FNV Metaal: "Met een belabberd bod van 1,4 % loonsverhoging gaan we niet akkoord."
FNV Metaal: "Met een belabberd bod van 1,4 % loonsverhoging gaan we niet akkoord." Ingezonden foto: Pixabay

Staking bij ‘metaal en techniek’ in Friesland

Algemeen

FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie houden op maandag 22 november 2021 een regionale 24 uurs-staking in Friesland. De stakers worden opgeroepen naar of een parkeerplaats in de Groene Ster bij Leeuwarden te komen (aan de Simmerkrite), of naar de parkeerplaats bij het Abe Lenstra-stadion (voorkant) in Heerenveen, tussen half acht en negen uur ‘s ochtends.

De stakers zijn werkzaam in de Metaal & Techniek-bedrijven in Friesland. Er wordt, zowel in Leeuwarden als in Heerenveen, op een parkeerplaats een staakstraat ingericht, waar de deelnemers zich – voorzien van een mondkapje - kunnen laten registreren als stakers.

De belangrijkste cao-eisen FNV Metaal:

Een loonsverhoging (5 %) en eerlijke beloning voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten. Een minimaal bruto uurloon van € 14,-.Geen verplichte consignatie (uitgesteld loon) vanaf 55 jaar en twee vakantiedagen erbij. Vaste contracten voor flexkrachten die langer dan negen maanden werken op een functie. Zware beroepenregeling: ouderen kunnen drie jaar voor hun pensioenleeftijd stoppen met werken. Afschaffen van jeugdlonen.

“Méér gouden handen nodig!”

FNV Metaal-regiobestuurder Wilma Nieveen: “Er zijn méér gouden handen nodig in de Metaal & Techniek. Vooral ook in Friesland! Dat betekent méér collega’s erbij, zoals monteurs, installateurs en metaalbewerkers. Maar het eindbod van de werkgevers staat bol van verslechteringen. Zo drijven ze toekomstige én huidige technici regelrecht de sector uit. FNV Metaal wil juist dat de sector aantrekkelijk blijft, zowel voor de huidige vaklieden als voor hun toekomstige (jonge) collega’s.”

CNV: “1,4 % is echt veel te weinig

Tristan Westra, regionaal actieleider van CNV Vakmensen: ‘Het loonbod van de werkgevers van 1,4 % is echt veel te weinig. Als CNV willen we 3 % met een minimum van 110 euro per maand. Verder vinden we het belangrijk dat er een regeling komt voor oudere werknemers, zodat ze drie jaar voor hun AOW-leeftijd kunnen stoppen met werken als ze dat willen. Daarnaast willen we betere regelingen voor werknemers met een jong gezin: betaald ouderschapsverlof en een aanvulling tot 100% van het salaris voor werknemers die gebruik willen maken van uitgebreid geboorteverlof.”

FNV: “Tal van verslechteringen”

FNV Metaal cao-onderhandelaar Jacqie van Stigt: “Met een belabberd loonbod van gemiddeld slechts 1,4% procent en tal van verslechteringen op veel terreinen blokkeren de werkgevers een nieuwe cao in de Metaal & Techniek. En dat terwijl de sector het economisch tij weer goed mee heeft en de sector ook schreeuwt om goede vakmensen erbij. Dit pikken onze leden niet, die eisen gewoon een goede cao.”

Bedrijven die onder andere worden opgeroepen, zijn: SRI Feanwâden,
FIB Beersystems en Industries, Strukton Leeuwarden, P. de Vries Installatie Leeuwarden, Hiatus Dokkum, Pranger en Rosier Dokkum, Bijlsma Franeker, VDL Heerenveen, Mokobouw Heerenveen, Polem Lemmer, Paques Balk en Kobus Garyp.

Grootste markt-CAO

De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers in de sector en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige Cao Metaal & Techniek liep op 1 oktober af.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 9 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 11 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 12 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 13 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 13 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 14 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 15 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21