Het trekken van vlas met de handen. Er is subsidie voor nieuwe vormen van het gebruik van vlas.
Het trekken van vlas met de handen. Er is subsidie voor nieuwe vormen van het gebruik van vlas. Foto: FotoBuKro

Bijna één miljoen euro voor vijf projecten in noordoostelijk Fryslân

Algemeen

In het noordoostelijk deel van Fryslân komen in het laatste trimester van 2021 vijf projecten in aanmerking voor in totaal bijna één miljoen euro subsidie. Om precies te zijn: 994.976 euro.

Tot 1 november 2021 konden initiatiefnemers van projecten in de regio noordoostelijk Fryslân een subsidieaanvraag indienen voor de subsidieregeling Versnellingsagenda. Projecten die de economie in de regio stimuleren, komen in aanmerking voor deze regeling. Voor het aanvragen van subsidies boven de € 25.000 wordt de regeling drie keer per jaar opengesteld.

‘Vid Scool’

Eén van deze projecten is ‘Vid Scool’. Met dit project wordt een methode ontwikkeld voor wendbaar vakmanschap van docenten op het voortgezet onderwijs. Met de Vid Scool-tool kunnen docenten (zich) digitaal ontwikkelen en online middelen efficiënt inzetten in de klas. Door deze digitale hulpmiddelen wordt de inzet van hybride (combinatie van gewoon en digitaal) onderwijs eenvoudiger, is de verwachting.

Digitaal veilig

De digitale wereld kent ook dreigingen, zoals virusaanvallen. Het project ‘Digitaal veilig ondernemen en werken’ is gericht op het voorlichten van het MKB in de regio over de cyberweerbaarheid en de gevaren van cyberaanvallen. Door cyberscans en het op te zetten cyber-kenniscafé kunnen ondernemers kennis delen, netwerken en hulpmiddelen ontwikkelen. Op deze manier worden én blijven ondernemers in de regio digitaal weerbaar.

‘Werk maken van vlas’

In de landbouwsector ontvangen twee projecten subsidie: ‘Werk maken van vlas’ en ‘Verduurzamen veevoer door gebruik van algen in mengwagen’. Vlas dat in de regio geteeld wordt, wordt als grondstof ingezet als alternatief voor plastic producten, linnen en interieur-bouwmateriaal (denk bijvoorbeeld aan isolatiemateriaal). Dit zorgt voor een nieuw verdienmodel voor telers en de kleinschalige maakindustrie in de regio.

Algen voor koeien

Bij het tweede landbouwproject wordt een mengwagen geoptimaliseerd voor het toevoegen van algenproduct aan het rantsoen van koeien. Algen zijn een bron van eiwitten en dragen bewezen bij aan het algemene weerstandniveau van de koe. Door het gebruik van algen die lokaal gekweekt zijn, zorgt de boer voor eigen eiwitten voor de koeien, waardoor hij en/of zij in de toekomst meer zelfvoorzienend is.

‘Gouden Gidsen Gilde Waddenkust’

Het vijfde project dat subsidie ontvangt, zorgt voor het vergroten van de zichtbaarheid van de verhalen van de Friese Waddenkust. Het ‘Gouden Gidsen Gilde’ gaat gidsen opleiden om deze bijzondere verhalen te vertellen aan inwoners en bezoekers van de regio. Met een online boekingssysteem worden vraag en aanbod van de gidsen bij elkaar gebracht.

Nieuwsgierig?

Kleinere projecten tot € 25.000 kunnen het hele jaar door worden ingediend, dus ook nog in de laatste weken van 2021. Daarnaast zijn er het aankomende jaar (2022) weer drie periodes voor het aanvragen van subsidies boven de € 25.000. Ben je nieuwsgierig wat de Versnellingsagenda Noordoost-Fryslân voor jou kan betekenen? Bekijk de website van Stichting Qop: www.qop.nl. De adviseurs van Qop denken graag mee vanaf een projectidee. 

'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 9 uur geleden
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum Algemeen 10 uur geleden
opening infocentrum Waterbouw.nl
Opening infocentrum Waterbouw.nl Algemeen 10 uur geleden
Ooievaars druk bezig met het bouwen hun nest.
Niet alle vogels leggen in mei een ei Algemeen 11 uur geleden
Inzamelactie kleding en schoenen voor versterking basisonderwijs. Foto ter illustratie.
Inzamelactie kleding en schoenen voor versterking basisonderwijs Algemeen 11 uur geleden
Het team van GVV Veenwouden staat trots te midden van de concurrentie, vastgelegd op de bijgevoegde foto van links naar rechts: Myrthe van Assen, Marrit Nauta, Marit Fokkens,Fardau Mulder en Elize
GVV Veenwouden Team Pronkt met Derde Plaats op Niveau 6 Turncompetitie Algemeen 12 uur geleden
Voorzitter Wessel Koning van Industriële Club Tytsjerksteradiel tijdens zijn inspraak bij de gemeenteraad in Burgum.
"'Enerzjyhub Sumar' hat wetlike help nedich" Algemeen 12 uur geleden
Donkey Tandem & Friends
Avond met verhalen door 'Donkey Tandem & freonen' Algemeen 12 uur geleden
Beeld van de première in de Harmonie te Leeuwarden
(video) Ook als je chronisch ziek bent kun je dansen Algemeen 14 uur geleden
Deze bijzondere steen met fossielen is in aanwezigheid van de vinders op dinsdag 9 april onthuld en heeft nu een prominente plek gekregen in het IJstijdenmuseum te Buitenpost.
De lange reis van een prehistorische inktvis Algemeen 15 uur geleden
De bouwploeg druk bezig met het decor voor iepenloftspul Kening & Kening.
(video) By Burgum ferriist in lyts ferburgen keninkryk Algemeen 15 apr, 19:00
Noord-Nederlands “Jagerskoor’’ zoekt zangers.
Noord-Nederlands Jagerskoor zoekt zangers. Algemeen 15 apr, 18:00
Dit jaar was de slagzin: 'Ik heb het zo druk als een kip met pasen.'
Puzzelen met paaseieren en letters Algemeen 15 apr, 16:05