Drie stakers bij de FNV-(koffie-)kraam op het parkeerterrein P4 in de Groene Ster.
Drie stakers bij de FNV-(koffie-)kraam op het parkeerterrein P4 in de Groene Ster. Foto: Actief Media

Werkgevers Metaal en Techniek “bereid tot overleg”

Algemeen

De Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) meldt dat er bereidheid bij hen is om met de vakbonden verder te onderhandelen over de CAO voor Metaal en Techniek.

Werkgevers: “Vijf procent tast continuïteit aan”

De FNV eist 5 % loonsverhoging. De Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) stelt echter: “Deze looneis is dermate fors dat deze de continuïteit van de ondernemingen onder druk zet. De FWT is van mening dat een cao-akkoord altijd bij moet dragen aan de continuïteit van de ondernemingen.”

Over de stakingen en acties meldt FWT-onderhandelaar Ron Follon: “Die kunnen leiden tot schade bij de bedrijven of hun opdrachtgevers, dan wel afnemers. Wij vinden dat een zeer slechte zaak en het draagt ook niet bij aan de oplossing. De oplossing kan gevonden worden aan de cao-tafel. De FWT roept de vakbonden dan ook op om de gesprekken te hervatten.”

“Niet in beton gegoten”

“Het is teleurstellend dat er niet verder gesproken wordt over de, overigens niet in beton gegoten, door werkgevers geschetste contouren voor een nieuwe cao”, aldus Follon.

De FWT heeft voorgesteld de maandlonen in een nieuwe cao met een looptijd van 12 maanden, te verhogen met € 42,50 per maand in plaats van een percentage over alle lonen. “Hiermee gaan met name jongeren er meer op vooruit, wat goed is voor de aantrekkelijkheid van de sector.”

“2,8 % per jaar”

Kijkend naar de laatste cao is er volgens de FWT sprake van een goede loonsverhoging van gemiddeld 2,8 % per jaar in de periode 2019-2022. Zelfs met de impact van de coronapandemie op bedrijven zijn de lonen meer dan gemiddeld verhoogd”, stelt Follon. ”Helaas was dit voor vakbonden onvoldoende om tenminste met ons in gesprek te blijven. Dat is teleurstellend”.

Aandacht voor 60-plussers

De werkgevers melden nog steeds bereid te zijn te praten, ook over regelingen voor 60-plussers. Follon: “Het is belangrijk te beseffen dat we nu ook al een complete cao hebben. Een heleboel zaken zijn al goed geregeld. De huidige cao is in die zin af. Als vakbonden toch iets willen toevoegen aan de cao, vinden werkgevers dat er dan ook goed moet worden gekeken naar de effectiviteit van de al bestaande afspraken.”

Stakers bijeen in Leeuwarden en Heerenveen

FNV Metaal, CNV Vakmensen hielden maandag 22 november 2021 een regionale 24 uurs-staking in Friesland in de sector Metaal en Techniek. De stakers konden zich als zodanig laten inschrijven op parkeerterreinen in de Groene Ster bij Leeuwarden en bij het Abe Lenstra Station in Heerenveen, tussen half acht ‘s en tien uur ‘s ochtends.

Volgens de vakbondsbestuurders van CNV en FNV was de opkomst naar tevredenheid. “Wij verwachten zeker een paarhonderd mensen”, zegt Tristan Westra van CNV Vakmensen tegen negen uur ‘s ochtends, terwijl de stakers af en aan rijden om zich te laten registreren. Volgens Westra worden door deze staking diverse bedrijven in Fryslân gedurende een hele dag ‘platgelegd’.

Stroeve onderhandelingen

Het doel van de staking is een betere CAO. De onderhandelingen met de werkgeversorganisatie verliepen tot nu toe stroef. “Als CNV vragen wij 110 euro in de maand erbij, de werkgevers bieden niet meer dan 42,50 euro”, verklaart Westra.

CNV-onderhandelaar Bernard Zijlstra en FNV-bestuurder Wilma Nieveen beklemtonen dat er sprake is van een grotere uitstroom van personeel uit de sector, dan de toestroom van nieuwe, jonge medewerkers. “Ongeveer de helft van de nieuwe mensen is na twee jaar al weer weg, omdat ze in andere sectoren beter verdienen!” zegt Zijlstra.

“40.000 vacatures in de sector”

Nieveen: “Er zijn 40.000 vacatures in de sector Metaal en Techniek. Dus is een goed salaris van het grootste belang.” De FNV vraagt vijf procent loonsverhoging, de werkgevers boden tot nu toe 1,4 procent. “Dat is lager dan de inflatie”, merkt Zijlstra op. “Gemiddeld gaat een werknemer  in deze sector er dan 500 euro per jaar op achteruit!”

Mede daarom willen de bonden het jeugdloon afschaffen en streven ze naar een minimaal bruto uurloon van € 14,-. Bovendien mogen van hen de oudere werknemers (vanaf 55 jaar) er niet op achteruit gaan wat vakantiedagen en vrije tijd betreft. Om mensen meer zekerheid te bieden, moeten er meer vaste contracten komen.

“Méér gouden handen nodig!”

FNV Metaal-regiobestuurder Wilma Nieveen: “Er zijn méér gouden handen nodig in de Metaal & Techniek. Vooral ook in Friesland! Dat betekent méér collega’s erbij, zoals monteurs, installateurs en metaalbewerkers.”

Tristan Westra (CNV): “We willen ook betere regelingen voor werknemers met een jong gezin: betaald ouderschapsverlof en een aanvulling tot honderd procent van het salaris voor werknemers die gebruik willen maken van uitgebreid geboorteverlof.”

Bedrijven die onder andere werden opgeroepen, zijn: SRI Feanwâden,
FIB Beersystems en Industries, Strukton Leeuwarden, P. de Vries Installatie Leeuwarden, Hiatus Dokkum, Pranger en Rosier Dokkum, Bijlsma Franeker, VDL Heerenveen, Mokobouw Heerenveen, Polem Lemmer, Paques Balk en Kobus Garyp.

Grootste markt-CAO

De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers in de sector en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige cao Metaal & Techniek liep op 1 oktober af.

“Als de werkgevers niet reageren op ons ultimatum, zullen er meer acties volgen”, verwacht FNV-bestuurder Wilma Nieveen. “In plaats van een estaffettestaking, zoals nu, kan het dan ook een complete, landelijke staking worden.”

De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 17 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 17 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 17 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 18 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 21 uur geleden
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 21 uur geleden
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 22 uur geleden
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 23 uur geleden
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen 23 uur geleden
Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland.
Zeven miljoen euro subsidie voor innovatie in MKB Noord-Nederland Algemeen gisteren
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt.
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt Algemeen 27 mrt, 08:30
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs.
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs Algemeen 26 mrt, 19:00
Tuorke & Jurre brengen zonneschijn in natte winkelstraat
Tuorke & Jurre brengen zonneschijn in natte winkelstraat Algemeen 26 mrt, 17:00