HB-aanvoerder Bouius viert zijn doelpunt tegen Ter Leede.
HB-aanvoerder Bouius viert zijn doelpunt tegen Ter Leede. Foto: Ingezonden

Bouius bezorgt Harkemase Boys prettige thuisreis

Algemeen

Nadat Harkemase Boys afgelopen woensdag 120 minuten nodig had om de tweede ronde van de KNVB-beker te bereiken, kostte het ook tegen Ter Leede in Sassenheim de nodige moeite. Uiteindelijk bleek een treffer van Henny Bouius voldoende voor een aangename terugreis naar ‘It Heitelân’.

Weer thuis vernam Harkemase Boys vernam dat voor de strijd om de KNVB-beker eredivisionist RKC Waalwijk op bezoek komt.

Ter Leede ‘bovenliggend’

Het bezoek aan Sassenheim leek aanvankelijk niet op een succesvolle afloop af te stevenen: de thuisclub was de bovenliggende partij en kreeg ook een aantal doelkansen. Zo tikte Thijs Haarman uit een lage voorzet maar net voorlangs. En Harkemase Boys had een ingreep van Mart Dijkstra nodig om na een diepe bal van Dirk Hoekstra en een voorzet van Mike Bekooij een inzet van Melvin van Stijn te verijdelen.

Diezelfde Van Stijn kreeg even later na een voorzet van Hoekstra opnieuw een mogelijkheid, doch zijn poging was niet hard en zuiver genoeg om klasbak-doelman Erick Jansema te verschalken.

Kopballetje van Visser

De ploeg van trainer Jan Piet Bosma had tot dan toe weinig kunnen uitrichten, maar na een onderweg getoucheerde bal van Berwout Beimers was daar ineens Kian Visser. De spits kreeg de bal echter niet tussen de palen, waarna het gespikkelde monster door Ter Leede ietwat paniekerig over de zijlijn werd gewerkt.

De inworp van aanvoerder Henny Bouius werd door Beimers met het hoofd verlengd, waarna Visser de bal inkopte. Dat kopballetje bleek een eenvoudige prooi voor doelman Mark de Vries. Ook bij een volgende kopbal, van Bouius, kwam De Vries niet serieus in problemen.

Fout van Ter Leede-doelman

Na iets meer dan een half uur riep de Ter Leede-goalie echter de problemen over zichzelf af. Na een hoog ingebrachte vrije trap van Mark Bruintjes liet de doelman de bal los. Die viel voor de voeten van Bouius. Die aarzelde geen moment en pakte vanuit de draai het cadeautje gretig uit (0-1).

Ter Leede reageerde met een ongevaarlijke schuiver van Bekooij, waarna De Vries aan de andere kant bij inzetten van Dijkstra en Jhurrey Margaritha nog twee keer handelend moest optreden.

Ter Leede zoekt gelijkmaker

Beide keren gebeurde dat na voorbereidend werk van de naar rechts uitgeweken Beimers. Maar in de tweede helft moest de Parel van de Wâlden vooral verdedigend meters maken. Ter Leede ging namelijk nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker en dook een aantal keren gevaarlijk voor de Friese goal op.

Zo kopte Hoekstra uit een voorzet van Bart van der Heijden vallend over en hield Jansema nadat Iloba Achuna werd uitgekapt, bij een puntertje van invaller Noah Marti zijn ploeg overeind. Nadat de bal over linksback Jelle de Graaf heen stuitte, bleef de volgende Ter Leede-aanval in leven met een gekraakte kopbal van Hoekstra tot gevolg. Niet lang daarna reageerde Jansema bij een steekpass opnieuw alert.

De Boys kloppen weer op de deur

Tot dat moment was de tweede helft min of meer een blauwdruk van het begin van de eerste helft. Dat gold ook voor het laatste deel van de wedstrijd, waarin Harkemase Boys een aantal keren op de rood-gele deur klopte. Na een overtreding op Margaritha haalde De Vries eerst een vrije trap van Dennis van Duinen uit de hoek.

Even later moest hij bij een schuiver van Bouius opnieuw gestrekt. Vervolgens leek de sluitpost - na een door Margaritha en Van Duinen opgezette aanval - bij een (te) scherpe voorzet van Dijkstra opnieuw in de fout te gaan. Maar tot opluchting van het thuispubliek kreeg hij nog net een hand achter de bal. Over opluchting gesproken: die was bij de bezoekers niet minder, toen Mike van den Steenhoven vlak voor tijd uit een voorzet van Shaquille Prijor van dichtbij over kopte.

Twee punten minder dan top 3

Dat was ook de laatste mogelijkheid voor de thuisclub en derhalve gingen de drie punten mee naar Friesland. Met die oogst steeg Harkemase Boys naar plek vier. De Harekieten hebben nu achttien punten op de teller. Daarmee hebben ze slechts twee minder dan het leidende trio, dat bestaat uit Sportlust ‘46, FC Lisse en Sparta Nijkerk.

Komende zaterdag treden ‘the Boys’ op als gastheer van Staphorst, terwijl de bekerclash met RKC Waalwijk op dinsdag 14, woensdag 15 of op donderdag 16 december wordt gespeeld.

Actueel

Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 14 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 15 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 16 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 17 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 19 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 20 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 21 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 22 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 23 uur geleden
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 17 apr, 13:15
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 17 apr, 11:53