Een deurbel verbonden met internet kan riskant zijn door 'zwakke' wachtwoorden.
Een deurbel verbonden met internet kan riskant zijn door 'zwakke' wachtwoorden. Foto: Actief Media

Minimumeisen aan digitale veiligheid ‘slimme’ apparaten

Algemeen

Voor de digitale veiligheid van apparaten die met het internet zijn verbonden - het zogenoemde Internet-of-Things (IoT) - komen minimumeisen. Producten die hier niet aan voldoen, zijn vanaf medio 2024 op de gehele EU-markt verboden.

Het Nederlandse kabinet heeft zich in Europa stevig ingezet voor de vrijdag 29 oktober 2021 aangekondigde Europese maatregelen om consumenten en bedrijven actief te beschermen tegen cyberaanvallen.

Draadloos met internet verbonden

De nieuwe regels gelden voor alle draadloze communicerende apparaten die met het internet zijn verbonden, zoals beveiligingscamera’s, slimme thermostaten, koelkasten, verlichting, routers, en ook deurbellen. Het verbod op onveilige apparaten geldt eveneens voor producten als speelgoed en babyfoons: ook als die alleen binnen een thuisnetwerk communiceren. Er zijn naar schatting inmiddels al 35 miljard IoT-apparaten wereldwijd.

Alleen ‘sterke’ wachtwoorden

Dergelijke slimme apparaten mogen straks niet meer met zwakke, standaard wachtwoorden zijn uitgerust: een consument moet eerst zelf een sterk wachtwoord instellen voor ingebruikname. Ook moeten de producten onder andere software-updates ondersteunen, getest zijn op veiligheidslekken, opgeslagen persoonlijke- en financiële gegevens afschermen en de consument de mogelijkheid geven om deze data te beheren en te verwijderen.

“Toegangsdeur voor criminelen”

Minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat): “Cyberveiligheid is te vaak een sluitpost voor fabrikanten en importeurs van draadloze apparaten. Tegelijkertijd zien we dat juist deze onveilige producten een ideale toegangsdeur zijn voor criminelen om persoonlijke of bankgegevens buit te maken. Of om de besturing over te nemen, waardoor een apparaat kan worden gebruikt voor een hackaanval op andere consumenten of bedrijven.”

Daarom is het volgens Blok noodzakelijk dat het IoT veilig is en vertrouwd kan worden gebruikt. Dat gaat niet vanzelf. Basis-veiligheidseisen aan producten op de Europese markt zijn een eerste stap, maar het blijft belangrijk om als consument en bedrijf ook jezelf digitaal te beschermen.”

Onveilige verbindingen en instellingen

Veel apparaten maken nu nog gebruik van slecht beveiligde verbindingen en standaardinstellingen die niet veilig zijn. Het uitvoeren van een update is vaak omslachtig. Hierdoor zijn persoonlijke gegevens of zelfs wachtwoorden te bekijken en kan de besturing worden overgenomen. Dat maakt apparaten kwetsbaar voor ‘infecties’ en ongewenste toegang. Ook kunnen criminelen via thuiswerkende consumenten toegang krijgen tot bedrijfsnetwerken.

Basisveiligheidseisen

Het kabinet heeft eerder via de Roadmap Digitaal Veilige Hard- en Software mogelijke maatregelen voorgesteld, zoals basisveiligheidseisen. Deze zijn nu voor een belangrijk deel overgenomen in het vandaag aangekondigde besluit onder de Europese Radio Equipment Directive. Dit besluit betreft een verordening waarover de EU Raad van Ministers en het Europees Parlement nog een oordeel kunnen geven.

Cyberveiligheid moet beter

Nederland blijft zich in de EU hard maken voor het invoeren van standaarden en certificering van digitale diensten, producten en software om de cyberveiligheid van de digitale economie breed op een hoger niveau te brengen.

Gebruik IoT-apparatuur, maar bewust

Gebruikers van IoT-apparatuur kunnen zelf veel doen om hun apparatuur minder kwetsbaar te maken voor ongewenste toegang en cyberaanvallen. Voer als consument of bedrijf regelmatig updates uit, kies een sterk wachtwoord, deel zo min mogelijk informatie met het apparaat en koppel het apparaat niet onnodig aan een thuis- of bedrijfsnetwerk. Veel apparaten hoeven voor gebruik niet eens voortdurend met het internet verbonden zijn.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 3 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 4 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 5 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 5 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 6 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 6 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 8 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 9 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 10 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 10 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 11 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34