Uit de film Betrayed (Den største forbrytelsen) van Eirik Svensson uit Noorwegen. Deze wordt op vrijdagavond 12 november vertoond in De Lawei in Drachten.
Uit de film Betrayed (Den største forbrytelsen) van Eirik Svensson uit Noorwegen. Deze wordt op vrijdagavond 12 november vertoond in De Lawei in Drachten.

Noordelijk Film Festival 2021 deels in Drachten

Algemeen

Het programma van het Noordelijk Film Festival 2021, 10 tot en met 14 november, is bekend. Op Noordelijkfilmfestival.nl staat vanaf zaterdag 23 oktober alle informatie over de films, de specials en de locaties. Behalve in Leeuwarden worden ook enkele films vertoond in De Lawei in Drachten en in De Koornbeurs in Franeker.


Bezoekers kunnen alvast hun festivalroute uitstippelen met behulp van het interactieve blokkenschema en de YouTube-Playlist. Het blokkenschema is ook te downloaden voor print. Er is dit jaar bewust gekozen om geen programmaboekje te laten drukken, met het oog op duurzaamheid. Maandag 1 november start de kaartverkoop.

‘Noordse Focus’

Het Noordelijk Film Festival heeft een uniek, internationaal hoofdprogramma, genaamd ‘Noordse Focus’: een uitgebreide filmexpeditie door een breed Noord-Europa. Ruim dertig films uit met name Noorwegen, Zweden, Denemarken, IJsland en Finland, en enkele films uit Letland, Ierland, Nederland en de Faroër staan op het programma dit jaar.

 Poëzie en spionage

Van een poëtisch portret van het Waddengebied (Silence of the Tides) en een bloedstollende spionagethriller (The Spy), tot aan het meeslepende sportdrama over Martin Bengtsson (Tigers) en een a-typische Finse actiethriller (The Blind Man Who Did Not Want to See Titanic). Een groot deel van de films die te zien zijn, wordt in Nederland alleen vertoond op het Noordelijk Film Festival.

Soms nèt even anders

‘Different but familiar’ is de slogan van Noordelijk Film Festival 2021. Veel van het programma, de locaties en de sfeer zal als vanouds en vertrouwd voorkomen. Maar er zijn nieuwe locaties, er is een nieuw programmaonderdeel genaamd ‘EcoCinema’ en sommige zaken zijn, door de coronapandemie, nèt even wat anders dan anders. Zo is tijdens de festivaldagen een aantal films ook ‘on demand’ thuis te bekijken en is het festival verplicht zich op de fysieke locaties te houden aan de geldende maatregelen van het RIVM.

EcoCinema

Duurzaamheid is een belangrijk thema van deze editie. Tijdens het Noordelijk Film Festival zijn zeven inspirerende documentaires te zien over onderwerpen als klimaatverandering, de natuur en duurzaamheid. Zoals Journey to Utopia, over een Noors gezin dat verhuist naar een zelfvoorzienende ecogemeenschap. Of de Deense documentaire Making a Mountain, over een architect die ‘s werelds schoonste afval-tot-energiecentrale bouwt met een skibaan op het dak. 

Rond de documentaires vinden diverse inleidingen en Q&A’s (vragen en antwoorden) plaats. Ook zijn er films in de andere programmaonderdelen die overlappen met EcoCinema.

Leuke filmquiz

Bekende onderdelen zoals het Noorderkroon-programma, The 48 Hour Film Project, live muziek, verschillende film & food-evenementen en het Junior-programma keren terug. Daarnaast staan een aantal nieuwe specials op het programma. Zo kun je dit jaar onder andere meedoen aan de Dial Q Filmquiz, de leukste filmquiz van Nederland, je kunt bij de première van de nieuwe en spannende Noorse serie Furia zijn, het gratis dichtfilms-event PoëCinema bijwonen of de bijzondere filminstallatie Bergman in Uganda ontdekken.

Verschillende locaties

Van 10 tot en met 14 november zijn Stadsschouwburg De Harmonie en Slieker Film het hart van het Noordelijk Film Festival. Ook zijn er films te zien in één zaal van de gloednieuwe Pathé-bioscoop in Leeuwarden en een aantal specials in Neushoorn. Verder gaat het festival ‘op reis’ door Friesland: een selectie films is ook te zien in De Lawei in Drachten op vrijdag en zaterdag en De Koornbeurs in Franeker op zaterdag.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 11 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 13 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 14 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 15 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 15 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 16 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 17 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21