Directeur-bestuurder drs. Ingrid van de Vegte van heet Fries Sociaal Planbureau is donderdag 10 februari 2022 één van de twee inleiders over 'de grote uitdagingen van Fryslân'.
Directeur-bestuurder drs. Ingrid van de Vegte van heet Fries Sociaal Planbureau is donderdag 10 februari 2022 één van de twee inleiders over 'de grote uitdagingen van Fryslân'. Foto: Ingezonden

Meedenken en -praten over ‘de grote uitdagingen van Fryslân’

Algemeen

Het Fries Sociaal Planbureau (FSP) houdt donderdagmiddag 10 februari een (al dan niet digitale) bijeenkomst over ‘de toekomst van Fryslân’. Centraal staat de oproep aan de Friese inwoners, gemeenten en de provincie: ‘Denk verder dan de eerstvolgende vier jaar’. Dit naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022.

In november verscheen de FSP-publicatie ‘Leven in Fryslân’. Zie ook: https://www.fsp.nl/wp-content/uploads/2021/11/FSP2021-11-Leven-in-Fryslan-2021-lr.pdf . Uit dit onderzoek kwamen vier grote uitdagingen voor Fryslân naar voren: vergrijzing, minder jongeren, een groeiende kloof tussen hoog- en laagopgeleiden en een toenemende druk op het landschap. “Hoe kunnen we deze uitdagingen het hoofd bieden? Hoe zorgen we ervoor dat Fryslân ook in de toekomst een provincie is waar het goed wonen, werken en leven is?” Die vragen staan centraal in het programma voor deze donderdagmiddag 10 februari.

Vier ‘takomstlabs’

Dit gebeurt met inspirerende ‘Takomstlabs’ (workshops), een ‘keynote’-lezing en een prikkelende paneldiscussie. Vanaf 12:30 uur is er een inloop. Om 13:00 uur beginnen de ‘TakomstLabs’ rondom de vier verschillende uitdagingen. Om 14:00 uur directeur-bestuurder  Ingrid van de Vegte van het FSP zich buigen over de vier grote uitdagingen voor Fryslân.

Uitdagingen

Marcel Boogers, hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur aan de Universiteit Twente, houdt tussen 14:30 en 15:30 uur een lezing over de uitdagingen voor bestuur, beleid en organisaties. Van 15:30 uur tot 16:00 uur is het pauze. Tussen 16:00 en 17:00 uur is er een paneldiscussie met vertegenwoordigers van overheden en maatschappelijke organisaties, onder leiding van dagvoorzitter Afke Boven.

Vanaf 17:00 uur wordt de middag informeel afgesloten met een hapje en een drankje, als de coronamaatregelen dit toelaten. Men kan zich aanmelden voor de gehele middag, dan wel voor onderdelen daarvan, via de website van het Fries Sociaal Planbureau.

De vier workshops of ‘takomstlabs’ zijn genummerd van één tot en met vier. Wie één of meer hiervan wil bijwonen, wordt gevraagd een eerste en een tweede voorkeur te vermelden: https://www.fsp.nl/agenda/fsp-conferentie-2022/

1. Armoede anders bekeken

Welke groepen zullen bij een volgende economische crisis onder de armoedegrens wegglijden? En welke partijen kunnen dan bijdragen aan een evenwichtige aanpak van deze armoedeproblematiek? “In dit TakomstLab onderwerpen we ons ’sociaal contract’ aan een stresstest in een realistische confrontatie met mogelijke toekomstscenario’s.”

2. Naar een veerkrachtige arbeidsmarkt

“Een regio die vooruitkijkt, werkt aan de veerkracht om veranderingen te incasseren en te zorgen dat ze daar een antwoord op heeft. Gemeenten kunnen onderwijspartijen, ondernemers en beroepsbevolking verbinden voor een veerkrachtige arbeidsmarkt. Maar daarvoor is een gezamenlijk beeld nodig van menselijk kapitaal. In deze workshop geven we samen een aanzet tot een verbindend toekomstbeeld.”

3. De kansen van vergrijzing

Geïnspireerd door actuele inzichten in de veranderende leefsituatie van ouderen en hun naasten “verkennen we in dit Lab welke maatschappelijke kansen vergrijzing met zich meebrengt. Kan de vergrijzingspiek rond 2040 als ‘versneller’ van maatschappelijke transities worden benut, wanneer we daar de komende jaren de goede voorwaarden voor scheppen?”

4. De strijd om de ruimte

“Als we de betrokkenheid van inwoners bij het landschap en de energietransitie bekijken, welke spanningen kunnen we dan verwachten bij ruimtelijke ingrepen voor de aanleg van zonneweides, windmolenparken en andere bovengrondse energiebronnen? Met deelnemers aan dit Lab zoeken we naar ‘hittemomenten’ in de strijd om de ruimte en naar ‘hefbomen’ om tot duurzame oplossingen te komen.”

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 16 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 17 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 18 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 20 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 22 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 23 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30