gebouwd. Daarnaast werkt het park samen met de directe omgeving aan een plan voor een recreatiestrand aan de Burgumer Mar. Zowel gasten als inwoners uit de regio moeten hier kunnen recreëren. De gemeente Tytsjerksteradiel heeft aangegeven medewerking te verlenen aan dit plan.

175.000 overnachtingen per jaar
Faber heeft berekend dat Waterpark Zwartkruis een groot aandeel kan leveren in het aantal overnachtingen in de regio. “Wij hebben nu zo’n 300 bedden, met deze uitbreiding komen er ongeveer 200 bij. De 60 woningen uit fase 3 zijn goed voor zo’n 500 bedden. Dat zijn 1.000 bedden in totaal, deze leveren zo’n 175.000 overnachtingen per jaar op.” 

Werkgelegenheid: alleen lokale bedrijven
De uitbreiding draagt ook bij aan de werkgelegenheid in de regio. Het plan wordt gerealiseerd door lokale bedrijven. 

De hoofdaannemer is Bouwbedrijf Postma uit Kootsterstille. Jelle Bijlsma BV uit Gytsjerk verricht al het grondwerk en de aanleg van de waterpartijen en walbeschoeiing. DRS Installatietechniek BV verzorgt al het installatiewerk, Expert Burgum de techniek in de vakantievilla’s en Mekkes Vloeren uit Gytsjerk de stoffering. Bakker Postma uit Leeuwarden levert en installeert de keukens en het sanitair, Vihta Wellness uit Boornburgum alle wellness-faciliteiten. Tuincentrum De Rode Beuk uit Kootstertille legt de tuinen aan en Boonstra steenhandel uit Noardburgum levert de bestrating voor de tuinen. Waterrijk Wonen Makelaars uit Sint Nicolaasga gaat de vakantievilla’s verkopen.

Een bovenaanzicht van het plan.
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 17 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 19 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 21 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen gisteren
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00