De viool van Evert Pierewiet wordt overgedragen aan Smelne's Erfskip en Museum Drachten, vrijdag 20 november.
De viool van Evert Pierewiet wordt overgedragen aan Smelne's Erfskip en Museum Drachten, vrijdag 20 november. Foto: Ingezonden

Viool Evert ‘Pierewiet’ van den Brug naar Smelne’s Erfskip

Algemeen

Evert van den Brug, alias Evert Pierewiet, was naast zijn werk als dagloner ook violist en straatzanger, om zo de crisisjaren dertig goed door te kunnen komen. Diens viool kwam in handen van Johannes Pultrum uit Houtigehage. Die heeft de viool nu aan Smelne’s Erfskip geschonken.

Pultrum had het instrument een twintigtal jaren geleden van zijn vader gekregen. Voor Smelne’s Erfskip is het een bijzondere en waardevolle gift. Evert Pierewiet was in de crisisjaren voor de Tweede Wereldoorlog een zeer bekend en gewaard muzikant in Drachten. Hij was een geduchte concurrent van Hendrik ‘Peije’ de Jong met zijn harmonica en Hendrik ‘Stoarm en ûnwaar’ Polstra met zijn buikorgeltje, later grammofoon. Nog wat later kwamen daar nog bij: de befaamde Jan de Roos en Anne ‘Clown’ de Jong.

‘Verhuislustig’

Evert werd in 1892 in Ureterp geboren, hij trouwde in 1926 met Geertje Wouda. Uit het huwelijk werd de tweeling Harmke en Martha geboren. Evert en zijn vrouw Geertje waren nogal verhuislustig, ze woonden onder andere aan de Zuiderdwarsvaart, de Noorderdwarsvaart (vlakbij de Marrewyk) en later op twee verschillende adressen op de Noordkade.

Evert was los arbeider, ten minste als er werk was. Hij nam allerlei klussen aan; op het ene moment werkte hij bij een boer, het volgende moment was hij houthakker of mollenvanger. Ook ‘sutele’ hij met een kistje met allerlei negotie: lucifers, elastiek, veters, knijpers, boenders en dergelijke, langs de huizen. Hij was een bezig baasje om een grijpstuiver te verdienen om zo in het onderhoud van zijn gezin te voorzien.

Crisis in de jaren dertig

Maar toen kwam de crisis van de jaren dertig. Zijn inkomsten, toch al niet zo hoog, liepen door de crisis sterk terug. Evert kon geen geld genoeg verdienen om rond te komen. Natuurlijk kon hij zich melden voor de Werkverschaffing, maar dat vond hij als rechtgeaarde socialist een verwerpelijk systeem: mensen onwaardig.

Ook kon hij zich als werkloze melden, waarbij hij, om een uitkering te ontvangen, zich twee keer per dag bij het arbeidsbureau moest melden, het beruchte stempelen. Hij weigerde hier aan mee te doen, zodat hij zonder financiële ondersteuning toch zijn gezin moest onderhouden.

Eén refrein van ‘Jan Pierewiet’

Hij kreeg op één of andere manier een viool in handen. Toen ging er bij hem een lichtje branden: in moeilijke tijden hebben mensen behoefte aan troost-gevende muziek. Hij wist de hand te leggen op een grammofoonplaat met het Zuid-Afrikaanse kinderliedje Jan Pierewiet. Door slechts één refrein te leren was hij in staat zijn studietijd te beperken en voor zijn publiek op te treden.

Serenades aan huis

Daarvoor liep hij met zijn viool door Drachten om een serenade bij mensen aan huis te brengen. Hij koos vanzelfsprekend de meest welvarend uitziende huizen, daar dacht hij de meeste kans te hebben om een gift te krijgen. Zodra hij het pad opliep, zette hij alvast de viool aan zijn kin, zodat hij als hij bij de voordeur was aangekomen, meteen met het spelen kon beginnen. Werd de deur open gedaan, dan fiedelde hij nog wat door, stopte en hield zijn hand op. Met een nederig en beleefd ‘dank u wel’ nam hij zijn beloning in ontvangst.

Zijn lied Jan Pierewiet werd zo beroemd, dat er zelfs een lokale versie op werd gemaakt, zodat de jeugd van toen het lied mee kon zingen. En zo kwam Evert aan zijn bijnaam Pierewiet. Hij was er echter niet trots op. Als men hem groette met Pierewiet, werd hij niet kwaad maar antwoordde hij met een ‘ik hjit gjin Pierewiet’.

‘Nijjiersropper’

Naast zijn virtuoos vioolspel, was hij een bekend ‘nijjiersropper’. Tot ver in het voorjaar ging hij langs de deuren om een ieder een gelukkig nieuwjaar te wensen. Voor dit doel had hij een kaartje waarop de nieuwjaarswens was gedrukt. Zijn werkwijze was eenvoudig, hij meldde zich uiterst beleefd met de pet in de hand aan de deur. Als iemand de deur opendeed, sprak hij zijn nieuwjaarswens uit en stak het kaartje naar voren, zonder het los te laten: hij had er maar ééntje! Zo verwachtte hij een kleine donatie, een cent, een botsen, een enkele stuiver. Daarna bedankte hij beleefd voor de welkome gift.

‘Snoekjeier’

Was Evert niet aan het werk, dan kon je hem bij de Marrewyk vinden. Hij was een befaamd snoekvisser, een ‘snoekjeier’. De vangst nam hij mee naar huis, de snoek ging de pan in om in de eiwitbehoefte van het gezin te voorzien.

Actueel

Freerk de Beer vertelt over zijn vader Ids de Beer.
Oorlogsverhalen zorgen voor verbinding in Theaterkerk Nes Algemeen 1 uur geleden
Het potgoed
Het voorjaar is in aantocht en daarom is het weer tijd voor de Plantjesmarkt! Algemeen 5 uur geleden
De nieuwe dorpsmolen van Reduzum kwam er na een langdurige lobby van zowel het dorp Reduzum als van de gemeente Leeuwarden richting provincie Fryslân.
'Us Koöperaasje' wil meer mogelijkheden voor 'dorpsmolens' Algemeen 5 uur geleden
Sebastiaan Schippers en Ilse Terpstra
Oranjeconcert op Koningsdag in de Petruskerk van Wânswert Algemeen 6 uur geleden
Herdenking in de Petrustsjerke Garyp
Kerkelijke 4 mei - herdenking Algemeen 7 uur geleden
The Sidekicks
Bluesband The Sidekicks presenteert 28 april nieuwste album bij Iduna Algemeen 8 uur geleden
Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen gisteren
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen gisteren
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 gisteren
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 19 apr, 13:46
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 19 apr, 12:19
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 19 apr, 11:00
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 19 apr, 10:16
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 19 apr, 10:00
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 19 apr, 08:58
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 19 apr, 08:00