Molenaarszoon Jouke Pieter van der Heide (links) krijgt bij de Roptamolen het eerste exemplaar van het nieuwe nummer van De Sneuper, uit handen van Warner B. Banga.
Molenaarszoon Jouke Pieter van der Heide (links) krijgt bij de Roptamolen het eerste exemplaar van het nieuwe nummer van De Sneuper, uit handen van Warner B. Banga. Foto: Doeke Douma

Roptamolen centraal in De Sneuper en in Museum Dokkum

Algemeen

Bij de Roptamolen in Metslawier is vrijdag 3 december het eerste exemplaar van het blad De Sneuper nummer 144 aangeboden aan molenaarszoon Jouke Pieter van der Heide. Het december-nummer van het verenigingsblad van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland is namelijk gewijd aan de schilderijen en tekeningen die de kunstenaar Ids Wiersma van de Roptamolen maakte.

In Museum Dokkum is daarover een mini-expositie ingericht, die de opmaat vormt naar een grote Ids Wiersma-tentoonstelling, met (deels onbekend) werk dat in het bezit van particulieren is. Het museum roept hiermee mensen ook op werk van Wiersma aan te melden en beschikbaar te stellen voor deze expositie.

Speurtocht naar herkomst schilderij

Het begon allemaal in november 2020 toen de Historische Vereniging Noordoost-Friesland een mailtje ontving van Lutske en Bauke Walstra uit Kootstertille. Zij waren in het bezit van een schilderij uit 1936 van de Roptamolen, geschilderd door Ids Wiersma. Zij vroegen zich af of er nog nazaten van de toenmalige opdrachtgever te achterhalen waren, omdat zij het schilderij het liefst aan hen zouden willen verkopen.

De belangstelling van Warner B. Banga, eindredacteur van De Sneuper, was onmiddellijk gewekt. Want naast bewonderaar van Ids Wiersma is hij molenliefhebber en houdt hij een archief bij over (verdwenen) molens en molenaars in Noordoost-Friesland. Het mailtje werd het begin van een speurtocht naar de herkomst van niet één, maar zelfs twee schilderijen, én een aantal tekeningen van de Roptamolen door Ids Wiersma. Al deze ‘ontdekte’ werken zijn momenteel te bezichtigen in het Dokkumer museum.

Decembernummer De Sneuper

In een uitgebreid artikel in het decembernummer van De Sneuper wordt die speurtocht beschreven. Het schilderij dat Ids Wiersma in 1936 in opdracht van Keimpe Klaas van der Heide maakte, verdween rond de millenniumwisseling door diefstal uit het bezit van de familie Van der Heide. Maar het kon door een goed bewaarde brief uit 1969 van molenaar Pieter van der Heide weer worden ‘thuisgebracht’. De 83-jarige Jouke Pieter van der Heide, zoon van de laatste beroepsmolenaar van de Roptamolen Pieter, mocht daarom vrijdag het eerste exemplaar van De Sneuper 144 in ontvangst nemen. Het schilderij zal – in verband met de huidige coronabeperkingen – op een later tijdstip officieel worden overgedragen aan het museum.

Grote Ids Wiersma-expositie

Het schilderij krijgt nu – met zegen van de familie – een mooie openbare plek in de Ids Wiersma-collectie van het Museum Dokkum. Met steun van de Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting, Kweekbedrijf HZPC Ropta in Metslawier en eigenaars Lutske en Bauke Walstra kon het schilderij door het museum worden aangeschaft. 

Het Museum Dokkum bezit namelijk een behoorlijke collectie met werk van Ids Wiersma. Museumoprichter Doederus J. Kamminga was destijds bevriend met de uit Brantgum afkomstige Ids Wiersma. Hij gaf hem ook regelmatig opdrachten voor publicaties die hij uitgaf in zijn uitgeverij-boekwinkel. Etsen van Wiersma waren bij Kamminga in de Waagstraat te koop.

Oproep aan particuliere bezitters

Museumconservator en -directeur Hans Groeneweg wil in Museum Dokkum een grote Ids Wiersma-expositie organiseren. Hij roept daarom vooral particuliere bezitters van werk van de Noordoost-Friese kunstenaar, op kunstwerken aan te melden en beschikbaar te stellen voor deze tentoonstelling. Het gaat daarbij vooral om schilderijen en pentekeningen en in mindere mate om het bekendere grafisch werk, dat in grotere oplagen verkocht werd. Zij kunnen daarvoor contact opnemen via info@museumdokkum.nl

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 14 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 14 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 16 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 17 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 19 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 20 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 21 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 21 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 22 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 23 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21