Afbeelding
Foto: Pixabay

Uitrol glasvezelnetwerk Smallingerland bijna afgerond

Algemeen

Bijna alle huishoudens in de gemeente Smallingerland zijn inmiddels door Kabelnoord aangesloten op het glasvezelnetwerk. De graafwerkzaamheden zijn bij de meest recente update van de vorderingen op één procent na voltooid. Ook is in 95 procent van de aan te sluiten woningen reeds een glasvezelaansluitpunt geïnstalleerd. Een aanzienlijk deel van de huishoudens kunnen dus als zij willen voor zowel internet als televisie kiezen voor een glasvezelabonnement. Zij hebben daarbij vier providers om uit te kiezen en kunnen online de aanbiedingen van deze providers vergelijken, samen met natuurlijk aanbiedingen van andere providers die internet via de televisiekabel of de telefoonkabel aanbieden. Of ieder huishouden daar ook voor kiest, is de vraag. Maar er zijn genoeg goede redenen om wél op glasvezel over te stappen.

Hoogste downloadsnelheden

Hoewel aanbieders van kabelinternet de laatste jaren hard hun best hebben gedaan om de maximaal haalbare downloadsnelheid op hun netwerk te verhogen, biedt glasvezelnetwerk de hoogste topsnelheden wat betreft het downloaden van data. Snelheden van 1000 Mbps zijn heel goed mogelijk op het glasvezelnetwerk. Zo is het voor veel huishoudens mogelijk om een enorme upgrade te maken wat betreft de downloadsnelheid van hun internetverbinding. Zeker als ze nu gebruikmaken van DSL-internet waarbij de maxima liggen ronde de 80 Mbps en de afstand tot de wijkcentrale de maximaal haalbare downloadsnelheid in een woning verder doet zakken.

Hoogste uploadsnelheden

Wat uniek is voor glasvezelinternet ten opzichte van kabelinternet en DSL-internet, is dat de uploadsnelheid even hoog is als de downloadsnelheid. Dat betekent dus even snel data verzenden als binnenhalen. Bij kabelinternet en DSL-internet ligt de uploadsnelheid significant lager dan de downloadsnelheid. Dat verschil gaat men bij een overstap naar glasvezelinternet dus zeker merken bij bijvoorbeeld het versturen van grote bestanden via WeTransfer.

Betere stabiliteit van de verbinding

Een belangrijk pluspunt van glasvezelinternet, is dat het ook het meest stabiele type internetverbinding is. Dat is fijn voor huishoudens voor hun recreatieve gebruik van de internetverbinding, maar eigenlijk cruciaal voor ondernemers die vanuit huis werken. Tijd is geld en als de internetverbinding niet meewerkt, kan dat erg frustrerend zijn en zelfs onprofessioneel overkomen op het moment suprême. Om die reden is het zeker ook voor zzp’ers en mensen die een bedrijf aan huis hebben interessant om over te stappen op een abonnement voor internet via glasvezel.

Concurrentie op het netwerk

Wat niet onbelangrijk is, is het feit dat men de keuze heeft uit vier verschillende providers. Dat betekent dat er concurrentie is op het glasvezelnetwerk en prijzen scherp kunnen blijven. Dat voordeel is er ook bij DSL-internet, maar niet bij kabelinternet. De kabelbeheerder is monopolist op zijn netwerk en kan dus zelf de prijs bepalen. Daarom is kabelinternet doorgaans relatief duur.

Ook zonder televisieabonnement

Op het glasvezelnetwerk hoef je geen televisieabonnement af te nemen bij je internetabonnement. Kabelinternetaanbieders hebben er een handje van om dit verplicht te stellen omdat ze toch monopolist zijn. Dat is niet zo’n probleem wanneer men actief gebruikmaakt van lineaire televisie, maar tegenwoordig kijken steeds meer mensen hoofdzakelijk naar content van streamingsdiensten. Niet iedereen wil anno 2021 nog betalen voor een ‘ouderwets’ televisieabonnement als ze er eigenlijk niet of nauwelijks gebruik van maken.

Stof tot nadenken dus voor inwoners van de gemeente Smallingerland of ze gebruik willen van de uitrol van deze innovatie. En goed nieuws natuurlijk dat de graafwerkzaamheden eindelijk nagenoeg voorbij zijn en de straten en stoepen weer netjes dicht zijn.

Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 5 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 20 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 20 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 21 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 22 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 22 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 23 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 23 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen gisteren
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 28 mrt, 12:00
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 28 mrt, 11:03