Klaas Henstra toont in zijn antiekwinkel een bord van Japanse makelij.
Klaas Henstra toont in zijn antiekwinkel een bord van Japanse makelij. Foto: Actief Media

Klaas Henstra (78) begint antiekzaak in Burgum

Algemeen

De Burgumer oud-onderwijzer en auteur van vele geschiedenisboeken Klaas R. Henstra (78) had behoefte aan wat nieuws. “Ik ha 400 oant 500 lêzingen jûn en 14 boeken skreaun. Der komt noch wol in fyftjinde boek, mar ik hie ferlet fan wat oars. Mei de lêzingen bin ik ophâlden.”

Omdat hij ook kleiner wilde wonen, vond hij na enig zoeken een geschikt pand om wonen én werk te kunnen combineren: een antiekzaak aan de Legewei 3 in hartje Burgum. “Dy hannel yn antyk doch ik eins al tritich jier, mar dat wie foaral foar my sels. It is no tiid om it wat better oan te pakken, mei in winkel en moaie fitrines. Dat is slagge!”

Band met omgeving

De meeste producten in zijn winkel, die vrijdagmiddag 22 oktober officieel wordt geopend, hebben een band met de omgeving. “Of de makker komt hjir wei, of de persoan dy’t it yn besit hie hat hjir wenne of wurke: yn Burgum en wide omkriten.”

Men kan er terecht voor zilverwerk, ook wat gouden sieraden, olieverschilderijen, etsen, aquarellen, porselein (Chinees, Japans, Duits), keramiek, steengoed (kruiken en Baardmankruiken), glaswerk (Boihemen, Murano, Midden-Oosten) en curiosa.

Verhuizing

“Mar gjin rommel. Alles is hiel en sjocht der moai út.” Alles bleef ook heel bij de verhuizing. “Hoekema hat my holpen te ferhúzjen. Alles waard yn ’t foar hiel goed ynpakt!” Dat ‘alles’ is veel meer dan wat men in de winkel op de begane grond ziet. “De oare helte stiet boppe. Dêr hingje ek mear skilderijen. En der steane noch 14 doazen fol boeken. Dy moat ik noch útsykje: wat kin fuort, wat wol ik hâlde, wat kin yn de ferkeap?”

Hulp van derden

Henstra had de zaak nooit kunnen openen zonder hulp van anderen, beklemtoont hij. Margreet Eversen hielp bij de inrichting, een financieel adviseur bleek ook van belang. Timmerman Arnold Lourens (Nolle Bouw) deed de verbouwing en vriend Siebe Siebenga heeft geholpen met de meer technische zaken.

“It skilderwurk is dien troch Siebe de Vries. Dat is gelokkich goed slagge, want dy hat it hiel drok, sa as al elkenien yn de bou en de ynrjochting.”

“Nei de takomst sjen”

Henstra beseft dat hij “in hele sprong” maakt, maar dankzij die hulp van vele anderen is het gelukt. “Ik woe net te folle werom sjen, mar nei de takomst. En ûnder de minsken bliuwe!” Dat laatste zal met zo’n winkel in het hartje van Burgum geen probleem zijn. “Foarearst bin ik net alle dagen iepen, mar yn elk gefal wol op freedtemiddei, freedtejûn en saterdeitemiddei.”

Tent voor winkel

Vanwege het coronavirus én omdat de winkel een beperkt vloeroppervlak heeft, zal er vrijdagmiddag 22 oktober een mooie tent staan voor de winkel. “Boppedat haw ik de minsken yn seis groepen en seis ‘tiidslotten’ útnûge foar de iepening, sadat men elkoar net yn ’t paad rint.”

Om twee uur vrijdagmiddag is de officiële opening. Vanaf drie uur zijn de diverse groepen waar Henstra connecties mee heeft, welkom: van VV Gorredijk en de ziekenhuisopleiding in Sneek tot en met de buurtgenoten aan de Legewei, ’s avonds om zeven uur. “Der is kofje en tee en der is in hapke”, belooft Henstra.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 16 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 16 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 17 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 17 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 18 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 19 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 20 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 21 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 22 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 23 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34